Byť je tahle funkce i v nejnižším fotbale honorována, je jich velký nedostatek. Právě tématu okresních fotbalových rozhodčích se středočeské vydání Deníku bude v nadcházejících sedmi týdnech věnovat.

Na úvod oslovil Deník kluby napříč okresním spektrem, aby vybraly podle nich nejlepší rozhodčí, kteří řídí pouze zápasy nejnižších okresních soutěží. Na svých internetových stránkách pak rozjel velkou anketu, v níž vybírají nejkvalitnější arbitry čtenáři.

Ti nejlepší dostanou z redakce šestici otázek, na které budou anonymně odpovídat.

Čeho se otázky budou týkat? Volili jsme takové, aby pojmenovaly základní problémy „spolužití“ hráčů, trenérů, funkcionářů a rozhodčích.

Miroslav Liba, předseda středočeského krajského fotbalového svazu.
Liba o svém zvolení do vedení asociace: Je to i úspěch středočeského fotbalu

Respondentů se zeptáme, kdo je podle nich Tomáš Řepka jejich okresu, kdo je podle nich nejemotivnějším trenérem okresu, který klub nabízí rozhodčím nejlepší a také nejhorší zázemí. Budeme také žádat pojmenování klubů, které obvykle nabízejí rozhodčím povolený úplatek – pohoštění a kde arbitrům nejvíc chutná. Dále, zdali by v okrese dali některému hráči cenu fair-play, a za co? A naposledy se zeptáme rozhodčích, kde v okrese naráží na nejnepříjemnější fanoušky a kde naopak na nejlepší.

Anketa by měla hlavně pobavit, ale třeba i více přiblížit mnohdy znesvářené strany. Tak, aby převažoval na hřištích respekt. Protože hráči, v civilu mnohdy beránci a klidní lidé, se občas neudrží a v návalu emocí se rozhodčí stává hromosvodem jejich zlosti. Tady může být překvapivý pohled hodně daleko, třeba do Saudské Arábie, kde před časem řídil místní vyhrocené derby mezi týmy Al Nasr Riyadh a Al Hilal předseda OFS Kladno Petr Blažej.

„Bylo famózní, s jakým respektem k sobě hráči během utkání, před ním i po něm, přistupovali. Totéž platilo u diváků, kteří byli velmi kultivovaní a po zápase se k sobě chovali jako bratři,“ rozplýval se Blažej. 

Koneckonců může srovnávat, jím vedený kladenský svaz byl nucen loni přistoupit po několika prohřešcích až k vyhlášení nulové tolerance ke všem výstřelkům.

Až pak se situace na okresních trávnících uklidnila.

Jinde klid byl, třeba mladoboleslavský šéf OFS Martin Vlk si celý kalendářní rok 2017 ve „svém“ okrese mimořádně pochvaloval, byl pohodový. Ale zabrousil k jinému problému sudích, neustálému cestování, v jakýchkoliv podmínkách.

„V posledním podzimním kole došlo k dopravní nehodě našich dvou rozhodčích, kteří jeli na zápas čtvrté třídy. Jeden z nich musel být bohužel transportován vrtulníkem do nemocnice, kde se podrobil dvěma operacím,“ vyprávěl Vlk a oddechl si, že vše dopadlo nakonec poměrně dobře.

Na co si ani v Boleslavi a okolí nestěžují, ale mnohde jinde ano, to je počet rozhodčích. Zatímco centru automobilového průmyslu v Čechách může příslušná komise nasazovat na všechny zápasy okresu a vyhrané ze třetí třídy trojici rozhodčích, jinde si o něčem takovém mohou jen nechat zdát. Třeba na Rakovnicku musí v pralesních ligách týmy zkombinovat začátky svých zápasů tak, aby stihl jeden sudí přejet z jednoho místa na druhé.

Důvod je jasný: každého šikovného mladého soudce si rychle stahuje kraj a každý rád postupuje, to platí pro kluby stejně jako pro rozhodčí. V okresech tak zůstávají obvykle hodně nezkušení mladíčci a ti nejstarší – prostřední generace schází.

A to duely v kraji bývají často jednodušší, hlavně pořadatelská služba sloužící jako ochrana rozhodčích funguje lépe.

„Okresní soutěže někdy pískám a mají své kouzlo, ale musím říci, že na řízení utkání je tato soutěž těžší,“ říká talentovaný arbitr z Kutnohorska David Zoufalý.

I on poukazuje na fakt, že generace rozhodčích mezi 25 a 45 lety prostě schází, nejen na Horách Kutných.

Do ankety Deníku se naštěstí povedlo sehnat stále ještě dost těch, kteří kvalitu mají a oblibu u klubů získali. Na jejich názory se v nadcházejících šesti středečních vydáních Deníku můžete těšit.

Luboš Urban
Trenér Zbuzan: Vyskakovat si nemůžeme, tabulka je našlapaná