„Přijeli hráči z předních saúdskoarabských prvoligových klubů a někteří z nich nastupují i za místní áčka,“ uvedl organizátor soustředění David Sochor.

Z utkání I. A třídy Český Brod B - Divišov (2:3).
Stejskal: Jestli zopakujeme Chorvatsko, o postup mít strach nebudu

A jak se tento exotický výběr na jih Moravy dostal? „Soustředění pořádáme už osmnáct let po celé republice i v zahraničí. Organizujeme je pro víc mužstev, ne jen pro národní týmy. Převážně jde o děti, ale někdy přijedou i áčkové týmy ze Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie nebo Kataru. Jsme cestovní agentura, která organizuje sportovní soustředění pro kluby z Blízkého východu,“ vysvětluje Sochor.

Do Rosic jezdí tyto výběry pravidelně. „Nachází se tam kvalitní hřiště, v Rosicích trénuje i Zbrojovka. Navíc znám ředitele místního klubu Petra Čejku, který nám vždy vyjde vstříc,“ říká Sochor.

Místo potlesku slyšeli fotbalisté Zbrojovky (v červeném) v prvním utkání Fortuna:Národní ligy pískot. Brněnský celek podlehl na domácím hřišti Jihlavě 1:3.
Místo potlesku pískot: Boj o návrat do první ligy? Zbrojovka začala ostudně

Program U23 Saúdské Arábie
12. 7. – 28. 7.: soustředění v Rosicích na Brněnsku
2. 8. – 11. 8.: soustředění v Malajsii
12. 8. – 31. 8.: Council of Asia v Jakartě
18. 12. – 26. 12.: soustředění v Saúdské Arábii
18. 1. – 28. 1. 2019: soustředění v Saúdské Arábii
18. 3. – 26. 3. 2019: Mistrovství Asie U23

V neděli si arabský tým zahrál i přípravné utkání proti třetiligovému Hodonínu a duel skončil nerozhodně 2:2. „Bylo to úplně něco jiného, šlo o hodně dobrý zápas. Takovou konfrontaci totiž v sezoně nemáme. Kluci byli šikovní na balonu a dělali nám velké problémy,“ hodnotí hodonínský útočník Filip Žák.

Všiml si i různých rozdílů mezi oběma týmy. „Soupeř se prezentoval úplně jinak, než se hraje ve třetí lize. Protihráči měli velmi dobrou techniku, akorát jim vázla taktika, což je u těchto mužstev známé. V týmu mají velkou konkurenci, takže se všichni snažili a hráli naplno. Přece jen usilují o místo v seniorské reprezentaci,“ přikyvuje Žák.

Juniorský výběr Saúdské Arábie je v České republice od 12. do 28. července a asi jej čeká ještě jedna mezinárodní konfrontace. „Tým si možná ještě zahraje se stejně starým výběrem z Libye, ale zatím se čeká na víza. Pokud vše vyjde, zápasy se uskuteční 26. a 27. července někde na Moravě. České kluby často využívají možnost nastoupit proti těmto celkům. Jejich úroveň fotbalu je však nižší než naše,“ doplňuje Sochor.

Srbský stoper ve službách Zlína Zoran Gajić (ve žlutém dresu) si o víkendu připsal premiérový gól ve FORTUNA:LIZE.
Gajić po první trefě v lize: Mám stejně gólů jako brankář Zlámal