Teplý salát s pečenou čočkou

Budeme potřebovat:

  • 150 g černé čočky
  • sůl a pepř
  • dvě lžíce másla
  • olivový olej
  • 150 g čerstvého sýra (lze nahradit zakysanou smetanou, tvaroh, Lučina..)
  • 2 lžíce medu
  • Hrst čerstvé petrželky
  • Limetka nebo citron
  • Zelenina dle libosti (batát, cibule, paprika, čerstvá růžičková kapusta, ředkvičky)

Křehké rohlíky
Recept na křehké rohlíky či raženky: jde to i bez dlouhého kynutí

Postup:

Propláchnutou černou čočku zalijeme v hrnci zhruba čtyřnásobným množstvím vody a vaříme  cca 20 minut do měkka (v průběhu vaření lehce osolíme a zamícháme), zrníčka zůstanou pevná. Poté slijeme přebytečnou vodu. Mezitím si připravíme zeleninu. Batát, papriku a cibuli očistíme a nakrájíme. Česnek necháme ve slupce celou paličku, jen seřízneme vršek. Zeleninu dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme, česnek dáme řeznou stranou dolů.

Markéta Chovancová:
„Jestli neznáte černou čočku, určitě zkuste, nemusí se namáčet dopředu, je hotová za 20 minut a má příjemnou oříškovou příchuť. A kapustičky taky nezavrhujte – díky úpravě „na zádíčka“ nejsou hořké, zůstanou zelené a naskus připravené.“

Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C do měkka, cca 20 minut. Růžičkám kapusty odřízneme košťál, sejmeme svrchní listy a přepůlíme. Rozehřejeme pánev, rozpustíme dvě lžíce másla a naskládáme kapustičky řeznou stranou směrem dolů a ztlumíme plamen zhruba na polovinu. Takto opékáme asi dvě minuty, kontrolujeme, zda je řezná strana již opečena dozlatova. Až je, kapustičky obrátíme na vypouklou stranu, tedy takzvaně „na zádíčka“. Osolíme, opepříme, pokapeme lžící medu a dílkem limety či citronu.

Krémová polévka z mrkve
Krémová polévka z mrkve. Skvěle zahřeje i zasytí

Pánev přikryjeme, odstavíme a necháme dojít. Stroužky upečeného česneku vyjmeme ze slupky, rozmačkáme vidličkou, smícháme s čerstvým sýrem (případně zakysanou smetanou či tvarohem), částí nasekané petrželky, osolíme, opepříme, přidáme lžíci medu a zakápneme limetkou.

Ve větší misce smícháme scezenou čočku a zeleninu dohromady. Dozdobíme dipem a petrželkou.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu.

Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.