„Nenazvala bych to vinou, ale chybou. A ano, administrativní chybu klub přiznal. Zároveň poukázal na řadu polehčujících okolností a tím naprosto vyloučil úmyslnost toho, co se stalo," uvedla sekretářka SC Kolín Tereza Hölzlová, která v áčku Kozlů působí jako statistik a její jméno se s kauzou také skloňuje.

Jaké polehčující okolnosti?
Klub například žádal o udělení výjimky pro Karla Nedbala, který je stejně jako Kryštof Kulhánek hráč SC Kolín a v sezoně měl hostování do juniorky Mladé Boleslavi a na střídavé starty chodil hrát za svůj domácký klub. Protože ale neodehrál onu nutnou polovinu utkání za svůj domácí oddíl Kolín a nemohl by tedy startovat v baráži, klub žádal o výjimku. Odůvodnil, že se jedná o hráče juniorského věku, který je domácí hráč Kolína a mělo by to vliv na jeho pozitivní hráčský růst. Když se žádalo o výjimku jednoho hráče, těžko by se podvodem nechal nastoupit hráč jiný, u kterého hrály roli úplně stejné okolnosti. Byla to skutečně pouze chyba.

Můžete přesně vysvětlit, kde se stala chyba?
Kryštof Kulhánek měl mít odehráno 16 utkání za Kolín v základní části, ale fakticky jich měl pouze 15. Stala se administrativní chyba v oficiálních zápisech z utkání.

Prozradíte, kdo je za tento prohřešek přímo zodpovědný?
Kdo je za to zodpovědný? Možná by veřejnost chtěla ukázat prstem na jednoho člověka, ale to není možné. Zodpovědný je za to realizační tým A mužstva. A můžu taky říct, že každý zpytuje svědomí a hráčům se omluvil.

Určitě je zbytečné ptát se na to, jak vám bylo, když to vyšlo na povrch. Co vám humbuk v této kauze naopak ukázal? Určitě jste se setkali s různými reakcemi…
Ano, to je zbytečné. Nejen pro mě, ale i pro ostatní to byly těžké chvíle. Byl to šok. Za prvé nikdo netušil, že k pochybení došlo, takže byla facka se to dozvědět. A za druhé se muselo čelit dvěma věcem. Muselo se to říct hráčům v kabině. Těm hráčům, co na ledě podali heroický výkon, jsme museli říct, že i přesto o body přijdou. A pak se to taky muselo oznámit fanouškům. Samozřejmě někdo říkal, že se z toho nesmíme hroutit, protože je to ve výsledku stejné, jako když gólman pustí gól nebo útočník naopak gól nedá a zápas se kvůli tomu prohraje. Ale víme, že tak to není.

Jak to přijali hráči v kabině?
Hráči v kabině byli samozřejmě naštvaní, zklamaní. Vyhráli boj na ledě a někdo jim to zkazil. My jsme jim to zkazili. Ale musím říct, že jsou to borci, protože i když si možná myslí cokoliv, vzali to strašně statečně a podpořili nás. Navíc dál bojují na ledě a podávají další skvělé výkony.

Neuvažovali jste třeba o tom, že okamžitě složíte funkci?
O tom jsem ve své pozici statistika týmu nepřemýšlela. To dělají krysy, že utíkají z potápějící se lodi. Udělali jsme chybu a musíme si lidově řečeno vyžrat všechnu kritiku a následky s tím spojené. Navíc by to bylo možná gesto, ale nikomu by to nepomohlo. Rozbil by se realizační tým, který jinak funguje dobře, přidělali bychom tím starosti dalším lidem. Protože není jednoduché ze dne na den najít lidi, co jsou ochotní a schopni věnovat práci kolem áčka tolik času, energie a skoro zadarmo, v mém případě úplně zadarmo.

Proslýchá se, že nikdo z prostějovského klubu na to nepřišel. Měl na to upozornit nějaký fanoušek…
Na tuto otázku nemůžu odpovědět. Netuším, jak na to v Prostějově přišli. Co je ale trochu smutné a nesportovní, že s tím už vlastně kalkulovali při zápase, jak trenér Prostějova připustil pro hokejový web, a nechávali si to jako trumf v případě prohry. A protože prohráli, tak ho použili. Možná je to život, ale v hokeji se pohybuji už více jak deset let a zažila jsem mnohem sportovnější jednání. Nicméně fakt je ten, že kontumace je naprosto spravedlivá, protože Kryštof prostě v tom utkání hrát nemohl a my si to nepohlídali. Druhá stránka věci je, že vyhráli boj u stolu, protože naši kluci, můj tým to vyhrál na ledě. A to bych chtěla vzkázat lidem. Zlobte se na nás, na realizační tým, ale buďte, prosím soudní. Nejmenujte jednotlivce, je to citlivé a je nás víc, co máme svůj podíl viny na vzniku chyby. A kluky přijďte podpořit. Jim na ledě fandíte!