Akademie zapojila do podzimního bloku celkem 18 trenérů brankářů. Byli mezi nimi i mládežničtí trenéři z AC Sparta Praha. Dále také někteří profesionální brankáři ze druhé ligy jako Karel Hrubeš a Pavel Soukup, nebo Martin Otáhal ze Slavie Praha, jenž aktuálně hostuje ve Vyšehradu.

„Hlavním zaměřením a náplní byla technika chytání a koordinace. Mladí brankáři pilovali také reakci, obratnost, cvičení jeden na jednoho a jiné, různé zápasové situace. V mnoha případech je vidět velké zlepšení,“ těší Matúše Moťovského, podle něhož celý trenérský štáb velmi pozitivně překvapila kvalita některých jednotlivců.

„Potvrdilo se nám, že značné zlepšení, progres a rychlý růst můžou nastat také u brankářů na okresní úrovni. Pozitivně hodnotíme také přístup brankářů k tréninku. Naopak, jako jednu z mála slabin vnímáme slabší koncentraci v rámci průběhu tréninkových jednotek. Tento nedostatek zkusíme časem co možná nejvíc odbourat,“ doplnil.

Podzimní část hodnotí Matúš Moťovský velmi kladně i kvůli vysokému počtu zaregistrovaných brankářů. „Do budoucna počítáme s ještě vyšším zájmem. Kladně hodnotíme také dobrý přístup samotných brankářů a jejich rodičů. Náš obdiv patří také velkému počtu okresních klubů, které byly ochotné a schopné financovat svoje brankáře,“ vysekl poklonu Moťovský a poděkoval rovněž všem okresním GTM (Grassroots trenéři mládeže), předsedům OFS za jejich vstřícnost, finanční výpomoc a také předsedovi SKFS Miroslavovi Libovi za velkou podporu, financování a organizaci celého projektu. „Věříme, že z tohoto projektu se časem stane dlouhodobá tradice, na vysoké úrovni.“

Pokračování spolupráce

Akademie bude po menší sváteční pauze pokračovat formou zimních víkendových kempů (leden – březen) a následně jarním blokem, který bude začínat pravděpodobně ve druhé půlce března a končit bude společně se sezonou 2019/20, tedy zhruba v půlce června.

Na základě kladného vyhodnocení spolupráce mezi brankářskou akademii a SKFS dojde od nového roku 2020 ke změně názvu z „BADZ“ na „Brankářskou akademii Středočeského krajského fotbalového svazu“ (BA SKFS), kde se jejím patronem stane předseda Středočeského krajského fotbalového svazu (SKFS) – Miroslav Liba.

Akademie navazuje spolupráci s prvoligovými brankáři, kteří se budou osobně v pravidelných intervalech účastnit tréninkových jednotek. „Tímto krokem chceme navázat na jedinečnost naší akademie a opět ji posunout o kus dál. Hlavním cílem je ale motivace mladých brankářů,“ upozorňuje Matúš Moťovský.

Mladí gólmani během jednoho z podzimních tréninků Brankářské školy Daniela Zítky na hřišti ve Zvoli u Prahy.Zdroj: archiv BADZ