Tvarohovo-borůvkový dort

Budeme potřebovat:

Na „skořápku“:

100g lískových oříšků
100g mouky (jakékoliv, klidně i kokosové, mandlové, pohankové)
2 lžíce kakaa
2 žloutky
1 lžíce medoviny
140g studeného másla
70g třtinového cukru (jde nahradit jakýmkoliv oblíbeným sladidlem)

Legendární vdolečky
Legendární vdolečky: recept není složitý a výsledek je skvostný

Na náplň:

300g okapaných borůvek
250g tvarohu ve vaniččce
200g lučiny
200g zakysané smetany
2 lžičky bramborového škrobu
oblíbené sladidlo dle chuti

Zebra koláč
Recept na koláč pruhovaný jako zebra: díky tvarohu jde o šťavnatou bombu

Postup:

Lískové oříšky najemno rozmixujeme, smícháme je s moukou a s cukrem a přidáme na malé kostky nakrájené studené máslo. Konečky prstů vytvoříme drobenku. Přidáme žloutky, kakao, medovinu a uplácáme rychle těsto. Natlačíme ho na dno připravené dortové formy vystlané pečícím papírem. Uděláme vysoké okraje, smrsknou se. Pak to dáme péct do vyhřáté trouby na 175° C asi na 10-12 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. Malé zmrzlé borůvky dáme do rendlíku a když se přiblíží bod varu, krátce v nich provaříme připravené 2 lžičky bramborového škrobu rozmíchané v trošce vody, odstavíme a necháme vychladnout.

V misce smícháme tvaroh, lučinu, zakysanou smetanu a prošleháme to s vychladlým borůvkovým rozvarem. Udělá to krásnou barvu. Ochutnáme a případně dosladíme čímkoliv podle své chuti – třeba čekankovým sirupem. Náplň naneseme na vychladlý korpus, zarovnáme a necháme přes noc ztuhnout. Pak dort nazdobíme.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.