„Já osobně to jako derby vnímám a těším se na něj. Žádné velké hecování ale neproběhlo. Do zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát. V kabině není vypsaná ani žádná speciální prémie," hlásí trenér Kolína Jiří Biško.

„Jelikož jsem v Kolíně působil jako hráč i trenér, má pro mě osobně sobotní utkání náboj derby. V minulých dobách hrála Kutná Hora derby hlavně s Kolínem, neboť Čáslav se pohybovala v nižších soutěžích. Na druhou stranu šlo ale 
o derby Kutná Hora – AFK Kolín, který byl vlajkovou lodí kolínského fotbalu," uvedl trenér Kutné Hory Radek Kulhánek.

„Říká se, že derby nemá favorita," poznamenal Kulhánek. „V Kolíně se střelecky obstojně prosadil Rybařík, největší síla Kolína je ale dnes v obranné činnosti. Hráči z obranné čtyřky za mého působení v Kolíně jako asistenta Romana Veselého nastupovali stabilně ve třetí lize, kdy jsme byli dvakrát druzí a jednou potom Kolín postoupil do druhé ligy," dodal.

Když se naposledy oba týmy v devadesátých letech utkaly, bylo vyhecované. Kolín na hřišti soupeře vyhrál 3:2 a poslal Kutnou Horu do krajského přeboru.

„K tomu bych se nechtěl moc vracet," nechce vzpomínat na poslední derby Radek Kulhánek, který 
v tomto utkání nastoupil za Kutnou Horu. „Dal jsem dvě branky a prohráli jsme 2:3. Také proto je pro mě sobotní zápas s Kolínem trochu více," připomněl.

„Osobně jsem mistrovský zápas proti Kutné Hoře nehrál, pouze proti Čáslavi," podotkl Jiří Biško.

A v jakém rozpoložení jdou do derby oba tábory?

„Do zápasu jdeme, kromě Zdeňky, který dostal v minulém domácím utkání červenou, v kompletním složení. Místo něj máme adekvátní náhradu," dodal Biško.

"Pozitivní zprávou je, že se po zranění pomalu vrací Antonín Schwarz. Ještě to není k tomu, aby odehrál více minut, chodí s námi jako morální podpora na lavičku, jako například v Náchodě," uvedl Radek Kulhánek, který naopak nemůže počítat s vyloučeným Jakubem Nekvindou. "Dalibor Cimr má neustále problém s palcem na noze, měl ho naštípnutý a v Náchodě ho do toho kopnuli. Na utkání s Kolínem ale bude připravený a zvládne ho, i v Náchodě se prezentoval kvalitním výkonem," prohlásil kouč.

(René Volf, René Svoboda)