„Formanův nejen filmový festival je věnovaný Miloši Formanovi k jeho letošnímu nedožitému jubileu. Jedná se o multižánrový festival pro milovníky filmů, hudby a skvělé zábavy, ale také pro děti nebo pro odbornou veřejnost," předeslala Lada Bartošová ze spolku Formanova Čáslav, který festival pořádá ve spolupráci s městem, Kinem Miloše Formana, Dusíkovým divadlem a Městským muzeem.

Festival se bude konat hned na několika místech ve městě. Hlavním dějištěm bude Kino Miloše Formana a Dusíkovo divadlo. Další program nabídne i městská galerie či evangelický kostel, kde bude vystavena Kniha pokřtěných s úplně první historickou zmínkou o Miloši Formanovi.

„Na workshopech si mohou děti i dospělí vyzkoušet základy filmového herectví i tvorbu animovaných filmů metodou stop motion animace. Nové informace o Formanových filmech přinesou přednášky, na kterých diváci uvidí nikdy nepublikované záběry, dozví se, která z verzí filmů je původní, jak se lišily Formanovy filmy u nás a v zahraničí i o kritice požárnického hnutí k filmu Hoří má panenko a o planetce Miloše Formana ve vesmíru," vyjmenovala v kostce bohatý festivalový program Bartošová.

Kalendáře dětí čáslavské Základní umělecké školy doputovaly do USA.
FOTO: Kalendáře dětí čáslavské základní umělecké školy doputovaly do USA

V průběhu víkendu se bude také promítat necelá desítka Formanových filmů i premiéra nového dokumentu Forman a Čáslav. Proběhne i happening Čáslavská tramvaj, který odkazuje ke vzpomínce Miloše Formana na Čáslav jeho dětství. „Miloš Forman miloval tramvaje a v dětství usilovně zjišťoval, jestli je Čáslav dost velká na to, aby v ní mohly jezdit. Proto začal krokovat město. Změřil ho několikrát, ale nikdy nenakrokoval dost. Tak pochopil, že je pro něj Čáslav malá a bude ji muset opustit,“ popsala zajímavost Lada Bartošová.

Každý, kdo se rozhodne happeningu účastnit, může uložit odpovědi s množstvím kroků v Kině Miloše Formana. „Kdo ví, třeba se nakonec v Čáslavi Miloš Forman tramvaje dočká,“ dodala.

Na festivalu se diváci mohou potkat i s rodinou Miloše Formana či s režisérem Bohdanem Slámou a poznat tak Formana i jinak, než jako slavného režiséra.

Tulipány v centru Čáslavi.
PODÍVEJTE SE: Čáslav je městem tulipánů

Vstupné na většinu programu je dobrovolné, proto organizátoři doporučují si místa, zejména na zahájení festivalu, rezervovat na Informačním centru města Čáslav.

Festival bude slavnostně zahájen komorním koncertem filmové hudby pražské Filmharmonie, po kterém následuje jedinečný zážitek - Amadeus v kulisách historického sálu Dusíkova divadla. Sobotní program festivalu odpoledne doplní otevřený šachový turnaj Miloše Formana, bluesový koncert a noční akce Good Cigar, raise a drink and shout, kde se budou degustovat doutníky, pít a vzpomínat na slavného režiséra.

Kompletní program je na webu FormanovaCaslav.cz.