Na nácviky záchrany zvyšující odbornou způsobilost upozornila v pátek hasičská mluvčí Tereza Fliegerová. S poznámkou, že získané zkušenosti se nyní mohou uplatnit víc než kdykoli jindy. „Současné počasí a stav, kdy jsou zavřená všemožná sportoviště, kina, divadla a další relaxační nebo zábavní centra, nahrávají pohybu lidí v přírodě – a tedy i výjezdům k obdobným zásahům,“ konstatovala.

K nácviku záchrany proto využili mrazivého počasí profesionální hasiči z řady středočeských stanic. Většinou to bylo podobné: jeden člen týmu se v takzvaném v suchém obleku vydal na zamrzlou plochu – a následně se propadl ledem. Schválně. Aby mu ostatní mohli vyrazit na pomoc a vyzkoušet si – sami bezpečně jištěni lanem – různé druhy záchrany. „Například za pomoci házecího pytlíku nebo jiného vhodného předmětu, uvázaného na dlouhém laně,“ uvedla Fliegerová. Připomněla, že další možností je záchrana hasičem, který se k zasažené osobě plazí (aby došlo k rozložení tlaku na led). „K tomuto způsobu záchrany může pomoci také díl nastavovacího žebříku, transportní deska nebo paddleboard, který se postupně stává nedílnou součástí vybavení profesionálních jednotek,“ upozornila, po čem všem mohou hasiči sáhnout. A samozřejmě je tu i možnost záchrany za pomoci člunu, ve kterém se hasiči snaží dostat na místo – a v případě dalšího prolomení ledu jim nehrozí nebezpečí.

Ilustrační foto.
Nemocnice i záchranka v kraji jedou na doraz. Navzdory příznivým číslům

Hasiči varují, aby lidé, jež to láká na zamrzlé vodní plochy, dbali na dostatečnou tloušťku ledu – a pokud si nejsou jisti, raději zůstali na břehu. Na slabším ledu hrozí proboření i zvířatům – proto není radno nechat v rizikových místech na ledě běhat psy. Právě takový malér se ostatně přednedávnem stal v Rožmitále pod Třemšínem přímo pod zámkem.

Když už se něco podobného přihodí, je třeba, aby každý, kdo se rozhodne jít na pomoc, měl v první řadě na paměti vlastní bezpečnost. „Pokud se stanete svědky obdobné události, ihned volejte linku 112 nebo 150,“ vybízí Fliegerová.