I ta nejspodnější patra fotbalové pyramidy brzy zasáhne výrazná změna. Ne náhodou ji Fotbalová asociace České republiky nazvala ®evoluce. Jako při každé změně zaběhnutých pořádků se ale objevuje i částečná nedůvěra, především z řad oddílů.

O co ve fotbalové ®evoluci kráčí?

Česko má od 1. července letošního roku opustit dlouhá léta zaběhnutý systém papírových zápisů o utkáních, ale také přestupních lístků a registračních průkazů. Napříště má všechno probíhat elektronicky. „Domnívám se, že se jedná o krok správným směrem. A že je fotbal první vlaštovkou? Ostatní sportovní odvětví se tomu v budoucnu také nevyhnou," uvedl předseda OFS Kolín Ivo Pařík.

V praxi by to mělo vypadat následovně:

Funkcionáři „naťukají" na začátku sezony do systému svou soupisku s fotkami (tento seznam pak bude sloužit k případné identifikaci jednotlivých hráčů).
Před utkáním z tohoto seznamu vyberou základní jedenáctku a náhradníky. Klidně s předstihem a z domova, protože zápis bude otevřený až 48 hodin před zápasem. Uzavře se půl hodiny před výkopem. Do té doby budou možné změny. Pak už k zápisu bude mít přístup pouze rozhodčí.

Výhody? Je jich docela dost. Svazovým funkcionářům třeba odpadne přepisování údajů z papírové podoby do elektronické. Při počtech zápasů, které se napříč všemi kategoriemi za jeden víkend odehrají, je to příjemná změna.

Elektronické zápisy by měly umožnit rychlejší a podrobnější výsledkový servis. To je zase plus pro fanoušky.

Nový systém by měl také výrazně usnadnit registrace nových hráčů, přestupy a hostování. Odpadnout by měly především cesty do sídla svazů a mnohdy nekonečné fronty. V případě přestupu či hostování bude stačit, když si jeden klub hráče vyžádá a druhý potvrdí jeho uvolnění. Žádná zdržovací cesta na svaz a čekání ve frontě… Teoreticky bude možné, že se kluby domluví v pátek odpoledne a hráč může v sobotu hrát. To by ve starém systému určitě stihnout nešlo.

Elektronický systém také zamezí startům hráčů v disciplinárním trestu a těm, kteří nemají zaplacené členské příspěvky ve FAČR. Kvůli neoprávněným startům se v minulosti některé zápasy dokonce kontumovaly. Teď už systém start takového hráče vůbec neumožní.

Každá mince má však líc, ale i rub

Tak tedy nevýhody: v každém oddílu, i v nejnižší okresní soutěži, budou muset mít k internetu připojený počítač, přes který budou vyřizovat veškerou agendu. I v té nejzapadlejší vesničce budou muset mít svého administrátora, který bude za dění zodpovědný.

Často se objevuje také nedůvěra v elektronický systém. 
V lidech ožívají vzpomínky na spouštění centrálního registru vozidel, které provázely komplikace.
Svaz nabízí, že klubům přes své partnery zprostředkuje výhodné nabídky na nákup notebooků i zajištění připojení. V oddílech však často nedisponují ani lidmi, kteří by je měli obsluhovat. O řadě rozhodčích nemluvě.

Pro případ technických potíží prý je připravený plán B.

S elektronizací českého fotbalu je nutné přijmout i určité změny v předpisu soutěží.

Diskutovat se o celé věci bude na únorových valných hromadách okresních fotbalových svazů. Předsedové okresních a krajských svazů se sešli na aktivu v Praze, jehož předmětem byly především tyto změny.

Nejvýraznější změny od 1. 7.2015

Zápisy online – konec registraček. Sestavu navolí administrátoři ze soupisky hráčů s fotkami. Online doplní do zápisu údaje i rozhodčí.

Přestupy přes počítač – jeden klub si hráče vyžádá, druhý souhlasem potvrdí. Odpadá cesta na registrační úsek svazu.

Sběrná faktura – výplaty pro rozhodčí i další poplatky se budou platit jednou měsíčně přes fakturu.

Informace o projektu a odpovědi na nejčastější otázky lze najít na internetových stránkách http://revoluce.fotbal.cz. FAČR zřídil také speciální e-mailovou adresu revoluce@fotbal.cz, na kterou je možno zasílat dotazy k projektu, a vyškolení pracovníci na ně budou odpovídat.

Co říkáte na chystanou elektronickou revoluci ve fotbale?

Zbyněk Vokoun (sekretář Polep): Z mého pohledu je to krok správným směrem. Samozřejmě každá nová věc má na začátku nějaké porodní bolesti, tomu se asi nevyhneme. Myslím si, že zavedení této novinky bude bez problému až po nejnižší krajské soutěže. Horší už to bude na úrovni okresních soutěží, zejména třetích a čtvrtých tříd. Ne každý oddíl bude asi na tuto změnu včas připravený. Samozřejmě budou ze strany FAČR probíhat tématická školení, kde bude vše podrobně vysvětleno a ukázáno. Na každém OFS bude tzv. Darvin, který bude oddílům připraven vždy pomoci a poradit s jakýmkoli problémem. Pro funkcionáře oddílů to bude znamenat usnadnění některých procesů, například přestupy, hostování. Nikam se nejezdí, nejsou potřeba fotky, vše se udělá elektronicky třeba 20 minut před utkáním. Do elektronického zápisu nelze omylem napsat hráče, který nebude mít členství, což se stávalo a oddíly s tím poté měly velké problémy atd. Já osobně vidím velký problém 
v technickém vybavení pro jednotlivé kluby. Aby vše fungovalo, je zapotřebí, aby měl pořadatelský klub k dispozici nejlépe notebook, samozřejmě připojení k internetu, a to nejdůležitější jednoho až dva dobrovolníky, kteří budou s vybavením schopni pracovat. V některých jiných sportech už podobný systém funguje, tak věřím, že ani fotbal nezůstane pozadu. Až se vše zaběhne, jistě nám to všem usnadní práci.

Jaroslav Bejlek (sekretář FK Kolín): Pod pojmem „fotbalová revoluce„ si představuji nějakou zásadní změnu v pravidlech kopané. Tento projekt považuji pouze za technicko- organizační opatření v řízení soutěží. Problém vidím pouze v uvedení do života. Myslím tím ty „porodní bolesti" v uvádění v život všeho nového. Problém budou mít hlavně v počátcích „malé" kluby. Jak technické, tak organizační. Od divize dál by to problém neměl být, tam to v podstatě již funguje. Mám na mysli hlavně technické vybavení. Zde by měl fotbalový svaz pomoci hlavně těm menším klubům. Jinak si myslím, že pokud se vše podaří, bude toto opatření ve fotbalové administrativě přínosem.