„Samozřejmě mu to přeji. Vzhledem k tomu, jak se na podzim gólově prosazoval u nás i v Evropě, to byla jen otázka času. Doufám, že mu střelecký apetit vydrží i nadále,“ okomentoval pro Deník velký přestup svého dávného svěřence Patrik Zeidler.

Dnes trenér mladších žáků Dukly Praha měl Tomáše v neratovickém klubu pod palcem hned dvakrát – vždy zhruba na půl roku. „Prvně přišel z Libiše do přípravky, v Neratovicích byl v té době velmi zajímavý tým, odehráli jsme spoustu halových turnajů a myslím, že z každého si Tomáš odvezl trofej pro nejlepšího střelce nebo hráče. Pak hned zamířil do Sparty,“ vybavil si zkušený mládežnický kouč.

Útočník Tomáš Čvančara přestoupil z Jablonce do Sparty.
Sparta hlásí posilu do útoku, Čvančara přestoupil z Jablonce

Podruhé se oba potkali ve starších žácích poté, co se Tomáš ze zkušené v hlavním městě vrátil. „Byl dominantním hráčem už od malička, neuvěřitelně nebezpečný a efektivní v šestnáctce a atleticky skvěle vybavený. Na jeho rozvoji měl velký podíl jeho otec, který se mu velmi věnoval,“ charakterizuje Zeidler talentovaného kanonýra na základě vlastních zkušeností. Ty pochopitelně zahrnují i slabší stránky hráče. Dost možná právě kvůli nim od raného věku až nezvykle často pendloval kluby.

„Složitá byla práce s jeho hlavou, ale na druhou stranu to může být ten faktor X, který ho odliší od ostatních hráčů. Když to přeženu, podívejte se na Ibrahimoviče - patří mezi nejvylučovanější hráče poslední dekády, má obrovské ego, je to velká individualita, ale může mu to někdo vyčítat? Byl snad v mládí jiný?“ našel Patrik Zeidler zajímavý příměr.

Podle toho, jak se Tomášovi začalo střelecky dařit v posledních sezonách, podle Zeidlera není pochyb o tom, že mu prospělo krátké hostování v italském Empoli. „Myslím, že po lidské stránce mu tato epizoda pomohla, osamostatnil se, poznal, o čem je život,“ uvažuje.

Fotbalista švýcarského Lugana Roman Macek má po operaci kolena.
Potkal Ronalda, teď Macek strádá kvůli zdravotním malérům. Jsou i další smolaři

Přestup z Jablonce do některého z věhlasnějších klubů byl prý na spadnutí. Ač se severočeskému týmu na podzim v lize nebývale nedařilo, Čvančara o sobě dokázal dávat gólově vědět doma i v Evropě. „Překvapením jeho přestup není, otázkou, myslím, bylo jen, kdy a kam,“ souhlasí Zeidler. A má Čvančara na to, aby se prosadil i ve Spartě? „Záleží, kolik prostoru dostane. Pokud bude mít minutáž, tak věřím, že góly dávat bude.“