Takový okamžik právě nastal. Polotajné a neoficiální plány některých extraligových klubů uzavřít nejvyšší soutěž, a navíc přímo během rozehrané sezony, v posledních týdnech vzbudily nebývalé pobouření fanoušků i samotných hráčů. Odpor proti zrušení aktuálních pravidel (a přímého sestupu) je jednoznačný.

Vojtěch Žižka
Komentář Vojtěcha Žižky: Hádky, chaos, arogance. Kam vlastně kráčí český hokej?

„Snad poprvé v historii jsme se dali takhle dohromady,“ okomentoval hradecký kapitán Radek Smoleňák výsledky referenda, které uspořádala Česká asociace hokejistů (CAIHP). Odpovědělo 289 hokejistů a drtivých 92 procent z nich návrh na uzavření ligy odmítlo.

InfografikaZdroj: Deník„Jsem hrozně rád, že se kluky podařilo takhle sjednotit. Výsledek mluví za všechno a dokazuje to, že drtivé většině z nás ta situace není lhostejná,“ řekl plzeňský kanonýr Milan Gulaš na včerejší tiskové konferenci.

Spolu s dalšími extraligovými hvězdami dali jasně najevo, že záměr některých klubových majitelů náhle změnit zavedené extraligové pořádky se jim pranic nezamlouvá.

Hráči zmiňovali především sportovní důvody. „Uzavření extraligy by znamenalo degradaci soutěže. Nikdo nestojí o zápasy, v nichž by o nic nešlo. Ani hráči, ani diváci,“ upozornil Smoleňák.

Kluby zřejmě už koncem ledna rozhodnou o tom, že od svazu převezmou řízení extraligy. Jak ukázala anketa Deníku z minulého týdne, i mezi představiteli týmových managementů nepanuje ohledně uzavření soutěže shoda: většina je spíš proti. Opatrnější začíná být i kladenský boss Jaromír Jágr, který tento návrh obhajoval nejvýrazněji.,

Filip Pešán
Nejde jen o hokej. Společnost je přejedená, říká Pešán

„V těch článcích zaznívá, že jsem já jediný pro uzavření. To je nesmysl. Ptali se, proč je podle mne český hokej horší a horší. Já řekl svůj názor. Uzavření není téma dne,“ uvedl Jágr včera. „Bylo to hodně vytaženo z kontextu. Já hlavně nesouhlasím s financováním sportu u nás, nejen hokeje. Většina sportů je založena na dotacích a darech od sponzorů. Já se bojím, aby tu nebyla nafouklá bublina a jednoho dne, až nepřijdou dotace od sponzorů, nebylo najednou nic,“ vysvětlil Jágr svůj postoj.

Najdou majitelé a hráči společnou řeč? Bez toho bude napětí nadále sílit.