„Mám tam dlouholetý výborný vztah s panem Černoškem, proto Třinec. Ale pouze v případě, že by se nám s Kladnem nepovedl konec sezony a nepostoupili jsme do baráže,“ ujistil Jágr, který také přiznal, že v Evropě byl ještě jeden horký zájemce – Eisbären Berlín. V jeho vedení působí nejdelší Jágrův spoluhráč z Pittsburghu Luc Robitaille, ale nakonec dostalo přednost řádné Jágrovo vyléčení problému s kolenem.

To už mu začal ve středu kurýrovat proslulý lékař Pavel Kolář. „Píchl mi bolestivou injekci složenou z mé krve a léčivých bylinek. A naznačil, že mě koleno bude bolet víc než dosud, ale léčba by měla časem zabrat. Zhruba po pěti minutách tréninku jsem se opravdu cítil hůř,“ povídal Jágr, který s týmem Rytířů absolvoval dopolední trénink naplno a na jeho tváři byla vidět dobrá nálada. „Ale byl to pozápasový trénink bez některých kluků, kteří hráli ve středu víc minut. Takže spíš dobrovolný, ale jsem rád, protože jsem se po měsíci mohl sklouznout. Plný zápřah bych možná ani nevydržel.“

Jágrovy hlavní myšlenky se aktuálně ubírají zejména k tomu, aby skutečně doléčil přetrvávající potíže s pravým kolenem. I proto odmítl zmíněnou nabídku Berlína (který mu prý nabízel velmi slušné podmínky) a dal přednost svému Kladnu. „O jiném českém týmu jsme neuvažovali s výjimkou Třince, ale tahle varianta skutečně přijde jen v případě, že Kladnu skončí sezona dřív než tady všichni chceme,“ vysvětlil Jágr, který by prý na utkání Slezanů nabízeným vrtulníkem nelétal. „Asi bych si tam přestěhoval věci, abych to měl blíž. A nejezdil na venkovní zápasy,“ našel svůj tradiční humor.

Přesunutí sobotního zápasu Benátky – Kladno do arény v Liberci Jágr povolí. I když sám nemůže zaručit, že bude hrát naplno celé utkání. „Nerad bych udělal tři čtyři kroky zpátky a koleno si zhoršil tak, že nebudu fit do play off. Říci soupeři, aby proti mně hrál na padesát procent, to také nejde. Spíš bych to pojal tak, aby šlo o rozlučku Petra Nedvěda s hokejem, podle mne ji neměl. V neděli mu vyvěsí dres v hale, o den dřív si může zahrát. A pak se zase v klidu vrátit na hory,“ žertoval na účet kamaráda Jágr.

Ilustrační foto
Příprava na MS začíná. V hledáčku reprezentace i hokejbalisté Kladna

Kdyby mu někdo v září řekl, že bude na konci ledna v Česku, považoval by ho za blázna. Ale tím, jak se vše vyvinulo, že měsíc nehrál, tak je rád, že mu vedení Flames vyšlo vstříc a může se dát do pořádku. „A ještě si v téhle sezoně zahrát hokej,“ poděkoval Jágr svému zaměstnavateli, jemuž dál patří a teoreticky vzato si ho Plameny mohou stáhnout z „hostování“ zpátky.

Nicméně ohledně svého návratu do NHL je i do budoucna realista. Konec v Calgary ovlivnilo podle osmašedesátky několik faktorů. Za prvé pozdní podpis smlouvy, tím pádem pozdější příprava s novým týmem. Jágr se toužil skvělým mladíkům přiblížit, i proto změnil tréninkové návyky. Jenže to se nakonec postavilo proti němu. Nejprve ho trápila třísla, s těmi si ještě poradil – má dostatečnou průpravu z minulosti. Zranění kolene už bylo nad jeho síly a doktor Kolář, jemuž celou kariéru maximálně věří, daleko. „Po zápase ve Philadelphii mi zničehonic oteklo koleno a já najednou nevěděl, co s tím, jak trénovat. Vysadil jsem, nepomohlo to. Nejistota pro mě byla možná horší než cokoliv jiného,“ vrací se k těžkým chvílím možná posledního zámořského angažmá.

Co se týče Kladna, kde jako majitel podepsal smlouvu sám se sebou („je to zvláštní pocit“), domluvil se s trenéry Hořavou a Paterou, že chce být součástí týmu. „Na ledě nemohu být majitel, ale hráč. Trenéři se ke mně musí chovat stejně, jako k osmnáctiletému klukovi, když udělá chybu,“ stanovuje brzy šestačtyřicetiletá legenda předem pravidlo, bez něhož by Rytíři těžko mohli pomýšlet na úspěch.

