Potvrzuje to i historie vzdálená sedmnáct roků. Kladenští tehdy v extralize hráli bídně a byli jasně poslední. Ale s příchodem trenéra Jaromíra Šindela se jim povedlo vyhrát právě v Litvínově 9:2 a výsledek oba týmy v poslední čtvrtině poznamenal. Středočeši najednou vyhrávali, chemici ztráceli zápas za zápasem. Před posledním kolem už měli jen tříbodový náskok a rozjeté Kladno si na ně brousilo zuby.

Autogramiáda Rytířů Kladno na náměstí St. Pavla. Ladislav Romančík
Obránce Rytířů Romančík: Godla je pro nás velký hráč!

V hledišti se mačkalo sedm tisíc diváků, kteří sledovali úchvatné drama. Na obou stranách stáli hráči, kteří vyzkoušeli oba dresy – Zdeněk Orct a Marek Pinc. A mladší Pinc se stal hrdinou Litvínova. Hlavně v první třetině, kdy sice inkasovali od Jana Kruliše, ale zbylých patnáct střel pochytal. Tomáš Horna se možná ještě teď drží za hlavu, co ten večer spálil.

Od druhé třetiny se hra srovnávala a ve třetí Litvínov kýžený gól přece jen dal. Orcta prostřelil technický obránce Vlastimil Kroupa a hosté dostali do žil krev opatřenou tunami kyslíku. Remízu už uhájili, Vojtěch Kubinčák pak potrestal do prázdné kladenskou power-play a slavili záchranu – dodnes ze soutěže nikdy nesestoupili.

Zdrcenému Kladnu nebyly platné ani talenty jako Tomáš Plekanec či Miloš Hořava, v baráži vůbec nestačilo na Liberec a z nejvyšší soutěže na rok sestoupilo.
Litvínovu vše mohlo vrátit před dvěma lety, kdy se sešly oba celky v baráži a Kladenští po třech výhrách hostili právě svého soka. Jenže klíčový domácí duel nezvládli a po dvou brankách Františka Lukeše padli 1:3.

DĚČÍNŠTÍ HOKEJISTÉ doma nebodovali, Řisuty vyhrály v Děčíně 6:4.
Další skvělý obrat nastartoval Potěchin a dokončil Keszi

Slavili zase Severočeši, jak to bude dnes? A půjde o něco v úplně posledním kole extraligy 6. března? Je to velmi pravděpodobné, i když Rytíři tam budou spíš raději bojovat o účast v předkole…