„Moje postavení v tu chvíli bylo dobré. Ale jak Costa couval do brány, míč se mi za něho schoval. V tu chvíli jsem hlavnímu nemohl hlásit gól, míč jsem za čarou prostě neviděl,“ vyprávěl pořád ještě mladý asistent, který však velmi brzy zjistil, že chyboval. „Byla to jasná chyba a každému je jedno, proč k ní došlo. Řeší se pouze to, že k ní došlo. Za nějakých dvacet vteřin už jsem to věděl. Lidé mají mobily, tak hned koukali, navíc mezi střídačkami se pohybují lidé od televize a ti hráčům rychle poví, zda skutečně branka padla nebo ne. Dostane se to bleskově i k vám,“ vysvětluje Blažej.

O to těžší byla pozice všech arbitrů. Stále ještě čekala drahná minutáž nejsledovanějšího ligového zápasu. Dokáže se rozhodčí oprostit od svého omylu? A jak je mu v poločasové pauze, kdy na něj jako sršni dorážejí všemožní funkcionáři a jeho omyl mu předhazují?

„Když víte, že jste udělal chybu a ještě v tak sledovaném a vypjatém zápase, píská se strašně těžko. Jenže zase se na to nemůžete vykašlat, položit tam praporek a jít. Prostě se snažíte to vytěsnit z hlavy a dořídit to co nejlépe,“ odkrývá rozhodčí, podle něhož v poločase pod tlakem byli. „Jasně, bylo tam pár rozladěných jedinců, ale rozumnou mez to nepřerostlo. A třeba kouč Slavie Šilhavý byl naprosto korektní.“

První derby každopádně neskočilo pro Petra Blažeje, který je zároveň předsedou OFS Kladno, idylicky. Jedna hrubka ho stála dobré hodnocení, dá se čekat i stopka od Listkiewiczovy komise. „To beru. Neměl jsem štěstíčko a vymlouvat se na to, že ještě nepoužíváme video, nechci. Video na stadionu nebylo, brankoví rozhodčí také ne. Na starosti jsme to měli my a já chybu udělal,“ dodal sebekriticky rozhodčí.