Předchozí
1 z 2
Další

Kde jste s fotbalem začínal a na jakém postu?
Ve velmi útlém dětském věku v Němčicích nad Hanou na pozici pravého útočníka. Díky své malé postavě. Trochu později jsem se posunul nejdříve do záložní řady a pak až do obrany. Jako každý malý kluk jsem chtěl střílet branky.

Kdy přišel přestup do Drnovic?
Po skončení dorosteneckého věku jsem přestoupil ze Sigmy Olomouc, kde mi bylo oznámeno, že dle jejich odborného názoru nemám předpoklady pro další uplatnění v profesionálním fotbalu. Přes můj nesouhlas. Přesto musím poděkovat Sigmě a trenérům za léta zde strávená od žákovského věku až po konečné bezproblémové umožnění odchodu, které už je dnes velmi výjimečné.

Ilustrační fotografie.
Podnikatel: Řidiči? Nechtějí pracovat ani za padesát tisíc

Co vás přivedlo do Vyškova?
Hlavním důvodem byl faktický konec fotbalového klubu v Drnovicích, přestože jsme i v poslední sezoně uhájili přes všechny problémy účast v tehdejší druhé lize. Skončili jsme na čtrnáctém místě. Dalším důvodem byla dobrá, i když krátká zkušenost s předcházejícím krátkým působením ve Vyškově a dobré vztahy s jeho tehdejšími činovníky, zejména pány Mikulíkem, prezidentem klubu Patakim a sekretářem Špičákem. Třetím důvodem byla po předcházejících negativních zkušenostech ve fotbalovém prostředí snaha pomalu orientovat osobní a profesní život jiným směrem s vizí být stejně v budoucnu úspěšný jako na fotbalovém trávníku.

David HodinářRočník: 1979
Mateřský klub: Němčice nad Hanou
Další kluby: Sigma Olomouc, Drnovice (I. liga), SK Rostex Vyškov/MFK Vyškov (12 sezon - 10 sezon hráč, 2 sezony asistent trenéra, dlouholetý kapitán, jeden zápas jako hlavní trenér)

Jaké nejsilnější zážitky máte z prvoligových Drnovic?
Určitě budu navždy vzpomínat na svůj první prvoligový zápas od začátku, který jsme shodou okolností vyhráli. Tím se vlastně splnil můj dětský sen. Pak nemohu zapomenout na všechny postupy, ať už ze třetí do druhé ligy nebo poté návrat do první ligy. Málokdo z vnějšího prostředí pochopí nezaměnitelnou domácí atmosféru v klubu, která tam panovala vždy i přes nepříznivé podmínky vlastně až téměř do úplného konce. Ze svého pohledu a s dnešním odstupem hledám na negativních věcech i něco pozitivního, protože vše zlé bývá pro něco dobré a každý konec přináší i nový začátek.

Proti komu jste sehrál první zápas za Vyškov, v jaké to bylo soutěži?
Určitě to bylo v divizi, kterou v roce 2006 tehdejší SK Rostex Vyškov hrál a chtěl se v ní dlouhodobě usídlit. Dnes si už vážně nevzpomínám na prvního mistrovského soupeře. Na co si však dobře vzpomínám v této souvislosti, byl první soupeř při mém prvním krátkém působení ve Vyškově. Paradoxně to byla Horka nad Moravou kousek od mého bydliště v Olomouci. To první angažmá bylo pouze na sedm zápasů, z nichž jsme šest vyhráli a jeden remizovali. Z tohoto pohledu to tehdy bylo velmi úspěšné období a snad i proto jsem se tak dobře zapsal u činovníků klubu a vedlo to k mému pozdějšímu příchodu do klubu.

Je nějaký zápas, na který budete vzpomínat nejvíce?
Takových zápasů je určitě mnoho, ale já zkusím zmínit ty, o kterých třeba nemusí všichni fanoušci úplně vědět, nebo si je již nevybavují. Pro mě však mají něčím zvláštní význam. Určitě velmi pozitivní emoce nejen ve mně vyvolal první domácí zápas v MSFL proti Prostějovu, který navštívilo velké množství lidí a my odcházeli po prvním poločase s vedením 5:0. Naše hra byla více než kvalitní, možná na hranici možností. V paměti mi zůstane i poslední zápas ročníku 2015/2016 proti Třebíči, který byl mým původně posledním, kdy jsem se vnitřně rozloučil s trávníkem vyškovského stadionu i kabinou. Na rovinu říkám, že má pozdější další účast v mužstvu byla vždy vyvolána pouze nejrůznějšími vnějšími okolnostmi a má výkonnost již neodpovídala tomu, jak bych si to já sám představoval. A ještě bych možná zmínil jeden konkrétní zápas, a to proti Líšni. Tuším, že v 90. minutě či hektickém nastavení jsem dal gól, kterým jsme se, jak se později ukázalo, zachránili v divizní soutěži.

