„V tiskové zprávě se uvádí, že podoba soutěže vychází z většinového názoru klubů. Už se v ní ale nezmiňuje, že na oficiálním druholigovém aktivu si týmy 2. ligy odhlasovaly úplně jiný model, a to model 3 skupin po deseti účastnících. Když připomeneme, že některé kluby na tento model reagovaly velmi negativně, hlasovalo o modelu dvouskupinovém s tím, že se rozhodne (podle počtu účastníků), zda to bude 16-14 nebo 14-14. Hovořilo se o nadstavbě, navýšení počtu domácích zápasů. A výsledek? Skutek utek. Odhlasovaný model neprošel, další diskutovaný model také neprošel," zlobil se prezident SC Kolín Václav Nedbal.

Nutno dodat, že o nakonec odsouhlaseném modelu na aktivu vůbec hlasováno nebylo a ČSLH provedlo hlasování až prostřednictvím mejlu, dva dny před zasedáním VV ČSLH, pět dní po aktivu.

"K čemu tedy aktiv byl? Proč jsme se scházeli a hlasovali, když výsledek dopadl naprosto opačně než hlasování?," ozývalo se z klubů.

Rozhodčí si polepší

To však nebyla jediná rána. Druhá přišla vzápětí. Týká se nového sazebníku odměn rozhodčích, který bude od nové sezony platit.

Odměna hlavního rozhodčího je vyšší o 550,- Kč, což je o více jak 33%, čároví rozhodčí si ve druhé lize polepší o 300,- Kč na zápas, což je skoro o 30%. Jeden hokejový zápas 2. ligy vyjde klub o zhruba 1550,- Kč více než loni, což jen v základní části znamená náklady vyšší o více než 26 000,- Kč, což je více jak pětatřicetiprocentní nárůst výdajů.

Pro mnohé kluby to může být i likvidační. Když se totiž vezme v potaz, že klub neživí pouze A-tým, ale i kompletní mládežnickou základnu, dostane se v pohodě na výdaje vyšší skoro o 200 000,- Kč. A to je alarmující.

Vůbec největší nárůst je u mladšího dorostu, kde z loňských 1430 Kč bude stát jeden zápas 2860,- Kč, což je rovnou dvojnásobek. Vůbec od mladšího dorostu dolu napříč všemi kategoriemi je velký nárůst odměn rozhodčích v boxu. Někde je to i téměř trojnásobek původní ceny.

U rozhodčích boxových, kde byla v původním sazebníku odměna v mládežnických kategoriích někde i třeba jen 70,- Kč, došlo k nárůstů prý proto, že minimální hodinová mzda je od roku 2015 55,- Kč, přičemž všechny odměny byly stanoveny a sjednoceny tak, aby se pod tuto hranici nedostaly.

Jakmile ČSLH zaslal klubům nový sazebník, zvedla se velká kritika. I Kozlové reagovali. „Klub SC Kolín ostře nesouhlasí s nově navrhovanými sazebníky rozhodčích vzhledem k tomu, že neadekvátně zasahují do již schválených rozpočtů našeho A týmu a především mládeže. Dále nesouhlasíme s tím, jakým způsobem se s námi jedná směrem od svazu," řekl Václav Nedbal.

Rozdělení skupin

ZÁPAD: HC Draci Bílina, HC Děčín, BK Havlíčkův Brod, TJ HC Jablonec nad Nisou, KLH Vajgar Jindřichův Hradec, HC Klášterec nad Ohří, HC Klatovy, HC Kobra Praha, SC Kolín, NED Hockey Nymburk, HC Lední Medvědi Pelhřimov, HC Písek, TJ HC Řisuty, HC Baník Sokolov, HC Tábor, HC Trutnov, HC Stadion Vrchlabí, SKLH Žďár nad Sázavou.
Noví soupeři pro SC Kolín: Havlíčkův Brod (sestup z 1. ligy), Písek (postup z KP).
Z loňských soupeřů chybí: Moravské Budějovice 2005 (přesun do skupiny Východ).

VÝCHOD: HC Lvi Břeclav, HC Frýdek-Místek, SHK Hodonín, SK Karviná, HC Kopřivnice, HC Moravské Budějovice 2005, HK Nový Jičín, HC Slezan Opava, HC RT Torax Poruba, VSK Technika Brno, HC Bobři Valašské Meziříčí, Valašský hokejový klub Vsetín.