Tento servis na ligové, především pak mezinárodní scéně je již standardní. Rozhodčí jsou hýčkání jako v bavlnce. Jak je to ale na okresní úrovni? Na to jsme se v dalším díle zimního seriálu ptali rozhodčích z Kolínska. Jak se jim líbí zázemí klubů?

„Podle mého názoru je nejlepší zázemí asi ve Velimi. Trávník super, kabiny na úrovni. Výborné občerstvení, navíc nový tréninkový areál, kde nechybí ani umělá tráva,“ uvedl rozhodčí Marek Radina.

Velim je mezi „muži v černém“ oblíbená. Zázemí je zde opravdu na úrovni. „Vždy jsou zde čisté a uklizené prostory pro rozhodčí. Ne všude tomu tak je,“ podotkl Zbyněk Trumpus.

Názor výše zmíněných podpořil i současný trenér Vladimír Malinovský, který ve Velimi působil i v době, kdy se klub rozvíjel. Jako hráč i trenér poznal spoustu areálů. „Zázemí ve Velimi je přímo parádní a výborně funguje i vedení klubu. Takové podmínky má hodně málo divizních, možná třetiligových celků,“ uznal.

Ilustrační foto.
Hlasujte pro nejlepšího rozhodčího okresu

Oblíbené destinace jsou také v Jevanech, Kouřimi, Lošanech nebo Třech Dvorech. „Těší mě, že k nám rozhodčí rádi jezdí. My se pro jejich komfort snažíme dělat maximum,“ řekl trenér Třech Dvor a člen výboru Vladimír Novák.

„V poslední době jsme kabinu rozhodčích vylepšili. Nově je tam zabudovaný sprchový kout a záchod. V minulosti se rozhodčí sprchovali společně s hráči, ale nyní mají zázemí jenom pro sebe,“ dodal.

Dříve to bylo neútulné prostředí, ale s výstavbou nového areálu se vše změnilo. Lošany se také dostaly do popředí zájmu rozhodčích. „Když jsme budovali nový areál, který vyšel asi na sedm milionů korun, mysleli jsme i na rozhodčí. V kabině mají sprchu i záchod,“ uvedl člen výboru David Sobolík.

Jsou oddíly, kam sudí jezdí rádi, na druhou stranu existují místa, kde podle nich není útulno. Třeba Chotutice, Ohaře, Vrbová Lhota, Libodřice, Kořenice. Nejméně oblíbené jsou Štítary.

Přitom zdejší areál byl před dvěma lety zrekonstruovaný. Kromě nové hrací plochy přibylo dětské hřiště, hlavní budova získala nový plášť. Radost pohledět. Jenom vnitřní prostory zůstaly zastaralé. „Ve Štítarech je v kabině vždy nepořádek. Jestli se to vůbec dá nazvat kabinou pro rozhodčí,“ podotkl Zbyněk Trumpus.

„Nejhorší bych nechtěl jmenovat. Chápu, že ne všude má klub divizní minulost a takové finanční možnosti jako třeba ve Velimi. Leckde chod oddílu stojí na jednom srdcaři. Až tito lidé z fotbalu zmizí, mám strach, že nejnižší okresní soutěže zmizí s nimi,“ podotkl Marek Radina.

Z utkání Jestřabí Lhota - Tuchoraz (1:2).
Trnka: S vedením jsme se dohodli, že budu v pozici trenéra pokračovat