"Řeknu si o autogram, až to doděláte," křikli na něj štamgasti od jiného stolu, když viděli, že se chystáme na rozhovor.

V Praze na ulici by ho ještě asi lidé nepoznali, u něj doma v Radimi je ale slavný už teď a místní jsou na něj hrdí. Dominik Mašín, osmnáctiletý hokejista, stříbrný z letošního mistrovství světa osmnáctek a čerstvě draftovaný zámořskou Tampou Bay Lightning. Český hokejový talent z Kolína, který míří dobývat svět.

Dominiku, teď tu spolu sedíme v Radimi a asi se to dlouho málokomu poštěstí tě tady potkat, když jsi byl draftován a míříš hrát hokej za moře, viď?
Budu tady asi týden, a pak se budu připravovat v Praze a odlítám už do Kanady na dvacítky, a pak ještě na kemp.

Říkáš týden. Jak budeš trávit ten čas tady?
Budu doma s rodinou. Uděláme nějakou grilovačku asi tak trochu na rozloučenou, protože je možné, že už se sem letos nevrátím. Asi taky pojedeme nějak na výlet s rodinou, a pak už tady asi tak rok nebudu. Teda aspoň doufám, že mi to v té Americe vyjde (úsměv).

Z Radimi tedy pak míříš na soustředění s reprezentací do 20 let. Co vás čeká?
Budeme se připravovat v Praze, a pak letíme do Montrealu na turnaj asi na čtrnáct dní.

A potom?
Potom se uvidí, jak se to vše dohodne na Slavii, a už bych možná rovnou i zůstal v Kanadě v juniorském týmu Peterborough, který mě draftoval. A když ne, tak se vrátím zpátky na Slavii.

Kde můžeme Peterborough najít?
Je to asi hodinu cesty od Toronta.

Tys byl letos draftován vlastně hned dvakrát. Kromě toho, že tě draftoval juniorský kanadský tým Peterborough, tě draftovala taky Tampa Bay. Co to pro osmnáctiletého kluka z Čech znamená, že ho draftoval klub z NHL?
Je to jen začátek. Sice je to obrovský úspěch, ale dál musím makat, abych se tam dostal i do A-týmu, buď přes farmu, nebo ještě kratší cestou. Je to pro hráče takový závazek, že musí ještě o to víc makat, aby se tam co nejdřív dostal. Nebo se to taky povést nemusí.

Zmíněným draftem Tampou Bay sis splnil vlastně dva sny najednou. Jednak tu možnost hrát hokej v zámoří, pak taky to místo. Četla jsem totiž, že sis zrovna Floridu přál…
Je to zvláštní, protože jsem si Floridu opravdu přál. Takže jsem z toho byl opravdu šťastný.

Hned po draftu jsi na Tampu zamířil. Jaké to bylo?
Ano, hned po draftu jsem tam byl na kempu. Trvalo to asi týden a bylo to super. Mentalita těch hráčů je tam jiná než v Česku. Oni sami chtějí trénovat a makat a v Česku to až takové není.

Na toto téma by se dalo povídat hodinu, ale když bys teď měl během pár vteřin říct, co tě tam nejvíc zaujalo, co bys vybral?
Na každou disciplínu je tam jiný specializovaný trenér. Není to tak, že by jeden trenér měl na starost střelbu, bruslení a podobně. Víc to tam rozebírají, věnují se víc jednotlivcům a snaží se víc klukům pomoct.

Budeš se na Floridu ještě teď vracet, nebo když pravděpodobně zamíříš do té kanadské juniorky, znamená to, že do Tampy už teď nepojedeš?
Jedu tam ještě určitě v září. Bude tam velký asi čtrnáctidenní kemp, kde budou všichni hráči z NHL i z toho áčka. Z toho kempu bych se pak vracel zpět do Kanady.

Jak už jsme zmínili, pokud vše klapne, v Kanadě tě čeká minimálně sezona v juniorce. Jaké jsou tvá očekávání od juniorského kanadského hokeje?
Vím, že je to tak trošku malá NHL, takže se tam moc těším. Hrají tam tvrdší styl hokeje, což si myslím, že mi bude vyhovovat.

Tvrdá hra je jedna z věcí, která je v souvislosti s tvým jménem skloňováno. Na amerických webech často zmiňují tvých letošních 102 trestných minut. Je tvrdá hra to, co je ti vlastní?
Neříkám, že ne, ale v Česku je to ale taky trošičku jiné. Při bitkách, když se zahodí rukavice, dostávají se vyšší tresty. V Kanadě je to jiné, nedostávají se tak vysoké tresty. Vnímají to jako součást hokeje.

