Už několikrát to na Jágrův návrat vypadalo. Na poslední chvíli se ale pokaždé něco přihodilo. Začalo to už v přípravě duelem s Litoměřicemi, pak přišla zranění na posledních trénincích před zápasem, nebo nemoc.

Teprve v Havířově se Jágr cítil konečně v pořádku a vedle navrátilce z Brna Tomáše Plekance vyrazil na led. „Na to, že hrál po takové době, hrál velmi dobře. Pomohl nám hlavně při přesilovkách, kde to bylo vidět nejvíc. S Tomášem (Plekancem) si to výborně dávali a byly z toho šance. Sice nepadl gól, ale hra byla velmi slušná. A jestli vydrží zdravý? Všichni věříme! Vydrží,“ měl jasno trenér Jindřich Lidický.

„Jsem hlavně rád, že jsem konečně mohl nastoupit. V mých letech není jednoduché jenom trénovat, navíc jsem dost přibral, mám 118 kilo. Musím něco shodit a i proto už nebylo nač čekat. Schází nám po dnešku už jen tři zápasy a začne play off, kde to bude jiný rachot,“ řekl Jágr po zápase.

Co se týká týmového výkonu, byl za tři body rád, protože do Havířova podle něj je těžká už jen cesta. „Na druhou stranu jsem jel vlakem z Prahy přímo do Havířova a paráda - za necelé čtyři hodiny jsem si na nádraží bral taxi a za pět minut byl na stadionu,“ chválil Jágr české dráhy.

Sám od svého výkonu ale podle svých slov záměrně nic neočekával, hlavně už potřeboval najet do zápasového tempa. „Což je docela těžké, protože mě hráči na tréninku respektují a nejdou do mě jako protivníci v zápase. Druhou věcí je zápasová rychlost, reakce a rozhodování, která se nedá natrénovat. Chtěl jsem i kvůli tomu nastoupit dříve, ale kvůli zraněním a nemoci jsem to bohužel musel odložit,“ vysvětloval Jágr s tím, že ostřeji nastoupil do úvodních střídání, ale pak cítil, že se zhoršoval hlavně jeho pohyb.

Zdroj: Youtube

Vrátil se i ke střetu starému rok s Markem Sikorou. Ten už nyní vyčítá hlavně sobě. Prý si tehdy nechal zkrátit nože u bruslí, aby se mu lépe zatáčelo. „Nebyl jsem na to zvyklý a neměl stabilitu. Kde mě měl nůž držet, nedržel,“ popisoval a dodal: „Mně přece takový styl u mantinelu vždycky vyhovoval."

Spoluhráče z první formace zná napůl. Zatímco s Tomášem Plekancem už dostkrát nastupoval a vyhověli si maximálně, Antonína Melku prověřil poprvé. Hodnotit souhru však podle něj ještě nemá cenu. „Hráli jsem po dlouhé době a pro kluky to určitě nebylo moc jednoduché, protože moc nebruslím. Ale máme ještě nějaké tréninky a věřím, že do play off se společně najdeme,“ je si jistý.

Jágr pochválil také aktuálně největší kladenský talent, osmnáctiletého Šimona Jelínka, který dělá do české špičky mílové kroky. „To je až neuvěřitelné, když si uvědomíte, že ještě před dvěma roky dělal v Kladně maskota, to může vejít do historie“ připomněl Jágr to, že Jelínek chodil při zápasech v masce Rytíře a bavil diváky. „Teď najednou může udělat reprezentační dvacítku a věřím, že ji udělá. Skvěle hrají i jeho spoluhráči z lajny Zikmund s Machačem a všímají si toho i naši fanoušci, protože hráči měsíce vyhlašují poslední dva tři měsíce jen je,“ chválil aktuálně nejnebezpečnější formaci Rytířů.

Na vyvrcholení sezony se těší stejně jako celé hokejové Kladno. Pauza nepauza. „Já přece hokej nezapomněl, to snad ani nejde. Spíš jde o tu chuť, když z toho na tak dlouho vypadnete. Získat motivaci jít hrát a mít chuť dávat góly, rozhodovat zápasy. To už mi schází, ale těší mě, že jsme dali podle mne dohromady tým, který je schopný dojít do baráže a uspět tam. Je jedno, jestli tomu pomohu víc nebo míň,“ mávl rukou.

Že nastoupí do středečního domácího zápasu proti Ústí, úplně neslíbil s ohledem na zdravotní stav, který ho v sezoně už několikrát přemohl. „Uvidím, jak se budu cítit zítra po zápase. Potrénuji a budu věřit, že se to bude den ode dne zlepšovat,“ dodala nejsledovanější sportovní osobnost Česka.

Havířov - Kladno 0:2, takhle domácí bránili Jaromíra Jágra
Jágr s Plekancem se neprosadili, přesto Rytíři mají tři body
Američany zaujal slánský zimák, vybrali si ho mezi sedmi v republice.
Američany zaujal slánský zimák, vybrali si ho mezi sedmi v republice

Jan ŠEJHL, Rudolf MUZIKA