„A to jsme mužstvo oslabili o tři špičkové hráče," podotkl prezident klubu Luboš Holý.

„Odešel záložník Balšánek, nepodařilo se angažovat útočníka Musu, museli jsme sehnat jiného, stejně kvalitního Davida Fikejze. Gólmani, to je samostatná kapitola. Petrovi Bartalskému nebylo umožněno prodloužení hostování, Jan Sova se rozhodl pro hostování v Libiši, příchozí Otáhal z juniorky Slavie a reprezentant do 20-ti let se nám záhy zranil, proto jsme z Poříčan přivedli zkušeného Honzu Klímu," připojil se trenér Zdeněk Šmejkal starší.

Přestože jste v poločase této sezony skončili třetí, určitě jste měli na to skončit výš.
Holý: Rozhodně nás mrzí ztráta bodů v Litvínově (prohra 0:1) a herně nepovedené zápasy s Nymburkem (výhra na penalty 3:2) a v Horních Měcholupech (výhra po penaltách 2:1).
Šmejkal: Souhlasím, nicméně s aktuálním postavením v tabulce panuje maximální spokojenost.

V prvním kole jste dokázali potrápit na jeho hřišti současného lídra, farmu druholigového Ústí nad Labem ASK Lovosice. Prohráli jste až na penalty. Přesto to byl slušný výsledek. Už plánujete odvetu?
Holý: Na tento úvodní zápas jara se samozřejmě pečlivě připravíme a věřím, že to opět bude atraktivní fotbal. Jen doufám v trochu více štěstí na naší straně.
Šmejkal: Tu křivdu, kdy se proti nám v závěru kopala penalta, se Lovosicím samozřejmě pokusíme u nás na hřišti vrátit.

Který zápas podzimu berete jako nejpovedenější?
Holý: Zřejmě náš zápas doma s jedním aspirantů na postup, Kladnem, který probíhal přesně podle našich představ a na jehož konci jsme slavili naprosto zaslouženou výhru 3:1.
Šmejkal: Z mého pohledu nejlepší utkání podzimu jsme odehráli s výbornou střeleckou produktivitou ve Vilémově (5:0) a doma s Úvaly (9:3).

Vraťme se ještě k lovosickému ASK. Domníváte se, že jsou svěřenci trenéra Karla Zuny schopni naplnit slova majitele klubu Vladislav Větrovce o postupu?
Holý: Jsou podzimním králem a nevidím důvod, proč by jím neměli být ani po skončení této sezony.
Šmejkal: Domnívám se, že ano, protože podmínky pro to vytvořené mají.

Praktikujete fotbal, který se naproti uplynulým sezonám neustále víc a víc zamlouvá nejen vaším skalním, ale i nově příchozím fanouškům. To vás určitě těší, ne?
Holý: Tak určitě. Naší základní motivací je bavit lidi námi předváděnou hrou. A pokud se nám to bude dařit i nadále, budou spokojeni nejen naši věrní fanoušci.

Na čelo tabulky ztrácíte pět bodů. Jak by se v Českém Brodě zachovali, kdyby se naskytla možnost zahrát si třetí ligu?
Holý: Velice konzervativně.
Šmejkal: O tom v tuto chvíli neuvažujeme. Především tady chceme vytvořit partu, která bude bavit svou hrou diváky.

Povedlo se vám skloubit zkušenost s ambiciózním mládím, což se pozitivně projevuje na herním stylu. To vás oba jistě těší, nicméně i do jara a budoucnosti zavazuje.
Holý: Je tomu tak. Nicméně v průběhu zimní přestávky budeme opět jednat o prodloužení hostování některých hráčů a i nadále hledat posily. Na jednoho útočníka se jednoduše nedá hrát, mohou opět přijít zranění.
Šmejkal: V tomto trendu chceme i nadále pokračovat, ale ne vždy se to povede.

V loňském ročníku jste si vyzkoušeli náročnou divizní skupinu C. Nyní hraje ve skupině B. Jaké je vaše srovnání?
Holý: Podle mého názoru je skupina B snazší, co se kvality týmů týče, ale i po ekonomické stránce s ohledem na cestování.
Šmejkal: Některé mančafty ve skupině B nás překvapily a domnívám se, že ty síly mezi béčkem a céčkem se vyrovnávají.

Na druhém pólu tabulky jsou na tom nejhůře Louny. Ovšem 
o další sestupové příčky bude patrně sváděna velká bitva. Jak vidíte boj o Černého Petra?
Holý: Tak do těch záchranářských prací mohou být zapojeny celky od sedmého místa, které dělí od patnáctého pouhopouhých šest bodů. Já pouze doufám, že my se jich pro tuto sezonu vyvarujeme.
Šmejkal: Myslím si, že právě ty týmy z konce tabulky, nebo alespoň některé 
z nich, půjdou v našich stopách jako my před rokem. To znamená, že přes zimní pauzu třeba posílí a o svou divizní příslušnost se poperou.

Jeví se vám první jarní odveta, 
v pořadí 16. kolo, předem jako zápas jara, kdy přivítáte Lovosice, nebo ho budete brát jako duel, v němž se pokusíte soupeři vrátit dluh i s úroky a tím stáhnout jeho bodový náskok na čele tabulky?
Holý: Pro nás jednoznačně zápas jara, navíc s půlmistrem soutěže. Nedomnívám se ale, že bychom zopakovali to, co jsme tady Na Kutilce provedli v loňské sezoně na jaře
s vedoucím týmem tabulky 
z Dobrovice ještě ve skupině C, kdy jsme vyhráli jasně 4:0.
Šmejkal: Odehrajeme ho jako každý jiný zápas. Půjdeme za výhrou.

Zimní příprava nepatří k nejoblíbenějším, zejména co se kondiční přípravy týče. Kdy Na Kutilce začne?
Šmejkal: Přípravu na jarní sezonu zahájíme ve středu 13. ledna. Bude probíhat výhradně v domácím prostředí a obohatíme ji naší účastí na turnaji na Meteoru Praha.

Hodně se mluví o celkovém kvalitativním propadu české kopané, protože se z ní vytrácí chuť talentovaného mládí. Jak to vidíte vy osobně?
Holý: My se snažíme o koncepční práci s mládeží. Ne všude se to však daří a je jen otázkou, jak se dnešní mládí rozhodne svůj volný čas trávit.

Váš klub si v posledních letech zakládá na vylepšování zázemí. To se rok od roku pořád vylepšuje. Je vidět, že vám není lhostejné, jak to Na Kutilce bylo dřív.
Holý: V posledních dvou letech k zásadním investicím nedošlo. Jsme v pronájmu a pozastavily se finanční toky 
z grantů a právě jejich systém neumožňoval dotace nájemcům. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet v blízké budoucnosti.

Na co ještě nesmíme zapomenout, to jsou fungující rezervy, dorost, žáci i naděje, o které se 
s příkladným zaujetím stará paní Librová. Klobouk dolů před její prací a prací lidí okolo ní.
Holý: Určitě jí za obětavost patří velký dík. Není to o tom, že bychom soustředili veškeré své síly pouze na A tým, o ty nejmenší musí být také postaráno.

S jakým cílem půjdete do jarních odvet?
Holý: Domnívám se, že za stávající situace se mužstvo posilovat nemusí. Nevylučuji ale, že k nějakým změnám 
v kádru v zimní pauze dojde.
Šmejkal: Pokud se naskytne vhodná konstelace tým posílit, pak na třech postech. Gólmanem počínaje, přes zálohu a útokem konče. O setrvání některých hráčů, kteří jsou u nás na hostování, se teprve bude jednat.

(Mojmír Strachota mladší)