Podzimní půlmistr nejvyšší krajské soutěže měl jedinečnou možnost znovu se trhnout od rozjeté Ostré, která mu na jaře zle šlape na paty a jejíž víkendový zápas v Poříčí zhatila průtrž mračen. Jenže očekávaná domácí výhra se nekonala. Místo toho slavila už odepsaná Sázava druhý zisk v jarní části. V tabulce i tak ztrácí na nejbližšího soka propastných deset bodů.

„Máme velkou radost. Nejeli jsme do Hostouně s velkými ambicemi. S takovým výsledkem nikdo nepočítal," radoval se trenér Pavel Chuchla. Za úspěchem, jakého proti lídrovi dosáhly v soutěži zatím jen čtyři další týmy, neviděl nikterak zázračný výkon, ale mix různých faktorů: absence v domácí sestavě, uhlídání jednoho z klíčových hráčů Šilhana, poctivá obrana bez výraznějších chyb a alespoň jeden brejk dotažený (těsně před přestávkou) ke gólu.

„Bohužel jsme se přizpůsobili hře soupeře, a když jsme si vytvořili šanci, tak jsme ji neproměnili. Bohužel taková utkání přicházejí a nedá se jich úplně vyvarovat," charakterizoval zápas střídající Tomáš Rouček. Právě on jako jediný z domácích našel recept na soustředěnou obranu soupeře, když ve druhém poločase srovnával střelou zpoza šestnáctky. V penaltách zúročili získaný bod hosté.

„Vyvarovali jsme se chyb, které nás srážely v první půlce jarní sezony," těšilo Pavla Chuchlu. I přes povzbudivé výkony i výsledky v posledních zápasech už považuje záchranu za ztracenou, body měly přijít dřív. „V první půlce jara jsme jich šest sedm ztratili zbytečně. Kdybychom jich měli dvacet, ta možnost by tam ještě byla," mrzí Chuchlu.

Jeho slova ovšem neznamenají, že by nováček zápasy vypouštěl, jak se o tom týden po Semicích přesvědčili také v Hostouni. „Každý zápas je pro nás svátek. Maximálními výkony ve zbylých utkáních chceme udělat body, aby si hráči přenesli sebevědomí a chuť do dalšího ročníku a udělali radost našim divákům," neztrácejí v Sázavě motivaci.

DOROSTENCI MAJÍ SKALP ŠÍRLA A SPOL.
Devět bodů náskoku na druhého, střelecký průměr tři a půl gólu na zápas a ex-ligové hvězdy Kincl, Koubek či Šírl v sestavě. S takovou vizitkou přijel do Jílového celek Zbuzan, spěchající za třetím postupem v řadě. Proti se postavil tým, který se krčí na posledním místě od třetího kola a teprve v minulém se svou šestou výhrou v ročníku nad předposledním Kácovem vrátil s nejbližším soupeřem na kontakt.

Jasná záležitost? Ale kdepak! Všechny body zůstaly doma. A to Kincl poslal favorita už v šesté minutě do vedení. „Další čtyři vyložené šance jsme neproměnili. Ve druhé půli jsme zápas velice podcenili. Mysleli jsme, že se nemůže nic stát. Jílové bojovalo, vyrovnalo a v 84. minutě dali z trestného kopu na 2:1. Jílové vyhrálo po bojovném výkonu zaslouženě. Do zápasu dali víc, nám vůbec nevyšel," rekapituloval šéf Zbuzan Josef Huňáček prvotřídní senzaci.

Čtvrtá porážka v sezoně v podání svěřenců trenérů Jeslínka a Svobody strhla lavinu nejrůznějších spekulací. Ty nejdivočejší osočují hosty, že z některých z nich byl cítit alkohol. „Samozřejmě nás to strašně mrzí, protože jsme si s tím udělali špatné jméno. Věci, které se ohledně toho píší na pana Doležala (někdejší šéf Slavie Praha je trenérem a předsedou Jílového) a na mě, jsou nesmysl a naprostá volovina. Cílem těchto anonymních spekulací je ublížit nám," odmítá majitel hostujícího klubu úmyslné vypuštění a prodání zápasu.

Vylučuje také, že by kdokoli v týmu nastoupil pod vlivem alkoholu, který je v současném českém fotbale citlivějším tématem než kdy předtím. „Nic takového se u mě v mančaftu neděje a nikdy dít nebude. K utkání jsme přijeli naprosto v pořádku a s cílem vyhrát. Za svůj tým ručím. Je nesmysl, abychom jako mužstvo, které hraje na postup, a nemá ho hotový, někomu něco nechávali, když sami potřebujeme body."

V kabině lídra, který vzhledem k rovněž překvapivému penaltovému klopýtnutí druhých Všenor u předposledního Kácova, ztratil z náskoku pouhý bod, si prý porážku náležitě vyřeší. „Bude následovat velké mytí hlav. Všechny věci vyhodnotíme, máme hráčskou schůzi a budou velké pokuty," slíbil Huňáček odezvu na každopádně slabý výkon.

Výsledek je o to překvapivější, že nekompletní domácí protočili v sestavě celkem čtyři patnáctileté hráče, z toho dva vyběhli v základní sestavě. Týmu se podařilo přestát šance hostí a Marek Cimpl ve druhé půli dvakrát zamířil parádně do šibenice. „Na kluky jsem pyšný. Nadále žijeme a bojujeme o záchranu. Máme problémy se sestavou a hrajeme s mladšími dorostenci, pro které je to obrovská škola a velký skok, ale vedou si dobře," těšilo po utkání asistenta domácích Jiřího Kratochvíla.

Zajedno s ním byl i trenér Petr Doležal, který hráčům poděkoval, jak zápas zvládli. K oběma také prosákly četné spekulace o domluveném výsledku. Oba prý urážejí. „Není to pravda a pouze to degraduje výkon kluků, kteří hráli na sto procent, dobře a měli samozřejmě i štěstí. Jak hrály Zbuzany, mohu těžko posuzovat," reagoval Jiří Kratochvíl, který je v klubu zároveň šéftrenérem mládeže.

„Je mi smutno a uráží mě, když někdo dokáže takto zpochybňovat výkon kluků. Už v Podlesí jsme udělali nula-nula po zodpovědném výkonu. Teď jsme dali dva krásné góly, laciný dostali a měli jsme kliku, když rozhodčí soupeři další neuznal. A to byly v základu dvě dvoutisícovky," dodal naštvaně Petr Doležal.