,,Nástup na led neovlivníme. Je to realita posledních let a nám nezbývá než to respektovat," konstatoval trenér Kolína Václav Rác, že taková je zkrátka situace.  „Kluci se po dovolené rozpohybují a mají snazší nástup na ledovou plochu, kde v počátku plánujeme smíšené tréninky led – suchá," našel alespoň jedno pozitivum v tom, že jejich nástup na led nebyl pro Kozly tak brzký jako v jiných týmech. Kozlové nakonec naskočili na led v pátek 8. srpna.

Jakými všemi fázemi hráči během přípravy projdou? Co vás čeká?
Na trénink máme zhruba měsíc před soutěží, což značí, že musíme kondiční tréninky zaměřit i na herní stránku v součinnosti, čímž "urychlíme" čas.

Máte na programu nakonec jen osm přátelských střetnutí. Kvůli posunutému začátku soutěže soupeři dva zrušili. Je to pro Kolín negativní nebo spíš neutrální zpráva?
Je to problém před začátkem soutěže, kde hrajeme poslední přípravné utkání 5. září a soutěž začínáme 13. září. Je tam nezvyklá pauza po zrušení utkání se Žďárem nad Sázavou. To utkání se zrušilo, neboť soutěž začínáme právě s tímto soupeřem.

Asi je důležité toho odehrát dost před startem soutěže, obzvlášť letos, když se kvůli zvětšenému útočnému a obrannému pásmu změní ve hře řada věcí, že? V čem se hra nejvíc změní?
Pravděpodobně se hra zjednoduší, přijde více nastřelování kotouče, málo prostoru pro kombinaci ve středním pásmu. Hra bude přímočařejší.

Na prvním tréninku jste měli skoro třicet hráčů a nebyli všichni. Jak jste spokojen s kádrem?
Základní kádr víceméně zůstal a uvidíme, zda nám noví hráči pomůžou zvednout konkurenci v týmu.

Objevilo se několik nových tvář. Junioři, Hlavatý, Klíma, Sladký. Asi nebude pokračovat všech více jak třicet hráčů. Kdy se bude zužovat kádr?
V průběhu třech týdnů už budeme mít o kádru jasno.

Vrátil se Milan Valášek, loni klíčový hráč Kozlů. Jak vás tato zpráva potěšila?
Milana nepřeceňujeme, ale ani nepodceňujeme. Byl dobrou součástí týmu a věřím, že to tak bude pokračovat.

Na závěr otázka k fyzickým testům, které hráči v letní přípravě absolvovali. Téměř všichni se zlepšili. V tabulce za poslední tři roky je vidět u mnoha z nich posun neustálý a velký. S tím jako trenér musíte být asi spokojený, že? Jak vůbec na ty testy nahlížíte?
Je to jedno z více kritérií, i když si myslím, že oficiální testy by se měly zmodernizovat. Pravdou je, že kluci až na malé výjimky chodí poctivě trénovat, a to se v čase musí projevit.