Četla jsem na amerických serverech, že když budeš hráčsky růst dle předpokladů, mohl by ses z té juniorky posunout přímo do NHL už za dva roky. Co ty si o tom myslíš?
Doufám, že to všechno půjde dobře, abych se tam dostal co nejdřív. Ale reálně si myslím, že to budou tak tři roky. Samozřejmě bych byl ale rád, když už by to bylo za ty dva roky (úsměv).

Ty jsi ještě teenager. Je ti osmnáct let. Typický český teenager se v dnešní době baví počítačem, technologiemi, na diskotékách, party, s alkoholem. Ty, s tak velkou zálibou jako je hokej, ale musíš těmto svodům věku a doby odolávat…
Snažím se tomu vyhýbat, obzvlášť větším akcím. Samozřejmě někdy někam zajdu, ale nepiju. Beru to tak, že hraju hokej a nemůžu pořád někam chodit. Ale ani mi to nechybí. Myslím si, že s kluky máme spoustu srandy v kabině, takže nepotřebuju zase až tak chodit na diskotéky. A počítače, to se mě vůbec netýká. Samozřejmě jsem na Facebooku, ale že bych byl závislý na hrách, to vůbec ne.

Co škola? Jak to teď budeš mít se školou v Čechách, když odjíždíš za moře?
Rozdělím si to. Dodělal jsem letos půlku třeťáku a zbytek mám rozdělený a zkusím si to dodělat.

V Americe plánuješ nějaká studia?
Budu mít jenom učitelku na angličtinu.

S angličtinou jsi na tom teď jak?
Ne moc dobře. Většinou jim docela rozumím, ale horší je to s odpovídáním.

Když se vrátím k tomu, kvůli čemu tě teď každý v českém hokejovém světě zná, je to draft Tampou Bay. O tomhle faktu se psalo, psát bude. Já bych se o tom chtěla bavit z jiného úhlu pohledu. Co musí hráč absolvovat, aby se samotného draftu mohl zúčastnit?
Asi měsíc před draftem jsou testy, kde hráči dělají fyzické testy a týmy s nimi mají pohovory. Dělají jim také lékařské prohlídky, aby zjistili, jestli jsou úplně zdraví a nevybrali si třeba někoho, kdo má špatné srdce. Na tom draftu už je pak dražba těch nejlepších hráčů. Kluby mezi sebou různě tradujou (z anglického trade obchodovat, nakupovat, měnit pozn.red.) pozice a je to zajímavé. Byl to krásný zážitek. Hráči sedí na tribuně v oblecích s agentem většinou a čekají. A když je hráč vybrán, tak jde ke svému týmu, všichni mu blahopřejí, fotí se ve dresu a je to hezké.

Zaujaly mě ty fyzické testy. Co všechno na nich hráči musí absolvovat?
Bylo tam hodně disciplín, je to hodně náročné. Nejtěžší byly poslední dvě disciplíny, což je jízda na kole, wingate test. Nejdřív půl minuty na maximální zátěž, a pak se jde do odpočívárny na dvacet minut, a pak se jede zhruba tak dvanáct minut s maskou a je zacpaný nos a jede se, dokud nevypnou nohy. Jsou to všechny testy v posilovně a na kolech a lidi z NHL týmu koukají na ty hráče, jak si vedou, ale nejen na výsledky, ale i na to, jak se chovají během těch testů a tak.

Nemohla jsem si nevšimnout, že se Američanům na tobě líbí nejen tvoje hokejové kvality, ale i tvé jméno. Mašín. Když se tvé jméno přečte anglicky, znamená to mašina. Takže ti tak říkají česká mašina. Jak se ti to líbí?
Jo, mě se to líbí. Ptali se mě, jak se vyslovuje moje jméno, a říkali, že je to dobré hokejové jméno. Nevadí mi to, jsem rád.

Dominik Mašín

Datum narození: 1.2.1996
Post: obránce
Hokejová kariéra: Kolín, Slavia Praha, reprezentace U16, U17, U18; 2014 draftován kanadským juniorským týmem Peterborough Petes a NHL klubem Tampa Bay Lightning
Úspěchy: stříbrná medaile U18 2014, bronz Memoriál Ivana Hlinky 2014
Záliby: sport