David Hodinář, fotbalista MFK Vyškov.
Druhý nejzkušenější hráč MFK Vyškov Hodinář si váží každého tréninku i zápasu

Co se vám vybaví jako první, když se řekne Vyškov?
Přes 220 tisíc najetých kilometrů z Olomouce, přes 400 zápasů, tedy včetně přípravných, přes 20 zimních a letních příprav…

A co jména? S kým jste si nejvíc rozuměl?
Vážně bych těžko spočítal všechny dobré spoluhráče. Ne se všemi jsem si úplně rozuměl, ale vždy jsem se každého snažil respektovat jako nedílnou součást mužstva. Nerad bych na někoho zapomněl, ale je jasné, že k některým jsem měl z různých důvodů blíž. Dlouhou dobu mě v klubu provázeli zejména Valdemar Horváth, Ladislav Kollár, Jaroslav Schindler a někteří další. Zcela samostatnou kapitolou byl pak můj vztah s tragicky zesnulým Ivo Sigmundem.

Nedávno proběhl jeho memoriál, kterého jste se zúčastnil…
Těžko mohu slovy vyjádřit, jak moc se mně jeho smrt dotkla. Odešel mně velmi blízký člověk, přítel, kamarád, spoluhráč, parťák. Spolu s ním zemřelo i mnohé ve mně. Téměř každý den na něho vzpomínám a bohužel marně si přeji, abych na svém telefonu zase uviděl jeho číslo, které přesto budu mít uloženo navždy s vírou nemožného zázraku. Nestydím se říci, že on by byl tím, koho bych požádal o pomoc ve vztahu ke své rodině, pokud bych tady nebyl já. Tímto je myslím řečeno z mé strany mnohé.

David Hodinář, fotbalista MFK Vyškov.
David Hodinář jde počtvrté nahoru. Tentokrát s MFK Vyškov

Pojďme ale raději zpět k radostnějším věcem. Jako kapitán mužstva jste zvedl nad hlavu pohár pro vítěze divize. Byly i emotivnější zážitky?
Pokud se to vezme čistě podle významu pro klub za mého působení, tak zvednutí poháru a postup do MSFL byl jistě tím největším zážitkem. Ještě dnes si pamatuji na náš společný rozhovor, kdy jsem si velmi přál, abychom jako nováček obstáli a nebyla to pouze krátká epizoda. A vidíte, zanedlouho začne pro klub již pátá sezona. Toto období však hodně spojeno i s mými vnitřními emocemi, kdy jsem cítil obrovskou odpovědnost za to, abychom byli úspěšní. Ty emoce už v určitou chvíli dokonce přerostly únosnou mez v negativním slova smyslu a spolu s dalšími věcmi vedly k mému rozhodnutí skončit v klubu již po konci sezony v červnu 2016. Ale zase jsem zůstal.

Jak jste prožíval zápasy coby asistent trenéra Trousila? Jaký je rozdíl být na hřišti a udělovat pokyny z lavičky?
Postavení hlavního trenéra a jeho asistenta je rozdílné. Odpovědnost za mužstvo, výsledky a další věci okolo se nedají srovnat. Poznal jsem to při svém jediném záskoku v roli hlavního trenéra, který dopadl naštěstí úspěšně a já s nadsázkou říkám, že mám v tuto chvíli stoprocentní bilanci. (úsměv) Ale zpět otázce. To, že jsem se stal asistentem, byla tak trochu souhra určitých okolností, původně jsem to vůbec nezamýšlel. Jak jsem řekl, chtěl své působení v klubu, ukončit již před dvěma roky. Nicméně situace takto dopadla a znamenala pro mě novou obohacující zkušenost. Potvrdila známé pravidlo, že být hráčem je daleko jednodušší. Já bych chtěl na tomto místě také hlavně Honzovi poděkovat za dva společně strávené roky, které byly, i přes různé překážky myslím úspěšné, i když to z pohledu některých fanoušků nemusí úplně takto vypadat. Chápu je v tom smyslu, že by chtěli vyhrát každý zápas a to nejlépe za pomoci atraktivní hry, ale ne vždy se to podaří díky nejrůznějším okolnostem. Je třeba se na to dívat kolikrát v širších souvislostech.

