„Je to doba budování a nastartování určitého režimu. Postupů, způsobů jak vychovávat malé fotbalisty a hlavně vzájemné spolupráce mezi trenéry, rodiči a dětmi. Vše si pomalu sedá a přípravky U7 až U11 a Fotbalová školička standardně fungují na vysoké úrovni," uvedl oblíbený kouč.

Co se vám podařilo zrealizovat a co naopak vázne?
Podařilo se nám dětmi naplnit kategorie přípravek a každá z kategorií má svůj realizační tým. Všichni hlavní trenéři přípravek mají dnes trenérské licence UEFA B a C. S potěšením sleduji další vzdělávaní nejen trenérů, ale i asistentů a vedoucích mužstev, což je naprosto klíčová záležitost. Například můj asistent Honza Černý, který má béčko, studuje po jedničce a dvojce třetí úroveň vyhlášeného globálního tréninkového programu Coerver Coaching, inspirovaný Wielem Corverem a vytvořený Alfredem Galustianem a Charli Cookem, který působí v Chelsea. Je to hodně finančně i časově náročné, takže klobouk dolů a poděkování všem mým kolegům. Chtěli bychom ještě všechny týmy našich přípravek doplnit o několik opravdu kvalitních hráčů. Pokud se na to někdo cítí, přijďte to hned nezávazně zkusit. Zde máme u některých kategorií ještě rezervy.

Kolik máte v současné době přípravek, jaké hrají soutěže a jak si vedou?
Máme pět kategorií přípravek U7 (ročník 2010) až U11 (2006) + Fotbalovou školičku. Zde máme děti rok narození 2011 a 2012. Nemá cenu mluvit u kategorie přípravek o tabulkách. Ani je neuveřejňujeme. Pochlubíme se tím, že jsme soutěže mladších i starších přípravek vyhráli a následně postoupili do krajského finále, kde jsme se poměřili s dalšími vítězi jednotlivých soutěží Středočeského kraje. Krajské finále mladších i starších přípravek jsme zaslouženě vyhráli. Hlavním měřítkem kvality jsou však velmi kvalitní turnaje, kterých se pravidelně zúčastňujeme. Například během dubna jsme odehráli tři velké mezinárodní turnaje, kde byla celá česká špička, ze zahraničí pak třeba Hertha BSC Berlin, Hamburger SV, Southampton FC a další evropské týmy. Tato konfrontace je nutná. Pro kluky to jsou obrovské zkušenosti a zážitky na celý život. Chlapcům patří velké poděkování za vzornou reprezentaci našeho klubu a rodičům za podporu.

Z Kolína vzešlo několik hráčů, kteří okusili i tu nejvyšší soutěž. Je v klubu nějaký hráč, který má potenciál zahrát si někdy v budoucnu třeba první ligu?
Práce trenéra mládeže je běh na dlouhou trať a neodvažuji se věštit ani s pomocí křišťálové koule, kterou stejně nemám (smích). Znám desítky případů, kdy hráči v kategorii přípravek byli vynikající a dnes třeba už ani nesportují, ale funguje to i obráceně. Nicméně vidím v našich přípravkách opravdu dost velký počet talentovaných kluků, které fotbal neskutečně baví, což je to nejdůležitější. A pokud se něco nepokazí, tak kdo ví.

V dnešní době sociálních sítí a internetu je často problém udržet děti při sportu. Jakou metodu používáte k tomu, aby se děti aktivně zapojily do tréninkového a zápasového procesu?
Důležité je dítě přivést ke sportu, v našem případě k fotbalu. Tady začíná ten boj. Vstát od počítače. Pokud se tak stane, je na nás ho zaujmout. Přijme určitý režim, povinnosti a náročnost. Fotbal ho baví, stane se mu drogou a máme vyhráno (smích). Děti se pak „perou", kdo pojede na turnaj či zápas. Přirozeně konkurenční a soutěživé prostředí. Děti fungují skvěle a chtějí co nejvíce hrát. Ten, kdo nechodí na tréninky, nemůže čekat, že pojede na zápas. Bez práce nejsou koláče.

