V tropickém horku celý hudební maraton otevřela dvě hodiny po poledni dnes už legendární kapela Abraxas, v čele s kytaristou Slávkem Jandou a ve třech připomněla i nestárnoucí skladby jako King Kong či Nekonečný boogie, které si pamětníci s chutí zazpívali.

Pak už přišly na řadu soutěžní kapely, jako první bavil domácí Štávník PX 7, který svůj sound obohatil trumpetou a v publiku měl fan klub s vtipnými hláškami či názvy písniček coby komiksové bubliny.

Poděbradský Sendwitch sice ještě nevydal jedinou desku, ale má za sebou turné s kapelou Harlej a předvedl profesionální výkon, jen svůj vymezený čas zkrátil o osm minut. „Zkusili jsme si písničky přehrát ve zkušebně a osm minut nám zbylo, nechali jsme si je jako rezervu na uvádění písniček nebo pro případ nenadálé události,“ vysvětlovali muzikanti později.

Hasiči v Mančicích oslavili 130 let svého sboru a 100 let republiky.
OBRAZEM: V Mančicích oslavili dvě výročí najednou

Od té doby byl časový harmonogram festivalu dokonce napřed, což je na podobných přehlídkách jev nevídaný.

Následují Souvrať z Poděbrad zahrála ve trojici sympatický bigbít a poté předvedli loňští vítězové Prasákův gauč svůj hudební roční pokrok a zároveň z pódia propagovali čerstvě vydanou desku nazvanou Je to romantika….

Čáslavský Big S od začátku spuštění hlasování na velkoplošné obrazovce vedl a když jeho muzikanti nastoupili v kostýmech a zahráli skočné ska, bylo rozhodnuto – svoje prvenství jen upevnili a nezměnili na tom ani závěreční L.O.S. z Kutné Hory hrající nirvánovský grunge.

Sobota s vůní dřeva v kouřimském skanzenu
OBRAZEM: Kouřimský skanzen zavoněl dřevem

Big S získali od fanoušků prostřednictvím textové zprávy 612 hlasů, druhý Šťávník PX 7 535, třetí Sendwitch 273. L.O.S. zaujalo 134 hlasujících a Souvrať 68, celkem hlasovalo 1622 fanoušků, což je oproti loňskému roku obrovský nárůst, vloni stačilo kapele Prasákův gauč k vítězství 273 hlasů.

Putovní cenu a šek na padesát tisíc korun šťastné kapele předávali starosta města Vít Rakušan a prezident pořádající automobilky TPCA Koreatsu Aoki.

„Je to úžasné, byli jsme dva roky zavření ve zkušebně, dnes to byl náš první koncert a hned takhle úspěšný. Za peníze natočíme desku,“ líčil zpěvák a hráč na pozoun Michal „Majčl“ Říha.

Symbolické třicetikorunové vstupné na festival a finanční výtěžek z prodeje propagačních předmětů vždy pořadatelé věnují potřebným, tentokrát vybrali pětiletou Viktorku, která prodělala dětskou mozkovou obrnu. Tato částka v době předávání ještě nebyla spočítána, nicméně pořadatelé k ní přidali ještě dalších padesát tisíc korun, čímž rodiče Pavla a Veroniku dojali k slzám.

Na silnici od Ovčár k dálnici se dělá nový povrch
Na silnici od Ovčár se dělá nový povrch

Po slavnostní předání všech šeků a radosti zúčastněných už se amfiteátr zaplnil tisíci nadšenými fanoušky, kteří sledovali vystoupení kutnohorského písničkáře Pekaře s jeho kapelou, jižanskou partu Žlutý pes, která rozezpívala fanoušky hity Modrá je dobrá i Sametová, stejně jako nestárnoucí Satisfaction od Rolling Stones a roztančenou tečku za celým hudebním programem v tropické půlnoci udělali slovenští No Name s charismatickým zpěvákem Igorem Timkem.

Na návštěvníky festivalu nečekal jen pestrý hudební program, ale i spousty dalších atrakcí pro děti i dospělé sahající od veselého kadeřnictví přes vodní zónu, výstavu automobilů, prodej plyšáků až po vlastní výrobu placky či trička. Po skončení festivalu Natruc se tak TPCA Beat Festival stal největší a nejnavštěvovanější kolínskou letní kulturní celodenní akcí.

Ilustrační foto.
Pozor! Vysoké teploty se podepsaly na kvalitě vody