Kdo ještě se nejvíc podílel na vaší kariéře?
Především moje rodiče, kteří mě provázeli celou dobu nejen na sportovní úrovni a připravili mi maximální podmínky pro to, abych dělal v životě to, co mě baví a naplňuje. Dále chci poděkovat téměř všem lidem, kteří byli součástí klubu a se kterými jsem měl možnost se setkávat prakticky každý den.

David Hodinář, kapitán fotbalistů MFK Vyškov, kteří po podzimu vedou moravskoslezskou divizi D.
Kapitán Hodinář: Vedení v divizi je odměna za tvrdou práci celého týmu

A co byste rád vzkázal vyškovským fanouškům?
Chtěl bych jim poděkovat za podporu a vzkázat, že jsem za sebe vždy dělal maximum pro úspěch klubu v každé roli, kterou jsem zastával. Velmi mi na něm vždy záleželo a snad si mohu dovolit teď i říci, že se za své působení v klubu nejen nemusím stydět, ale nemalou měrou jsem přispěl k jeho rozvoji nejen na sportovním poli. Zároveň bych jim chtěl popřát, aby se klub v následujících dvanácti letech, nebo raději ještě dřív, posunul o stejný kus dopředu jako za mého působení, protože jsem přesvědčen, že pak budou fanoušci určitě ještě více spokojeni.

V čem se klub změnil?
Mohu mluvit jen o oblastech, kde jsem se pohyboval nejvíce, tedy zejména v mužské kategorii. Od roku 2006 byl klub pravidelným účastníkem divize, kdy až na dva výjimečné roky neměl problém uhájit příslušnost a nehrál v ní zdaleka pomyslné druhé housle. V roce 2014 se mu podařilo poprvé v historii posunout na ligovou úroveň a nyní na podzim v ní začne již svou pátou sezonu. Můžeme tedy už mluvit o stabilizaci klubu na této úrovni a určitém respektu k němu ze strany ostatních ligových klubů. O zkvalitnění kádru, případných příležitostech pro nové talenty, zlepšeném tréninkovém procesu a celkovém zajištění chodu mužstva není třeba mluvit. Pokud k tomu připočtu rekonstrukci stadionu a zázemí, výstavbu nové umělé trávy, tak to není rozhodně málo. Za vším stojí práce a podpora mnoha lidí, kterým je třeba poděkovat. Na druhou stranu je třeba vidět objektivně i negativní jevy a pracovat postupně nejen na jejich řešení, ale i na dalším rozvoji klubu ve všech oblastech – sportovní, ekonomické, technické atd.

Bude vaše další životní dráha spojena s fotbalem?
Nikdy neříkej nikdy, ale v současnosti opravdu neplánuji být členem realizačního týmu v jakékoli pozici a ani hrát fotbal na nižší úrovni. Potřebuji si po dlouhé době malinko odpočinout a nabrat potřebné síly. V budoucnu si při určité shodě okolností však dovedu představit situaci, kdy se budu chtít do „pomyslného kolotoče“ vrátit. Kde, v jaké roli a s jakými ambicemi, to je těžké v tuto chvíli říci. Přesvědčil jsem se totiž opakovaně, že některé hodnoty, postoje a metody, které zastávám, mohou směřovat k úspěchu.

David Hodinář
Hodinář: Kráse fotbalu se prostě nedá odolat

Čemu se tedy zejména budete věnovat v nadcházejícím období?
Určitě se chci věnovat více svému osobnímu životu a koníčkům, na které jsem bohužel neměl v podstatě žádný čas. Vážně také uvažuji o pokračování v doktorském studiu, v pracovní kariéře mám již také nějaké zkušenosti a měl bych pomalu převzít více odpovědnosti. Kromě rodičů, kterým bych chtěl splnit ještě jedno velké přání, bych se také více chtěl věnovat jednomu malému školákovi, kterého mám velmi rád, a moc mi na něm v srdci záleží.

Přesto, uvidíme Vás někdy v blízké době na fotbalovém stadionu ve Vyškově?
Pokud mi to čas dovolí, tak se určitě přijedu na fotbal do Vyškova podívat. To dlouhé působení nelze jen tak lehce z paměti vymazat, přece jen budu mít ke klubu pořád svým způsobem specifický vztah. Stejně tak, pokud budou hrát kluci nedaleko mého bydliště, je velká pravděpodobnost, že se i tam uvidíme.

Trenér Tatran Rousínov Tomáš Kovanda.
Fotbalový Rousínov nechce opakovat letošní jaro. Vítá posily