Zimní zeleninová polévka

Ingredience: 2 cibule, 3 větší mrkve, 2 větší petržele, 1/2 celeru, 100 g zázvoru, 3 lžíce másla, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, 1 lžíce hladké mouky

Postup: V hrnci rozehřejte 2 lžíce másla a orestujte na něm cibulku, kterou jste nakrájeli nadrobno. Pak si připravte mrkve, petržele a celer – vše nakrájejte na malé kostičky. Přidejte do hrnce a chvíli míchejte, pak zalijte 1 litrem vlažné vody. Přidejte i zázvor, ale pouze jej překrojte na dvě poloviny, abyste jej po uvaření polévky mohli vyjmout. Okořeňte podle chuti a přiveďte k varu. Nechte dvacet minut vařit a mezitím si připravte jíšku ze zbytku másla a jedné lžíce mouky. Zahustěte jí polévku, dalších 15 minut povařte a je hotovo.

Mrkvová polévka se zázvorem
Jak po Vánocích pomoci tělu: Lednová kuchyně by měla být o konkrétní zelenině

Salát z růžičkové kapusty

Ingredience: 700 g růžičkové kapusty, 100 ml jablečného džusu, 50 g lískových oříšků, 2 lžíce másla, 1 lžička bílého vinného octa, sůl, pepř

Postup: Do pánve vysypejte vyloupané celé lískové oříšky a nasucho je opražte. Mohou zhnědnout, ale nesmějí zčernat. Pak je nahrubo rozdrťte. Růžičkovou kapustu podélně pokrájejte na nudličky a orestujte na másle. Po dvou minutách přidejte džus a ocet, zvolna míchejte. Osolte, opepřete a počkejte, až se z pánve odpaří většina kapaliny. Nechte zchladnout, na talíři posypte oříšky a podávejte například s křupavým bílým pečivem.

Nastartovat organismus pomůže například špenátové smoothie
Jak na správný detox: očistná kúra musí začít u zázračné vody

Losos s cibulovou kaší

Ingredience: 500 g filetů z lososa, 350 g brambor, 3 velké cibule, sůl, pepř, petrželová nať, 4 lžíce másla, 200 ml mléka

Postup: Brambory oloupejte a uvařte je v osolené vodě doměkka. Cibulku nakrájenou na tenká půlkolečka zpěňte na 3 lžících másla dorůžova, přiklopte pokličkou a ještě chvíli duste. Brambory slijte a rozmačkejte, přidejte teplé mléko, sůl a pepř. Poté do kaše opatrně zamíchejte cibuli. Lososa pouze osolte a trochu posypte pepřem, pak jej na jedné lžíci másla krátce opečte ze všech stran. Kaši podávejte ozdobenou petrželovou natí.

Polévka - Boršč
Co po vánočním přejídání? Recepty pro zdraví jsou snadné, barevné a chutné

Smoothie na lepší trávení

Ingredience: 1/2 manga, 1/2 ananasu, 1 banán, 150 ml pomerančové šťávy, 1 lžíce chia semínek

Postup: Ananas dobře okrájejte, aby neobsahoval trny ani tvrdou středovou část. Vložte spolu s půlkou manga, pokrájeným banánem, chia semínky a pomerančovou šťávou do mixéru a připravte smoothie.