A v ten věří, proto na poslední chvíli nepřivedl do týmu už žádnou posilu. „Máme silný kádr. Hráči si snad budou vážit toho, že vedení nenabralo jak já říkám žádné žoldáky na play off. Týmu věří i trenéři, už to bude jen na nás.“

A o čem ještě Jaromír Jágr mluvil?

O lásce k hokeji

Láska je podle mě nejdůležitější důvod energie. Když jí do něčeho dáš, tak je jedno, co to je, ale vydrží to dlouho. Já hokej vždycky miloval a obětoval jsem mu, co jsem mohl.

O podpoře rodiny

Veronika (Kopřivová) ještě zůstala v Americe, musí vše zabalit, můj odjezd byl v rychlosti. Co se týká mých nejbližších v Čechách, tak největším fanouškem je asi maminka. Přes velký časový posun vstávala roky na každý můj zápas a nechápu, jak to dělala. I kvůli tomu se vracím, protože naživo mě viděla naposledy v roce 2005, kdy ji s tátou bez mého vědomí pozvali Rangers. Beru to tak, že jsem slízl všechnu smetanu, že jsem od malička nemusel dělat skoro nic. Jediné, co jsem musel, poslouchat rodiče, co mám dělat. A mít k tomu vůli. Oni udělali maximum, co může jeden člověk pro druhého udělat. Obětovali mi svůj život. Také kvůli tomu jsem zpět.

O změně klimatu

Je rozdíl hrát na Floridě a v Calgary. Na Floridě vstanete do teploučka, to vás nabíjí energií. Ale Calgary mě zase překvapilo svou krásou. Navíc je vše dostupné, žádné zácpy, všude jste za pět minut. Není tam pořád taková zima, ale teploty se střídají: jeden den pět stupňů a druhý minus třicet.

O fanoušcích v Calgary

Byli báječní. Poprvé jsem hrál v Kanadě a trochu to čekal. Místní lidé ocenili každou střelu, šanci. U mě nadšení až přeháněli, fandili už když jsem vyjel na led. Zachovali se ke mně výborně stejně jako vedení. Pustili mě do Kladna, bylo to férové jednání. Jen novinářů tam chodilo kolem patnácti, vás je tady sedmdesát. Toho si cením.

Patrik Medáček, hokejista týmu do šestnácti let v Benátkách nad Jizerou, válí i na rychlobruslařském ovále. Na olympiádě dětí a mládeže obhájil zlato.
Hokejista z Benátek si odskočil na rychlobruslení. A bral zlato

O rekordu, který nepřekonal

Statistiky jsou v NHL hodně sledované, a když pořád dokola dostáváte otázky, když překonáte nějaký rekord, tak na to reagujete. Já víc než na počet odehraných zápasů myslel na překonání dvou tisíc bodů, a když jsem přišel na Floridu, věřil jsem tomu.

O případné návštěvě Travelling Jagrs

To se musíte zeptat jich, byl by to asi náročnější výlet. Ale když jsem viděl, kolik stojí lístek na NHL v Calgary, tak kdyby třikrát nešli na hokej, možná by přijet mohli.

O obrázku, jaký si udělal na WSM ligu

V zápase Kladna s Vary jsem sledoval spíš soupeře, který je naším potenciálním protivníkem v play off. Koukal jsem, jakým způsobem bych mohl třeba hrát, aby to mělo efekt v důležitějších zápasech. Komentovat výkon Kladna nechci. Někdy se ti daří, hraješ výborně, ale skóre nevyjde. To teď nehraje roli.

O holandském setkání a Marsu

Při letu do Čech jsem měl mezipřistání v Amsterdamu, kde ke mně přišel nechci říci starší pán – protože byl tutově mladší než já – a dali jsme do řeči. Byl to vědec zabývající se astronomií a vesmírem, tedy věcmi, které mě vždycky ohromě bavily, ale neměl jsem na ně čas. Vyprávěl mi spoustu věcí třeba o tom, jak NASA chce vyslat lidi na Mars. Možná je znamení, že při návratu byl první, koho jsem potkal, právě takový člověk.

WSM liga: Kladno - Karlovy Vary.
Co viděl Jágr? Místo šlágru WSM ligy jen minely spoluhráčů i rozhodčích