Krémová polévka z mrkve

Budeme potřebovat:

1 kg mrkve (ideálně svazek s natěmi)
250 ml smetany ke šlehání 33%
1 litr vývaru (v nouzi voda)
1 cibule
1 palička česneku
2 lžíce másla
kousek zázvoru
2 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
1/4 limetky nebo citronu
Čerstvé natě petrželky nebo koriandru
Sůl a pepř
Koření garam masala a směs sušených italských bylinek (lze vynechat)

Rychlý chlebíček
Recept na rychlý chlebíček: péct ho lze i bez droždí a jíst se dá na víc způsobů

Postup:

Mrkve očistíme a nakrájíme na 3 až 4 cm dlouhé rozpůlené špalíky. Pro zkrácení doby přípravy receptu můžeme takto mrkev 10 minut provařit, bude se péci o polovinu času méně. Mrkev přesypeme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky a stroužky česneku ve slupce. Vše pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a posypeme bylinkami.

Je-li mrkev deset minut předvařená, pokapeme ji již nyní také medem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 20 minut. Pokud nemáme předvařeno, mrkev jen lehce posolíme a posypeme bylinkami, pokapeme olivovým olejem a bude se péci cca 50 minut. Med přidáme až za polovinou času pečení, aby se nepřipaloval. Upečenou mrkev, cibuli a vyloupané stroužky česneku vložíme do hrnce, přidáme asi 2 cm oloupaného a pokrájeného zázvoru. Zalijeme cca půl litrem vývaru (nebo jen vodou) a přivedeme k varu. Vmícháme 200 ml smetany, následně polévku odstavíme, přidáme dva plátky studeného másla a rozmixujeme dohladka.

Pokud je potřeba, přiléváme více vývaru, aby byla konzistence dle našich představ. Nakonec ochutnáme a doladíme polévku solí, pepřem, limetkou či citronem, výborně se hodí také koření garam masala. Jednotlivé porce polévky dozdobíme zbytkem smetany, nasekanou zelenou natí petržele či koriandru, můžeme přidat také chilli či červený pepř.

Věděli jste, že mrkev…

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zpevňuje kosti
  • pomáhá hubnout
  • snižuje riziko rozvoje rakoviny

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. Je autorkou blogu Markéta v troubě. O své umění se s Vámi pravidelně podělí v našem seriálu. „Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte doma,“ říká Markéta s úsměvem.

Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.