Založit svůj vlastní festival obvykle nebývá nápad, který se jen tak objeví. Co k tomu organizátory před těmi všemi lety vedlo? „Před 18 lety na jaře mě Pavel Bukač (Kozičky, Melšpajz) seznámil s Petrem Fořtem, který měl v té době za sebou druhý ročník festivalu RFP v Českém Brodě. Dohodli jsme v restauraci na Letné spolupráci a ještě tentýž rok na podzim jsme uspořádali první ročník festivalu Natruc s podtitulem natruc ospalému městu. Já jsem již v osmdesátých letech minulého století organizoval menší festivaly, které byly svým pojetím poloilegální. Byl jsem ovlivněn undergroundovou kulturou. Organizovat podobné akce mě odjakživa vzrušovalo," zavzpomínali.

První reakce podle obou organizátorů byly příznivé, v polovině devadesátých let bylo v Čechách málo podobných festivalů a v Kolíně se nedělo téměř nic. „Obavy z toho mělo vedení tehdejší radnice a ochránci přírody, zejména kvůli hluku a umístění. Dělali si starosti, zda je Kmochův ostrov vhodným místem pro takovou akci," řekli.

Vzpomenuli na držení jističů

Na Kmochově ostrově chybělo veškeré zázemí pro pořádání rockového festivalu. „S odstupem času vnímám řadu věcí spojenou s prvními ročníky jako úsměvnou. Třeba jak jsme drželi jističe, když hrála kapela, nebo jak nám padaly mobilní toalety, které jsme převáželi na dvoukoláku, přes lávku do Labe. Festival byl původně dvoudenní a konal se na podzim, kdy už byla docela zima, a tak jsme ho přesunuli na kolínské posvícení a udělali jsme z něho jednodenní akci, což zafungovalo výborně. Současný termín vnímáme jako nejzdařilejší volbu," řekli Aleš Bureš a Martin Řehoř.

První ročníky se Natruc odehrával něčemu natruc. Proč tahle tradice skončila? „Poslední Natruc, který byl něčemu natruc, byl festival v roce 2004, a to natruc ruské okupaci Československa. Speciálním hostem byl Pražský výběr. Ale jak je vidno, velmocenské choutky ruského medvěda jsou stále aktuální, tak to tak můžeme nechat natruc ruským okupacím," odpověděli organizátoři na náš dotaz.

Zeptali jsme se také, kam by se mohl festival Natruc nadále posouvat. „Před pěti lety jsem v dobrém ukončil spolupráci s Petrem Fořtem a oslovil Martina Cervezu Řehoře, což byla dobrá volba. Poslední dva ročníky ukázaly, že jsme se vydali správnou cestou, neboť festival byl vyprodaný a to především díky kvalitním kapelám, třem pódiím s výborným technickým zázemím, skvělé prezentaci a krásnému ostrovu. Návštěvníci z celé republiky a muzikanti se sem rádi vracejí. Ale nemůžeme usnout na vavřínech. Vyvíjet se musíme jak v hudbě, tak v organizaci. Nové trendy jsou nezbytnou součástí dnešních festivalů. Chceme divákům nabízet nové technologie na pódiích, doprovodné aktivity s multižánrovým programem a soutěže. Vedle osvědčených kapel bychom rádi představovali i nové zajímavé hudební projekty," řekli.

Natruc se z Kolína neodstěhuje

Festivaly občas přerostou svá rodná města a přesunují se na velká letiště, bývalé vojenské areály a podobně. Zůstane kolínský Natruc nadále kolínským? „My jsme s kolegou v tomhle směru při zemi a nevidíme důvod, proč měnit kvalitní festival s úžasnou atmosférou ostrova, kde se návštěvník cítí dobře a jehož popularita roste. Rádi bychom, aby i do budoucna Natruc zůstal kolínským ostrovním festivalem. Těšíme se, že na „Kmocháči" oslavíme za dva roky kulaté dvacetiny," zazněla odpověď.

Letošní ročník čeká několik novinek. Jednak bude větší třetí stage, která nebude v šapitó, ale regulérním pódiu. Fungovat by měly nové mobilní aplikace, celý areál bude připojen na Internet, na ostrově bude také místo pro dobíjení mobilních telefonů. Chybět nebude ani celá škála občerstvení.

Kdo na festivalu zahraje?

A na jaké interprety se můžou návštěvníci těšit? „Na třech pódiích se představí vice než tři desítky interpretů, dramaturgie je opět velmi pestrá a tak kromě osvědčených taháků jakými jsou např. Monkey Business, Škwor, Xindl X, Visací zámek, Vypsaná fixa, Rybičky 48, UDG a další, se představí I zajímavý zahraniční hosté Tribazik z Velké Británie, nebo liveloopingový mistr Rocky Leon z USA. Největší perličkou festivalu však bude místní dechová hudba Kolíňanka, která představí set plný naprosto jedinečných spojení se zpěváky kapel Vypsaná fixa, Sto zvířat, Rybičky 48 a dalších. Návštěvníci Natrucu tak budou jako jediní mít možnost slyšet nejznámější písně uvedených kapel ve zcela unikátním provedení," dodali organizátoři.