„K účasti ve druhé lize je třeba kromě sportovního výsledku splnit další ukazatele. Jedná se zejména o odpovídající  infrastrukturu stadiónu, na jejíž zajištění bychom potřebovali 650 až 700 tisíc Kč, dále složení kauce ve výši 300 tisíc Kč, a v neposlední řadě prokázat finanční zabezpečení klubu na celý soutěžní ročník," vyjmenoval předseda představenstva Leoš Bešťák některé z podmínek licenčního řádu, které klub nebyl schopen zajistit. „Nepodařilo se nám sehnat generálního sponzora, který by potřebné finance poskytl," dodal.

Jenomže od tohoto rozhodnutí uběhlo pár dnů a situace se obrátila o 360 stupňů. Kolín nakonec druhou nejvyšší soutěže hrát bude.

Původně jste nabídku odmítli 
z finančních důvodů. Znamená to, že jste sehnali sponzora. Prozradíte, o koho jde a jakou částkou přispěje do klubové kasy?
Jména v tuto chvíli neprozradím, nebylo by to korektní k našim partnerům. Nicméně mohu prozradit, že příspěvky našich partnerů nám umožní Fotbalovou národní ligu důstojně odehrát.

Pořád se nemůžu ubránit dojmu, že jde o takové malé dobrodružství. Ještě v pátek jste peníze neměli a nyní máte plnou kasu. Máte je opravdu na účtě, nebo je to ve stavu jednání a slibů?
Plnou kasu nemáte nikdy, ale situace se od minulého týdne výrazně posunula.  A souhlasím s vámi, že je to malé dobrodružství, nicméně ve světle minulého týdne byla naše účast ve druhé lize hazardem. My uděláme vše dobré, abychom ve druhé lize byli důstojným účastníkem a budeme rádi, když v tom dobrodružství s námi půjde co nejvíce našich příznivců a partnerů stejným směrem bok po boku. Za kolínský fotbal, za město a region Kolín, za radost ze společné práce!

ČFL jste hráli s rozpočtem asi 3,5 milionu korun. Prozradíte, 
o kolik se navýší rozpočet pro druhou ligu?

Rozpočet se navýší v řádech milionů korun. Prioritou bude rozpočtová odpovědnost.

S postupem souvisí i úpravy stadionu. Co všechno se musí změnit, aby ten současný vyhovoval normám?

Náš současný stadion v Borkách již nikdy nebude zcela vyhovovat nastaveným normám pro druhou nejvyšší soutěž, zejména s ohledem na bezpečnost a komfort fanoušků a návštěvníků. Pro podzim 2014 bude nutné instalovat 500 kusů sedaček, upravit střídačky, vymezit prostory hostujících fanoušků, upravit prostor pro TV a novináře a podobně. To však není systémové a trvalé řešení. Proto pracujeme na projektu a následné výstavbě stadionu nového. Kolín má na české fotbalové mapě dobré jméno a útulný skromný stadion pro jednadvacáté století si zaslouží. Současné vedení města nám v tomto záměru velmi vychází vstříc!

Takže se fanoušci mohou těšit na pořádné sedačky a další změny, které by měly zkulturnit stávající prostředí v areálu FK Kolín?

Ano, k nezbytné úrovni zkulturnění prostředí dojde.

Vzhledem k tomu, že budete hrát druhou ligu, nebudete mít farmu. Kádr tedy bude muset být ustálený. Máte již představu o jeho složení?

Máme představu, že do letní přípravy zapojíme asi pětadvacet hráčů a z nich v druhé půli července vybereme osmnáctku kolínských fotbalových rytířů, pro které bude čest naše město a klub reprezentovat. O jménech budeme průběžně informovat.

V kádru Kolína by se již neměli objevit bratři Sedláčkové a kapitán Jan Štoček. Můžete to potvrdit?

Po mimořádně  úspěšné a náročné sezoně a ligovém titulu ČFL jsou ještě mnozí kluci na dovolených a v blízké době vše vyřešíme. O sestavování našeho kádru pro náročnou soutěž budeme průběžně veřejnost informovat.

Trenér Radim Nečas zůstane?

Radimovi Nečasovi končí smlouva k 30. červnu 2014 a nebudeme ji prodlužovat. Jeho úspěšná mise je u konce a děkujeme Radimovi, že se nesmazatelným způsobem zapsal do našich klubových dějin.

Kdo bude tedy novým trenérem Kolína?

Novým trenérem bude Jaroslav Veselý, který naposledy působil u juniorky Hradce Králové.

Vaším původním rozhodnutím nepřijmout druhou ligu jste naštvali spoustu fotbalových fandů, což bylo patrné na vašich webových stránkách. Z vašeho počínání musí mít pořádně zamotanou hlavu. Nyní si třeba část z nich udobříte. Co byste jim vzkázal?

Nikdy se nezavděčíte lidem všem, tak to je. Chtěl bych touto cestou prohlásit, že naše veškeré kroky byly v jakoukoliv chvíli vedeny se zodpovědností k budoucnosti a s úctou ke klubové historii, se kterou nemáme právo hazardovat. Jakmile se podmínky pro naši účast ve druhé lize změnily, okamžitě a pružně jsme zareagovali, byl to hektický víkend a historickou příležitost jsme chytili za pačesy. Chtěl bych našim fanouškům vzkázat: Pojďte s námi a pomozte nám! Budeme vaši pomoc potřebovat!