Základní koncept je obdobný jako v loňském roce, tedy dvě pódia a střídání dechové hudby, která tvoří gró festivalu, s žánry, které přitáhnou i jiné spektrum diváků, mladé lidi. Na festivalu ale diváky čeká i několik novinek.

„Mezi hlavní lákadla mimo dechové orchestry patří například Tomáš Klus v pátek, v sobotu ráno zejména pro děti Jaroslav Uhlíř a Svěrákovy písničky, sám tam rád půjdu se svými dětmi. Večer pak vystoupí Václav Neckář,“ předeslal namátkou z bohatého programu místostarosta Michael Kašpar.

Zásadní změnou je, že v pátek se uskuteční koncert všech kolínských orchestrů, a to tak, že společně, nebudou hrát každý po hodině, jak to bývalo v posledních letech. Bude to tedy tak trochu druhý menší monstrkoncert.

„Samozřejmě je připraveno mnoho doprovodných programů, uskuteční se opět běh, bude pasování prvňáčků na Práchovně, na dobu konání festivalu se otevře vodárna i zmíněná Práchovna,“ poznamenal místostarosta. Úplně nová malá scéna dechových orchestrů vznikne na žádost diváků v Komenského parku.

Sportovní dny základních škol jsou v plném proudu.
Kolínské sportovní dny ZŠ 2018 začaly

Rozpočet letošního ročníku festivalu, jímž každoročně žije celé město, je o půl milionu vyšší než vloni. Na výdajích má město naplánovaných 3,5 milionu korun. Nicméně jsou i příjmy, zhruba 1,1 milionu na sponzorských darech plus dotace od ministerstva kultury a od kraje, celkem 1,5 milionu. Takže městskou kasu přijde letos Kmochův Kolín zhruba na dva miliony korun.

Podle místostarosty jsou to zhruba stejné výdaje jako vloni. Byly sice nižší výdaje, ale stejně tak i nižší příjmy od sponzorů.

V příjmech samozřejmě stejně jako vloni v premiéře ani letos není započítané vstupné, protože se žádné neplatí, a to opět díky finančnímu daru od firmy Kopos.

Kolínským sálem Na Zámecké zase zněla hymna Zámecká.
Kolínským sálem Na Zámecké zase zněla hymna Zámecká

Vloni před zahájením Kmochova Kolína byly obavy, aby se právě kvůli tomu, že se neplatí vstupné, nenatáhly do festivalového městečka bezdomovci, opilci, drogově závislí a podobně. Ale nenaplnily se. „Nevšimla jsem si v tomto směru vůbec žádné změny. Kdo chtěl, popíjel, ale to bylo vždycky. Žádné povalující se nebo obtížné opilce jsem nepotkala,“ popsala svou zkušenost pravidelná návštěvnice Martina Strnadová.

„Ověřoval jsem si to, vloni se vyváděli asi dva opilci, ale v klidu, nebyly problémy,“ shrnul místostarosta Kašpar. Podle jeho slov stejně jako vloni bude na festivalu zvýšený dohled městské i státní policie. „Díky neplacení vstupného klesly výdaje na ohrazení a pokladní, za to jsme posílili security službu,“ dodal místostarosta. Atmosféra byla podle jeho vlastní zkušenosti uvolněnější a přátelštější, když na náměstí a v dalších místech koncertů nebyly bariéry, lidé si mohli přijít a odejít, jak chtěli.

S firmou Kopos má město Kolín co do finančních darů na Kmochův Kolín podepsanou smlouvu na pět let, tedy ještě na tento a další tři ročníky. Původně firma byla ochotná podepsat smlouvu na plných 20 roků. „Byli jsme tím samozřejmě potěšeni, ale i vzhledem k těmto, dnes již jasně nepotvrzeným obavám jsme nechtěli riskovat,“ dodal Michael Kašpar.

Ilustrační foto.
Za bydlení se utrácí nejvíce, každý na něj ale nedosáhne