Perník s cuketou

Budeme potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g cukety
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • 125 g másla
  • 190 g cukru (krupice nebo třtinový)
  • 1 prášek do pečiva (nebo do perníku)
  • 3 lžíce kakaa (40 g)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku mletého hřebíčku – lze vynechat
  • špetku soli
  • na polevu: čokoládu 200 g, smetanu ke šlehání 200 g nebo marmeládu
Snídaňová buchta
Recept na snídaňovou buchtu: sladké potěšení snese ovoce čerstvé i mražené

Postup:

Troubu nastavíme na 175 °C.

Do mísy odvážíme mouku s kypřicím práškem, přidáme kakao, cukry, koření, špetku soli a promícháme. Přidáme také vajíčka, mléko, nastrouhanou cuketu najemno (nesléváme), rozpuštěné máslo (vychladlé), promícháme všechno dohromady (kdyby bylo potřeba, můžete přidat trošku mléka) a vlijeme do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vysokým okrajem.

Pokud chceme výsledný perník vyšší, použijeme menší plech či pekáček. Vejde se i do formy na bábovku.

Pečení s letním ovocem
Rybíz, švestky, meruňky. Prázdninové dobroty s ovocem zvládne upéct každý

Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě na 175 °C, horní spodní ohřev. Čas se může lišit podle výšky těsta, proto zkusíme propečenost špejlí. Chceme aby byl perník upečený, ale ne vysušený.

Poté ho můžeme potřít kyselkavější marmeládou a polít rozpuštěnou čokoládou se smetanou. Já jsem tentokrát jen tak pocákala čokoládou a slaným karamelem, posypala mandlovými lupínky a ještě malinami.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.