Nic platná nebyla obrovská vlna solidarity. Na transparentním účtu na Buchtelovu léčbu se sešlo přes 3,5 milionů korun. Přispěli i známí hokejisté například Jakub Voráček, Dominik Hašek, David Krejčí a spousta dalších. Mezi nimi i bývalý fotbalový brankář Petr Čech. 

„Já jsem Ondru trénoval. Byl to talentovaný šikovný kluk, který chtěl něco dokázat a šel za tím. Pro mě to je zdrcující zpráva, protože Ondra umřel hodně mladý. Chci vyjádřit upřímnou soustrast celé jeho rodině,“ řekl zdrcený sportovní jednatel prvoligového ústeckého Slovanu a olympijský vítěz z Nagana Jan Čaloun. 

Ondřej Buchtela.
Hokejový obránce Ondřej Buchtela bojuje s rakovinou. Má nádor na srdci

„Je to strašný, ani nevím, co k tomu říct. Měl jsem ho pod sebou v Litoměřicích půl roku a budu na něj vzpomínat jako na hodného a usměvavého kluka, který kolem sebe šířil dobrou náladu. Upřímnou soustrast celé rodině a všem pozůstalým,“ přidal trenér litoměřického Stadionu Daniel Tvrzník. 

Velkou podporu svému bývalému hráči vyjádřil v minulých dnech i chomutovský tým. „V našem klubu strávil šest sezón, se starším dorostem vybojoval extraligové stříbro a vstřelil v našem dresu i první gól v extralize,“ připomněl klub po sociálních sítích. 

Obránce Ondřej Buchtela během své kariéry hrál za týmy Litoměřic, Kadaně, Ústí nad Labem. V srpnu 2016, už jako hráč české mládežnické reprezentace poprvé nastoupil na led v dresu Pirátů Chomutov. Za chomutovský klub odehrál 27 zápasů v extralize. Loni odešel do Benátek nad Jizerou, byl kmenovým hráčem libereckých Bílých Tygrů. 

Lékaři oznámili talentovanému odchovanci ústeckého hokeje smutnou zprávu 14. května. „Byl to nejhorší den v mém životě. Důvodem proč jsem netrénoval a nebyl aktivní na sociálních sítích a nevycházel jsem z domu a když už tak jen na vozíku je rakovina. Lékaři mi diagnostikovali zhoubný nádor na srdci,“ uvedl na začátku června Buchtela na svém instagramu.

Ondřej Buchtela, který je momentálně odkázaný na vozíček, má kolem sebe skvělé lidi.
Kamarádi nemocného hokejisty rozpoutali obrovskou vlnu solidarity

 Nádory na srdci jsou vzácným onkologickým onemocněním, pokud se objeví, jedná se z 80 procent o nezhoubnou variantu. „Kromě nezhoubných myxomů se mnohem vzácněji vyskytují i zhoubné nádory srdce, které bychom mohli laicky označit za rakovinu srdce,“ uvedl  kardiolog Jiří Štefánek. „Jedná se o zhoubné nádory z pojivové tkáně, takzvané sarkomy, které ovšem mohou vzniknout prakticky v jakékoliv lokalizaci v těle,“ doplnil lékař. 

Podle webového portálu SVOD.cz, který provozuje Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně a Masarykův onkologický ústav v Brně, se počet onemocnění na sto tisíc obyvatel pohybuje pod číslem jedna. Od roku 1977 počet pacientů klesl téměř na polovinu. V posledních deseti letech se také zvyšuje počet uzdravených.