Účastnil se hasičských klání i v zahraničí. A na olympijských hrách hasičů a policistů v Sydney bral třetí místo.

Co je nejtěžší z disciplín tady na Bohdance?
Nejtěžší bývá ten výběr. Následuje totiž až po ostatních disciplínách, člověk nastupuje už trochu unavený, na výběhu se jde většinou nadoraz. Sám o sobě by tak náročný nebyl, ale po všem ostatním to je už těžší.

Dá se na soutěž nějak natrénovat?
Samozřejmě. Mně se nejvíce osvědčil trénink výběhu prudkých kopců, ať už s dýchací technikou na zádech, nebo bez. Často přidávám plavání, běh, jízdu na kole.

Vaši kolegové mi říkali, že jste uspěl i v soutěžích v zahraničí. Jaké to byly?
Od roku 2010 jsem se zúčastnil pěti olympijských her hasičů a policistů po celém světě. Byl jsem v Austrálii, jižní Koreji, severním Irsku a New Yorku.

Z hasičské soutěže v disciplínách TFA v Bohdanči.
Vždy si sáhnou na dno. Nejdrsnější hasiči se utkali proti sobě

Jaká ze soutěží ve vás zanechala nejsilnější vzpomínku?
Byly to výběhy do mrakodrapů v Sydney, kde se běželo do 83. patra v kompletní hasičské výzbroji i s dýchákem. Nakonec to bylo velice dobré, vzpomínky jsou velmi pozitivní, protože jsem v tom závodě skončil třetí.

Kam se chystáte teď?
Většinou na závody jen po České republice. Letošní olympijské hry hasičů se konají v Číně v srpnu. To je termín, který je obecně problematický. Zvážil jsem svoji účast, ale místo z České republiky přenechám někomu jinému.

Říkal jste, že je pro vás sport hodně důležitý. Závodíte i v dalších sportech?
V běhání se zúčastním jednou, dvakrát do roka. Třeba nějaký půlmaraton. Nejčastěji závodím v terénních triatlonech na horském kole.

Jaká byla vaše cesta k hasičině? Byl ve sboru někdo z rodiny?
Z rodiny nikdo v oboru nebyl. Byl jsem členem dobrovolných hasičů, ani jsem ale neplánoval, že nastoupím ke sboru. Po základní vojenské službě jsem přemýšlel, co budu dělat, nakonec volba padla spontánně na hasiče.

Vyznamenaní hasiči Karel Vyhnánek a Václav Venclák při předání vyznamenání na zámku v Přibyslavi. Na fotografii s nimi i Jaroslav Dušek, starosta Okresního sdružení hasičů Kutná Hora (vlevo) a sekretář Jiří Littman (vpravo).
Titul Zasloužilý hasič získali dva dobráci z Kutnohorska