V Hostouni jste vidět poměrně pravidelně. V zimě ples, teď nábor dětí a 24. června prý i oslavy Sokola…
S panem Hondlem (předsedou) se dobře znám a slíbil jsem mu nábor už v zimě na plese. Pro mě to není nic nového, na nábory se chodím dívat plus mám svůj Sigi team, se který objíždíme menší města a tam nám hrají předzápasy žáci. Což je ku prospěchu věci, protože moji spoluhráči, kteří ve fotbale něco dokázali, mohou mladým na vesnicích nebo v městečkách rozdat trochu radosti. I proto se Sigi Teamu snažím věnovat, byť čekám nové angažmá.

A co oslavy 90 let fotbalu v Hostouni a 110 let Sokola?
Termín 24. července je šibeniční, navíc se v tom víkendu odehraje spousta podobných akcí a nebude jednoduché sehnat hráče. Něco má Sparta, velký turnaj pořádá Jakub Voráček na Moravě, stejně tak Olymp, Top Real, Slavie. Přesto doufám, že nějaké zajímavé hráče seženu. Pomůže mi i Honza Berger, který má s Hostouní také výborné vztahy a má zase svůj okruh bývalých borců Sparty. Dáme to dohromady.

Jakub Voráček
Voráček potvrdil účast v Knovízi!

Horste, vaše bývalé či současné týmy nic moc. Nároďák žádná sláva, Sparta žádná sláva a Jíloviště, jemuž pomáháte se záchranou krajského přeboru…
„Také žádná sláva (hořký úsměv). Před posledním kolem nemáme záchranu ve vlastních rukách, zaspalo se ale hlavně na podzim. A když vidím, co se děje, jak nedávno poslední Lhota pořád vyhrává, bude to těžké. My si to pokazili tři kola před koncem s Hvozdnicí, kdy jsme vedli 2:0 a po půlhodině měli další tři obrovské šance. Měli jsme to zvládnout jak se říká v suchém triku, jenže jsme dostali ze tří střel tři góly a pak další z brejků. Škoda, kdybychom vyhráli, bylo by Jíloviště zachráněno.

V áčku Jíloviště pomáháte jako trenér, za béčko ale chodíte pravidelně hrávat. Jak se daří tam?
Naposledy jsme vyhráli 9:1 v Kněževsi. Ivan Hašek nastřílel hattrick, něco dal i Ivo Ulich. A to jsme předtím hráli se Sigi Teamem v Dublovicích. Když jsme pak přejížděli, tak Láďa Vízek povídal, že už nepotřebuje sanitku, ale pohřebák (smích). My totiž ještě ráno hráli tenis, takže jsme se opravdu nenudili. Teď nás Honza Koller pozval k sobě do Monaka, abychom si tam zahráli ne fotbal, ale právě hokej, což je v Monaku rarita.

Z vážnějšího soudku, co říkáte změnám ve Spartě? Má nového kouče a na vaší někdejší kanonýrskou pozici si sehnala rakouského snipera Janka?
Trenérský tah jsem nepochopil. Spartu teď opouštějí největší sparťani, dostali výpovědi. Místo toho přišel italský trenér a já už slyšel dobrou hlášku, že překladatele bude dělat Emanuel Ridi (italský kuchař žijící v Čechách).

Aspoň by mohlo u překladu chutnat…
Třeba se tam opravdu bude vařit. Ne, vážně. Jsem prostě rozčarovaný a uvidíme, co to přinese. Zajímavé je, že Sparta udělala tři hráče ještě před příchodem trenéra, takže o nich asi ani nevěděl. Vypadá to tak, že pravá ruka neví, co dělá levá. Teď je to na trenérovi, jak tým poskládá, jak ho dá dohromady. Nemá moc času, ve Spartě na experimenty nikdy velký prostor nebyl. Sparťanský fanoušek je náročný, Sparta musí vyhrávat. A jestli nebude vyhrávat hned od prvního kola, tak to nový trenér pocítí. Podle mne je to poslední, co pan Křetínský zkouší a pokud ani tohle nezabere, tak si myslím, že Spartu prodá.

Tohle si opravdu myslíte?
Myslím, protože už nevím, co jiného by se muselo stát.

Jiří Burger v rozhovoru pro Deník.
Bude ještě Burger pokračovat? Rozhodne se do konce června

Narazili jsme na národní tým, který po špatném výkonu a remíze v Norsku je prakticky ze hry o mistrovství světa. Máme skutečně tak nízkou kvalitu?
Bavili jsme o tom s klukama, nebylo to dobré. I sami hráči byli v rozpacích a nevěděli, co se stalo. My rádi zapomínáme na některé úspěchy, kterých jsme si ani nevážili. Vzpomenu Michala Bílka, který s nároďákem měl úspěch, ale u novinářů a pak i u fanoušků byl brán hodně negativně. U hráčů byl přitom oblíbený. Každopádně nebyl tak hájený, jako potom Pavel Vrba a Karel Jarolím. Na obhajobu těch dvou musím říci, že okruh kvalitních adeptů na reprezentační dres se zmenšil a obměna generace je velká.

Máme aspoň šanci do budoucna, když jsme měli slušnou reprezentaci do 21 let na ME v Praze a teď máme nadějný tým i na šampionát v Polsku?
Perspektivních hráčů máme dost, to platí dál. Jenže přechod z mládežnického do dospělého fotbalu je těžký. Když vidím zápas s Nory, kde jsme byli horší, tak to ukazuje, že mladí ještě úplně připravení nejsou. Nicméně potenciál tam je a naskakovat budou čím dám častěji. Už proto, že třeba takový Tomáš Sivok – ne, že by měl všechno za sebou, ale není to už ono. Když se vrátím ke Spartě, tak ta udělala opak a koupila čtyřiatřicetiletého Janka. Já jsem přitom přesvědčený, že góly, které Sparta potřebuje, bude zase dávat hlavně David Lafata.