Ani Vsetín, ani Břeclav. Velké Meziříčí nepřihlásilo soutěž. Předeslaný čtyřskupinový systém soutěže s divizemi se tak mění. Bude se hrát třískupinově, s dvěma odlišnými herními systémy.

Skupiny západ a střed, ve kterých figuruje i středočeské trio Kolín, Nymburk a Řisuty, budou mít po deseti týmech a budou hrát čtyřkolově každý s každým. Týmy tak odehrají v základní části šestatřicet zápasů, tedy jen o dva víc než ve skončeném ročníku. Jejich nárůst až na dvaačtyřicet, s nímž souviselo i více středečních termínů, kritizovalo po nedávném druholigovém aktivu například vedení hokejistů Nymburka.

„Máme v týmu samé amatéry, kluky, kteří chodí do práce, a samozřejmě ti mají s uvolňováním z práce velké problémy," argumentoval prezident klubu Tomáš Netík. Nesouhlas byl tak silný, že v Nymburce prý dokonce zvažovali, zda se soutěže vůbec účastnit. Se svým názorem ovšem nezůstali sami a nakonec došlo k přehlasování. „Třetí liga se hraje na amatérské úrovni. Na tak náročný model u nás nejsou ekonomické podmínky," zopakoval včera Deníku Tomáš Netík.

Rozdělení skupinZápad: Děčín, Jablonec, Vrchlabí, Trutnov, Bílina, KoBra Praha, Řisuty, Klatovy, Klášterec, Sokolov

Střed: Pelhřimov, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Kolín, Nymburk, Tábor, Písek, Moravské Budějovice, Jindřichův Hradec, David servis České Budějovice

Východ: Nový Jičín, Poruba, Opava, Kopřivnice, Karviná, Vsetín, Valašské Meziříčí, Brno, Šumperk, Břeclav, Hodonín

Poznámka: Břeclav se do soutěže přihlásila, ale zda ji bude hrát, není v této chvíli jisté.

Přiblížení se zámořskému modelu s divizemi naopak vesměs kvitovali jako zatraktivnění soutěže v kabině kolínských Kozlů, kde se nyní smiřují s víceméně staronovou formou. Hlavní trenér Jiří Seidl je z nejnovější změny podle svých slov rozčarovaný. „Ani mi tak nevadí, že se to změnilo na tři skupiny, ale vadí mi počet zápasů. V soutěži je hodně mladých kluků a ti potřebují hlavně hrát," zastává Jiří Seidl názor, že jeden zápas za týden je málo. „I diváci by si zasloužili, aby se doma hrálo alespoň jednou týdně. Když vypadnou nějaké středy, je to rozházené. Jakmile si zvyknou, tak chodí pravidelně. Hokeji to celkově neprospívá."

K letošnímu hledání nejvhodnější varianty soutěže podle nymburského šéfa přispěla touha především klubů z východu země hrát co nejvíce zápasů. „Moravské kluby jsou jinde. Jsou prakticky poloprofesionální, mají návštěvnost zápasů i výraznou podporu měst. V Čechách kromě Kolína a Tábora návštěvnost není zdaleka taková a ani ekonomika klubů tak silná," dodal Tomáš Netík. Kolínský kouč Seidl by ekonomicky slabší kluby ale raději viděl v jiné soutěži. „Místo, aby odešly níž, kde není tolik zápasů, tak se snažily prosadit jiný model," řekl zklamaně.

S překopáním skupin souvisí také nový jízdní řád play-off. Do něj postoupí prvních osm týmů ze skupiny západ a střed. První kolo vyřazovací části se bude hrát v rámci skupin (1. s 8. atd.) na čtyři vítězná utkání. Další kola se už budou hrát křížem skupin střed a západ na tři vítězná utkání. Finále pak opět na čtyři vítězná utkání. Do play-off na Moravě postoupí osm týmů a budou mezi sebou hrát až do finále. Dva finalisté (východ a střed+západ) si zajistí účast v kvalifikaci o první ligu.

TEREZA HÖLZLOVÁ, LUBOŠ KURZWEIL