Co to znamená pro ostatní? Mají se bát posil z vyšších soutěží? Stručná odpověď zní: jak kde a jak kdy. Jedno je ale jisté: přibylo nevyzpytatelných soupeřů. 
„Jaký budeme mít kádr, to bude záviset na áčku,“ zní narovinu třeba z Ostré. Slovy vedoucího mužstva Pavla Jáska tam hodlají spoléhat přinejmenším na méně vytížené členy divizního áčka. Ostatně činili tak už při své jízdě v okresním přeboru.

A že nebudou výjimkou, na to si klidně vsaďte.

Třeba ve Slaném, jehož rezerva postoupila ruku v ruce s tou hostouňskou, je trenérem béčka Martin Nový, který zároveň vykonává funkci asistenta u přeborového áčka. A ne náhodou, jak dokládá větami o fungování obou týmů.

„Kluci z osmnáctičlenného kádru pro áčko, kteří se nedostanou do nominace, chodí automaticky za béčko. Dalších sedmnáct hráčů, z toho spousta mladých, se rve o zbylých zhruba šest míst. Je to vlastně taková juniorka,“ nastiňuje kouč, jak to ve Slaném mají nastavené. Že jde o prověřený model, dokládají postupy obou týmů v posledních letech. Doba, kdy hrálo I. B třídu slánské áčko, není tak úplně dávná – 2009/2010. „Chceme spoléhat na mládí, abychom nemuseli draze nakupovat,“ ujasňuje Nový.

Fotbalový trávník v Úvalech čeká na své patrony.
Je libo penaltu nebo celé vápno? V Úvalech si můžete „koupit“ kousek hřiště

REZERVA VYŠPLHALA AŽ K PRVNÍMU TÝMU

V rámci kraje svým způsobem ojedinělým případem je Mnichovo Hradiště. Jeho áčko po pádu z přeboru nastupuje na podzim pouze o třídu výš než rezerva. Prezident klubu Tomáš Ježek přiznává, že přihlášce druhého celku do kraje předcházelo dlouhé rozhodování.

Nakonec ale mladý tým doplňovaný z vlastního dorostu dostane možnost zkusit si soutěž, kterou si jako přeborník Mladoboleslavska vykopal.

Také v Hradišti nejde v případě béčka o nějakou „samostatnou jednotku“. „Oba týmy samozřejmě máme provázané. Mají i společné tréninky,“ přibližuje Tomáš Ježek.

Teď jen aby se oba týmy napřesrok nesešly i na stejné úrovni… „Myslíte v A-třídě?“ nenechá se Tomáš Ježek zaskočit. Záhy ale přelaďuje na vážnější notu: „B-třídu jdeme skutečně spíše vyzkoušet. Cílem je záchrana, ale bez nějakého šponování. Uvidíme, co s mladými nová soutěž udělá. Přece jen tam už hrají solidní hráči a některé týmy zřejmě budou nad naše síly,“ uvědomuje si.

Nejlepší hráči Tip ligy na Mladoboleslavsku za podzim 2016
Tipliga odstartovala. Pojďte hrát s námi

SESTUP NEODVRÁTILI ANI HRÁČI Z ČFL

Že písmenko „B“ za jménem týmu automaticky není zárukou posil, které zařídí potřebné body, dokazuje minulá sezona rezervy třetiligové Dobrovice. V I. A třídě skončila sestupem. O „fluktuanty“ z áčka se mohla vyzbrojit jen na některé zápasy a podzimní ztrátu i přes jarní zlepšení nedohnala.

„Záleží na zdraví hráčů či vyloučených v áčku. Tomu se vše podřizuje,“ říká smířlivě trenér Dobrovice B Josef Hůlka. „Dva tři hráči, kteří tolik nahrají, za nás chodili. Loni na podzim byla spousta zraněných, pak už nechodil skoro nikdo,“ vrací se v čase o necelý rok zpět.

V méně náročné soutěži už by to nemělo představovat takový problém. Navíc je prý Josef Hůlka domluvený na výpomoci, pokud to aktuální šíře kádru dovolí, i s novým trenérem třetiligového týmu Sedláčkem.

ZA BÉČKO KOPE I TRENÉR ÁČKA

Provázanost mezi dvěma celky jednoho klubu je patrná také v Králově Dvoře. Mezi opory mužstva, které na Berounsku uteklo svým soupeřům i ve třetí sezoně své existence, totiž patří Petr Dochtor a Jiří Sabou. První je stále členem kádru prvního mužstva cábelíků, druhý dokonce jeho hlavním trenérem.
„Když budu mít volno, tak půjdu pomoci,“ hodlá si Jiří Sabou zakopat i I. B třídu. Tak trochu ho ale štve, když je béčko spojováno hlavně s jeho osobou, což se prý v některých zápasech přeneslo i na hřiště. „Chodím, protože tu bydlím a chybí mi pohyb. Ne, že to je na mě postavené,“ upozorňuje.
Jako trenér pak nemá s uvolňováním méně vytížených či mladých hráčů pro béčko i přes relativně úzký kádr žádný problém. Na druhou stranu ale nikoho nenutí. „Sám jsem zvědavý, jak se tým v kraji rozjede. Přece jen je to proti okresnímu přeboru jiná soutěž,“ uzavírá. Zvědavý je zdaleka nejen on. Tak uvidíme…

Ilustrační foto
Letní půst končí: startuje okresní přebor

Nováčkové I. B třídy
Skupina A: Slaný B, Lužná, Hostouň B, Vraný, Jedomělice.
Skupina B: Mn. Hradiště B, Libčice n. Vl., Vojkovice, Dobrovice B, Holubice.
Skupina C: Sokoleč, Ostrá B, Bečváry, Hlízov, Jestřabí Lhota.
Skupina D: Mnichovice, Kunice, Říčany, Jesenice, Struhařov (+Zvole ze skupiny E).
Skupina E: Rudná, Dobříš B, Králův Dvůr B, Hostomic p. Br. (+ Hýskov ze skupiny A a Sedlec-Prčice ze skupiny D).