Velikonoční nádivka s mandlemi

Budeme potřebovat :

200 ml mléka
4 vejce
2 jarní cibulky
2 hrsti listů špenátu
75 g másla
200 g slaniny
1 hrst petrželové natě
2 hrsti mandlových lupínků
5 ks pečiva
muškátový oříšek
Sůl, pepř

Tvarohové koblihy
Rychlé tvarohové koblížky bez kynutí: recept je jednoduchý a výsledek skvostný

Postup:

Pečivo (housky či rohlíky) nakrájejte na kostky a nechte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut dosušit. Mezitím si nakrájejte slaninu na malé kostky (můžete i lehce orestovat), nakrájejte jarní cibulky nadrobno a překrájejte i listy špenátu a petržele.

Pečivo přesuňte do mísy, nechte zchladnout, přidejte mléko, slaninu, cibulky, špenát, petržel (můžete dát i medvědí česnek, mladé kopřivy,…), sůl, pepř, hrst mandlových lupínků, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, žloutky můžete dát rovnou do mísy k ostatním surovinám a bílky si vyšlehejte do sněhu se špetkou soli. V míse smíchejte všechny ingredience v ní a nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků. Celou směs na nádivku poté zarovnejte do máslem vymazaného pekáčku či zapékací misky a posypte zbylými mandlovými lupínky. Pečte dozlatova, cca 20 – 30 minut (podle výšky).

Nadýchanou velikonoční nádivku s mandlovými lupínky podávejte jako přílohu k masu či samostatně, doplňte například salátem.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.