Z nejnižší pozice ve skupině o titul vstupují o víkendu do jarní části FORTUNA:LIGY fotbalisté Mladé Boleslavi. Hned po úvodním domácím utkání s Brnem by se ale v případě nezdaru klidně mohli propadnout rovnou do šestky hrající o záchranu. Tak vyrovnaná nejvyšší česká soutěž po odehraných šestnácti kolech základní části je!

O tom, že právě první zápas bude nesmírně důležitý, není pochyb. Za vše mluví podzimní čísla: Mladá Boleslav: 6. příčka, 22 bodů, Zbrojovka: 11. příčka, 20 bodů… Mezi nimi bodově namačkaný kvartet v čele se Slováckem či Baníkem, čekající na sebemenší klopýtnutí konkurence. „Pro oba týmy bude utkání důležité tím, aby zdařile vstoupil do jarní sezony,“ potvrzuje trenér Mladé Boleslavi Pavel Hoftych.

Od posledního podzimního duelu – výhra 2:1 v Jablonci – z boleslavského klubu prakticky jednohlasně zní, že udržení šesté, tedy poslední příčky pro účast v bojích v nejlepší skupině považují za jasný a nejmenší možný cíl.

Daniel Devera nově povede Sportovně-technickou komisi SKFS.
B třída od jara hlavně v neděli. Šéf STK Daniel Devera má jasné vysvětlení

„Nemůžeme mít menší nároky a chceme se o top šestku porvat. Liga je hodně vyrovnaná, každý bere body každému. My z úvodních pěti zápasů čtyři hrajeme doma, tak bude záležet jen na nás, zda tuto zdánlivou přízeň losu využijeme," nechal se během přípravy slyšet Daniel Mareček, jeden ze dvou pětigólových střelců Boleslavi.

Nyní už nadešel čas přejít od slov k činům. Zimní soutěžní pauza nezavdala příliš pochybností, proč by se to nemohlo povést.

Mužstvo trenéra Hoftycha sice přišlo přestupem šikovného univerzála Pecha do Slavie o jeden ze svých největších klenotů. Další v čele s Lukášem Maškem, k němuž z rezervy přibyl Vojtěch Stránský, ale vyhlížejí svou příležitost.

Slávista Ondřej Lingr se raduje z gólu proti Spartě.
Liga se vrací, jak to vidí amatéři? Favoritem je Plzeň, největší hvězdou Lingr

Směrem do ofenzivy mezi ně po přestupu z Prostějova nově patří i Vasil Kušej, ústeckého rodáka ve dvaadvaceti předchází pověst v dospělém fotbale zatím ne zcela naplněného talentu. Mimochodem na Hanou se místo něj stěhoval po konci hostování v Karviné Martin Rolinek.

Čtvrtým cizincem v kádru se stal gambijský útočník Lamin Jawo ze Zlína. Útočnou vozbu navíc doplňuje zkušený Milan Škoda. Jediný člen Klubu ligových kanonýrů, který v současnosti může posouvat svou gólovou metu (123), je po dlouhém podzimním marodění zpátky při chuti, jak dokázal dvěma zářezy v závěru vítězné generálky s Banskou Bystricí. Posila k pohledání…

Další, už ne do útočné řady a o poznání mladší, dorazila z pražské Sparty v podobě krajního obránce Martina Suchomela. Ten ve dvaceti vyhlíží čtvrtý ligový start a dočkat by se mohl asi už brzy.

„V kabině je zdravá atmosféra a nově příchozí hráči byli vybírání, aby do týmu zapadli," komentoval při nedávném setkání s fanoušky výběr posil kapitán a nestárnoucí špílmachr Marek Matějovský.

Fotbaloví příznivci se kromě samotné hry mohou kochat rovněž pohledem na pardubický zámek i Zelenou bránu.
Privátní den otevřených dveří. Deník se vypravil na nový stadion v Pardubicích

Odchody záložníka Denise Darmovzala a útočníka Ladislava Krobota na záchranářskou misi v Pardubicích až takovou ztrátou nebudou, oba se na podzim na hřišti objevovali spíše sporadicky.

Na své starty zkraje sezony nenaváže ani zkušený brankář Martin Polaček, s nímž se klub dohodl na předčasném ukončení původně dvouletého kontraktu. Uvolněné místo ve dvojici s Šedou a Mikulcem zaujme po návratu z hostování ve Varnsdorfu zanedlouho dvaadvacetiletý odchovanec Jáchym Šerák.

Jak vidno, hlavní průvan nastal v útoku. A není divu. Po zranění Škody na podzim převzali hlavní střelecké otěže pětigóloví záložníci Ladra s Marečkem. Čtyřikrát oslavovaný Škoda zaostal i přes pouhých sedm startů jen těsně. Od útočníků na jaře čekají v Boleslavi celkově určitě větší příspěvek.

Dostavil se už ve zmíněném utkání s Bystricí, byť tři inkasované branky byly i při čtyřech vstřelených tak trochu zdviženým prstem směrem k defenzívě. „V naší hře jsem viděl dobré i špatné věci,“ nenechal se kouč Hoftych ukolébat závěrečným obratem. Celkově ale mohl být s přípravou spokojený. „V zimě na umělé trávě všichni včetně starších hráčů trénují bez úlev a naplno,“ pochvaloval si s tím, že drobné šrámy u několika hráčů by neměly znamenat komplikaci směrem k nedělnímu startu.

Roman Herzán
Fotbalista Roman Herzán míří do Rakouska. Nabídce nešlo odolat

Proti Zbrojovce tak nebude k dispozici pouze stoper Ondřej Karafiát, kterého trest za vyloučení v Mol cupu připraví o dosud stoprocentní účast v ligové sezoně. V rekonvalescenci po operaci kolena zůstává Antonín Vaníček.

Obranu bez její stálice čeká prověrka v podobě ustrážení aktuálně nejlepšího ligového střelce Jakuba Řezníka. „Máme dost poznatků z podzimní prohry v Brně a známe styl nejlepšího ligového střelce Řezníčka podporovaného šikovným Ševčíkem,“ mluvil před utkáním o autorovi jedenácti podzimních tref i trenér Hoftych. Co na někdejšího hráče mimo jiné i Boleslavi vymyslí? Ukáže se v neděli po 15. hodině…


Načítám tabulku ...