Před letošní sezonou klub FK Kolín přišel o střediska mládeže. To může mít zásadní dopad na kategorii starší přípravky. Určitě se najdou hráči, nebo spíš rodiče, kteří mají vysoké ambice a kluka by chtěli mít například ve Spartě nebo Slavii. Je to váš problém? Pocítili jste nějaký úbytek hráčů?
Ano, v roce 2016 jsme přišli o SpSM a SCM. V přípravkách jsme ale nepocítily žádný odliv hráčů. Nicméně tlak z okolních klubů je nesmírný. I proto jsem napsal otevřený dopis dotčeným klubům o respektování určitých pravidel a proběhla i jednání. FK Kolín opět zažádal o SpSM a já pevně věřím, že se to podaří a že od srpna bude Liga žáků opět v Kolíně.

Možná by ale odcházet již nemuseli, protože Slávia Praha přišla s novým projektem Partnerských klubů. Vy byste měli být jeho součástí. Přibližte, co je to za projekt a jak bude fungovat?
Ano, v březnu jsme se stali partnerským klubem SK Slavia Praha na úrovni přípravek. První schůzku jsem měl se šéftrenérem přípravek SK Slavia Praha Jirkou Janečkem již v srpnu 2016, kde mi nastínil hlavní myšlenky projektu. Od první chvíle jsem byl pro, ačkoliv jsem kovaným Sparťanem (smích). Zde však jde víc než o klubismus. Chceme společnými silami zajistit růst našich malých fotbalistů a posouvání jejich výkonnosti. Hlavním cílem projektu je centralizovat talentované hráče do akademie Slavie Praha a partnerských klubů, rozšiřování a sjednocování metodiky mezi Slávií a partnerskými kluby a vyměňování si zkušeností. Každý měsíc proběhne schůzka trenérů Slavie a partnerských klubůs přednáškami, workshopem, atd. Dále Slavia pořádá turnaje partnerských klubů, sdílí ve skupině na facebooku svá videa, cvičení, tréninky. Dostáváme lístky na ligová utkání. V jednání mám i stáž pro naše trenéry přípravek na Slavii.

Co si od tohoto projektu slibujete?
Ti nejlepší z našich hráčů můžou nabírat zkušenosti ve Slavii. Účastní se vybraných tréninků, zápasů a turnajů. Až přijde správný čas, může dojít k přestupu. Nikdo nás ale do ničeho netlačí. Z vlastní zkušenosti vím, že přestupovat takto brzy není dobré. Jezdil jsem se synem šestkrát týdně do Prahy a je to extrémně náročné pro celou rodinu. Dnes se na to dívám zcela jinak. Pro naše hráče to bude velká zkušenost. Například Jáša Korenc byl již se Slávií na turnaji v Německu a jednou týdně trénuje na Slávii. Moc bych si přál, aby podobná spolupráce fungovala i mezi FK Kolín a okolními kluby okresu Kolín. To nejlepší do Kolína a od nás zase „výš". Pyramidová spolupráce. Pokud se hráči nebude dařit ve Slávii, vrátí se k nám, respektive z Kolína do svého mateřského klubu na malé město a kdykoliv zpět o patro výš. Vývoj dítěte je plný zvratů a je na neustálé houpačce a my podle toho můžeme reagovat na bázi volné spolupráce a společné výchově malého potencionálního Ronalda.

Vzhledem k tomu, že vaše žákovská družstva nehrají ligové soutěže, nebojíte se toho, že děti vychováváte pro jiné kluby?
Paradoxně ve spolupráci se Slávií Praha vidím určitou stabilitu, která zabrání divokému odchodu třeba pěti nejlepších hráčů z jednoho ročníku do okolních klubů. Tohle oni nechtějí. Mám své povinnosti vůči svému klubu a ty splním za každou cenu. Top hráčům umožníme zkusit Slavii a ostatním musíme vytvořit super podmínky, aby zůstali v Kolíně. A hlavně věřím, že Liga žáků bude za několik měsíců zpět. Do Kolína z logiky věci prostě patří. Máme zázemí, trenéry a výborné hráče.

V klubu jste nedávno rozjeli nábory, které pořádáte dvakrát do roka a vždy se na nich sejde velký počet dětí. Kolik z nich jich ulovíte do svých řad?
Ano, to bylo to první, co jsem po příchodu do Kolína udělal. Dětí byl akutní nedostatek, takže jsme najeli na klasickou šablonu podzimních a jarních náborů, ale po domluvě i mimo ně může dítko přijít na fotbálek. Dítě není srnka, takže nelovíme (smích). Do Fotbalové školičky bereme každého, kdo se narodil v roce 2011 nebo 2012). Do přípravek je to od roku 2010 po 2006. Zde je nutné určité zkušební období, kdy si hráče otestujeme.