Čtyřiatřicet utkání, sedmnáct doma, sedmnáct venku. Pak předkolo play off, play off nebo play out. Taková letos bude druhá hokejová liga ve skupině Západ. Kolínští hokejisté v ní budou obhajovat loňské umístění v horních patrech tabulky a pod vedením nových trenérů Jiřího Seidla a Jiřího Kadlece se budou snažit navázat na tři předchozí úspěšné druholigové sezony, kdy před dvěma lety hráli dokonce baráž o první ligu.

„Všichni kluci se těší i já a realizační tým. Už je načase po těch přípravných zápasech, aby mistrovská sezona už začala, protože přeci jenom když se o něco hraje, je to určitě zajímavější a více to baví ," řekl před startem nového druholigového ročníku kouč Kozlů Jiří Seidl.

Jaké máte cíle do nové sezony?
Cíle jsou jasné. Chceme postoupit do play off.

Máte za sebou poměrně náročnou přípravu s deseti zápasy 
v necelých čtyřech týdnech. Vyhráli jste jich 6, prohráli 4. Jak jste s ní spokojeni?
S přípravou jsme celkem spokojeni. Odehráli jsme všechny zápasy, které jsme naplánovali. Akorát jsme počítali s tím, že se nám to roztáhne do delšího období, ale tím, že jsme šli déle na led, tak se to smrsklo, takže zápasy byly rychle za sebou a měly větší spád, což ale nic nemění na tom, že jsme spokojeni.

Co vám příprava napověděla?
Do přípravného období se chodí s tím, abychom zjistili, jak na tom mužstvo je, kde jsou problémy, v čem mužstvo vyčnívá. My jsme přišli hlavně na to, kde máme největší nedostatky. Snažili jsme se a dál se snažíme to odstranit tak, aby se ty chyby objevovaly co nejméně.

Během přípravy se vám vyrýsovaly i pětky. Jak hladce to šlo?
Samozřejmě, že jsme vyzkoušeli několik variant jak 
v obraně, tak v útočných formacích. Měli jsme na zkoušku několik hráčů, i ze zahraničí. Došlo tedy i k několika improvizacím, ale jak zápasy přibývaly, tak se útoky vykrystalizovaly. Myslím, že tak, jak jsme odehráli poslední zápasy přípravy, bychom měli nastupovat i do mistráků. Tedy aktuálně 
s jedním otazníkem.

Co tím myslíte?
Zranil se nám Petr Morkes, který vlastně už nenastoupil 
v přípravném utkání v Nymburce. Do prvního mistrovského utkání snad bude v pořádku, ale dozvíme se to až na poslední chvíli.

Když už jsme zmínili marodku, dlouhodobě je na ní Václav Jankovský. Jak to s ním vypadá?
Jankovský se lečí se svalovým zraněním nohy už celý srpen. Jeho léčba nebyla od začátku vedena od lékařů tak, jak bychom si představovali. Teď se zjistilo, že ten jeho úraz je hlubšího rázu, takže byl 
v Praze u specialisty a má novou léčbu. Bude to trvat minimálně dalších 14 dní, kdy musí mít klid.

Když se vrátíme k soupisce a sestavě do mistrovských utkáních, čehož jsme se už také dotkli, v přípravě se dobře jevila útočná trojka Zumr – Šafránek – Morkes, která si připsala vůbec nejvíc bodů. Mají oni být tím klíčovým útokem Kozlů?
Je pravda, že se jim dařilo. Měli dobré zápasy, ale měli i horší. Když vydrží u taktiky a budou plnit věci, co si říkáme, a budou dbát na náš systém, tak se jim bude dařit dál a měli by být i produktivní.

A co post gólmana? Měli jste čtyři brankáře v přípravě, neprosadil se nakonec Rudolf Bernart z Pardubic, ani Kolíňák Denis Hermann, který půjde hostovat do Kutné Hory. Zůstala tedy loňská dvojice Martin Sejpal a František Moravec. Máte určenou jedničku, nebo jaká je vaše vize ohledně gólmanů?
Zatím se oba jeví vyrovnaně, takže jedničku nemáme určenou. Postupem času uvidíme, kdo se na tu jedničku vypracuje. Taky se může stát, že je budeme během sezony střídat podle situace.

A ještě na jedno jméno se zeptám. Je to Karel Nedbal. Obránce ještě juniorského věku letos přestoupil do Pardubic. Počítáme s ním do áčka? Loni celkem pravidelně naskakoval…
Jsem s Pardubicemi domluvený, že začne tam v juniorce a určitě tam odehraje září. Pak podle výsledků pardubické juniorky máme slíbeno, že by nám ho sem od října občas pustili na střídavé starty.

Pojďme se ještě dotknout nového systému 2. ligy. Letos se jedná o radikální změnu. Do play off přímo postoupí 6 týmů a další čtyři (na 7. – 10. místě) budou hrát předkolo o dvě místa ve vyřazovacích bojích. To se vám líbí?
To není špatné. Je to část sezony, kdy se o něco hraje, a to je zajímavé. Mělo by to přitáhnout diváky. Proti tomu já nic nemám.

Ta druhá strana mince je samotné play off, které bude hrát jen 8 týmů (loni hrálo týmů 16), a úplně nová část – play out neboli O udržení, kde se 8 týmů bude prát tříkolovým systémem o udržení v soutěži. Jaký je váš názor na toto?
Play off by mělo hrát minimálně 12 mužstev, když do toho počítám už nově i to předkolo. A určitě by nemělo hrát 8 týmů play out. To je něco neskutečného, co jsem ještě neviděl. Nikde jsem se s tím nesetkal. Může tam být mužstvo na posledním místě třeba 
s jedním bodem a pak na druhém pólu jedenáctý tým tabulky, který může mít bodů třeba 30. Je to nespravedlivé a ani to nebude divácky přitažlivé. Diváci to budou vnímat tak, že jejich tým hraje o sestup a to nebude moc zajímavé.