Čokoládový hřbet

Budeme potřebovat (na formu srnčí hřbet):

140 g másla
140 g třtinového cukru
Citronová kůra
2 lžičky skořice
2 lžičky mletého hřebíčku
4 velké lžíce kakaa
140 g ořechů (měla jsem napůl lískové a napůl vlašské)
70 g pohanková mouka (nebo strouhanka)
1/2 kypřícího prášku (dávám vinný kámen)
„Vršek“ rumu,
6 vajec

Rychlá buchta
Rychlá buchta na plech: vynikající recept, na který stačí jedna miska

Postup:

Nejdřív si do dvou větších misek rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh a misku dáme bokem. Do misky se žloutky přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme změklé máslo a zase vyšleháme. Bokem si smícháme sypké suroviny, tedy mixnuté ořechy najemno, pohankovou mouku (jde nahradit strouhankou), pokropené rumem, půlku kypřícího prášku (dávám vinný kámen), skořici, kakao, mletý hřebíček (melu ho v mlýnku na pepř), citronovou kůru.

Promícháme vidličkou a přidáme do misky se žloutky a prošleháme. Úplně na závěr lžící opatrně vmícháme po částech sníh z bílků. Celé to přemístíme do máslem vymazané a pohankovou moukou (nebo strouhankou či mletými ořechy) vysypanou formu na srnčí hřbet. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů asi 20-30 minut. Zkusíme pak špejlí propečenost. Protože mi trouba peče silně, asi po deseti minutách jsem to přikryla alobalem a dopekla do hotova, aby se to shora nepřipalovalo a nehořklo a zároveň aby to bylo propečenéa nevysušené.

Rychlé lívanečky
Rychlé lívanečky na snídani: recept není náročný a peněženku nezruinuje

Pak vyjmeme z trouby, nechat 5 minut odležet a vyklopíme z formy. Vychladlé polijeme rozpuštěnou čokoládou se smetanou a podle libosti něčím posypeme. Já jsem použila sladkokyselé lyofilizované ovoce.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku