Kefírová bábovka s ořechy a polevou
Budeme potřebovat:
- 250 ml kefíru
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g mletých (lískových) ořechů (alergici můžou dát místo ořechů 100 g polohrubé mouky navíc)
- 3 vejce
- 190 g třtinového cukru (nebo klasický krystal)
- 125 g másla
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce kakaa
Na polevu:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g čokolády 70%
Postup:
Rozehřejte troubu na 175 °C.
V míse metličkou rozšlehejte vajíčka s kefírem a rozpuštěným vychladlým máslem. Přisypte cukr, vanilkový cukr, špetku soli, skořici, mleté ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Promíchejte tak, aby vzniklo jednolité těsto, a pak dvě třetiny nalijte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku.
Do zbylého těsta vmíchejte lžíci kakaa, nalijte do formy na světlé těsto a pár tahy zlehka promíchejte.
Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut, propečenost otestujte špejlí. Po upečení nechte 5 minut stát na lince, poté vyklopte a nechte vychladnout.
Bábovku můžete ozdobit čokoládovou polevou (rozpustit čokoládu v horké smetaně) a nasekanými ořechy.
O Markétě
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.