Už když se dva ze tří momentálně nejvýše hrajících týmů z Kladenska potkaly v minulé sezoně, byly z toho jasně nejvyšší návštěvy divize B.

Stadion Františka Kloze, pamatující bitvy nejvyšší soutěže, po čase obsadil bezmála tisícovku sedadel. Jarních osm stovek v Hostouni nemělo daleko k počtu trvale žijících obyvatel (1100). Atmosféru nesrovnatelnou s tou, když na zápas dorazí obvyklý průměr dvou stovek (klub ze sedmdesátitisícového města na tom není lépe), si v obci ležící necelých deset kilometrů od Kladna chtějí přinejmenším zopakovat. A ještě raději vylepšit.

„Pokud bude hezky jako o uplynulém víkendu, tak by mohlo dorazit i patnáct stovek. Rozhodně cítím enormní zájem o zápas, ale ani ne tak z Kladna, jako z obcí v okolí Hostouně,“ pohrává si předseda Sokola Hostouň Jiří Hondl s magickým číslem 1500.

Znamenalo by překonání nejvyšší návštěvy na divizi za několik posledních let. Na utkání čtvrté nejvyšší soutěže naposledy zavítal takový dav před více než dvěma lety. Sedlčany tehdy na první domácí utkání po postupu přišlo podle oficiálního zápisu povzbudit 1480 lidí.

Focení FK Teplice - Petr Lukáš
Můj první gól? Hlavou dorážka do prázdné, vzpomíná sváteční střelec Lukáš

ŠŤASTNÝ DIVÁK ODJEDE NOVÝM AUTEM

Právě nepříznivě vyhlížející počasí na víkend by mohlo rekord zhatit. Činovníci v čele právě s Hondlem ale dělají pro zatraktivnění derby, co mohou. Ve spolupráci i s Kladenským deníkem se postarali o co největší medializaci, další nevšední program chystají na samotné utkání.

Diváci se tak mohou těšit na nástup hráčů jako v Lize mistrů, moderátora Vlastu Korce a jeho rozhovory přímo z hrací plochy a slosování vstupenek o týdenní zapůjčení zcela nového osobního auta.

„Jsme takoví vyslanci vesnického fotbalu a pro tyhle lidi to je zajímavé. Ne pokaždé se povede, aby k nám takový mančaft přijel. I proto jsem chtěl zápas hodně zpropagovat, vždyť se může stát leccos, někdo postoupí, nebo sestoupí, a už se to opakovat nemusí,“ říká o své motivaci muž, pod jehož velením vystoupal hostouňský fotbal na současnou úroveň ze třetí třídy.

K propagaci pak rozhodně přispěly i samotné týmy, které se svými výsledky řadí mezi pět nejlepších v nabité středočeské konkurenci skupiny B.
Ať už rekord padne či ne, Hostouň a Kladno se v neděli na devadesát minut přenesou do trochu jiného fotbalového světa. Jindy totiž nevybočují ani jejich zápasy z šedi zájmu, a příznivci tedy spíše nechodí.

„Návštěvnost fotbalových zápasů na Kladně je jedno z mých největších zklamání. Když jsem tady na fotbal chodil v 50. a 60. letech, bylo tam pokaždé pět až sedm tisíc diváků. My za čtyři roky v první lize vyprodali stadion jedinkrát. To bylo zklamání,“ komentuje předseda SK Kladno Josef Drahota prázdnotou zející tribuny.

KDO BUDE MISTR? Fotbal jeden na jednoho pozná mistra republiky.
Fotbal jeden na jednoho pozná mistra republiky

Lépe na tom ale nejsou ani jinde v kraji. S poměrně chladným zájmem fanoušků dlouhodobě bojují třeba i v prvoligové Mladé Boleslavi. Její stadion je v rozehraném ročníku s průměrem 3 468 čtvrtým nejméně navštěvovaným v lize. A to dosavadních pět zápasů přineslo zlepšení v porovnání s minulou sezonou v průměru o 119 kusů.

Už tak slabá návštěvnost v Příbrami ještě utrpěla sestupem do druhé ligy. V ní se průměr z poslední sezony snížil téměř přesně o polovinu na 1200. Ve Vlašimi chodí na stejnou soutěž pravidelně asi 750 diváků.

Ve třetí lize a divizi si pokladníci mohou nechat o takových číslech pochopitelně jen zdát a jsou rádi, když se diváci „utrhnou“ alespoň jednou za čas.

Slibných bylo třeba 529 přítomných na úvodní domácí vystoupení Nymburka v ČFL, jenže zřejmě i vlivem nepříznivých výsledků také Polabanu od té doby počty klesají a na Brozany už naposledy zavítalo jen 215 lidí.

JAK NA TO? RECEPT ZNAJÍ V SEDLČANECH

Pověstným dvanáctým hráčem diváci zůstávají divizním týmům z Příbramska. Už zmíněné Sedlčany nalákaly na domácí premiéru v porovnání s předešlými dvěma roky sice „jen“ 904 diváků, díky tomu se ale dál drží na skvělém loňském průměru 480. V nováčkovské sezoně na tom byly ještě lépe. Nad standardem divize se pohybuje také Dobříš s 330.

„S návštěvami jsme spokojeni,“ nepřekvapí předseda fotbalistů sedlčanského Tatranu Petr Jindrák. Pro přetrvávající boom má prosté vysvětlení: „Hrají za nás víceméně jen odchovanci nebo hráči, kteří prošli naší mládeží. Cizí nemáme. Jsou tedy v kontaktu s lidmi ze Sedlčan. Ti jim někdy zatleskají, jindy vynadají a funguje to.“

Pouze na hráče spjaté s regionem ale v Sedlčanech nespoléhají. Některé zápasy rovněž podporují speciálním programem. Proti Soběslavi nechyběl slavnostní nástup s žáčky, předání medailí dorostencům, ani tombola o zajímavé ceny. Navíc se hrálo v době pouti. „Zlepšit náš vlastní divácký rekord se zatím nepodařilo, ale nadále na tom pracujeme,“ ujišťuje Petr Jindrák, že v Tatranu neusnuli na vavřínech.

Hodí jim v Hostouni pomyslnou rukavici?

DUEL STŘELCŮ. Libišský Zdeněk Šenkeřík (vlevo) ve Slaném svou devátou podzimní branku nepřidal, prosadil se naopak domácí Josef Galbavý. Oba patří mezi nejlepší kanonýry přeboru.
V kraji pálí borci z ligy i mladé pušky. Nejlepší už pokořili desítku