Fotbalisté Kroměříže se po rozpačitém vstupu do jarních odvet probrali, když v páteční předehrávce 18. kola třetí ligy deklasovali poslední Valašské Meziříčí 6:0 a vrátili se před Petřkovice na druhé místo tabulky.

Hanácká Slavia krajského rivala zničila hned v prvním poločase, kdy protivníkovi za 36. minut nastřílela všech šest gólů. Kanonádu z pokutového kopu odpálil nejlepší kroměřížský střelec Jan Silný, jenž vzápětí přidal další dvě branky a zaznamenal hattrick. Další trefy favorita v rychlém sledu přidali Tomáš Okleštěk, Marián Kovář a Lukáš Motal a po přestávce už nebylo co řešit.

Mladý brankář Slovácka Matouš Trmal (v červeném) patří mezi ligové gólmanské komety.
Matouš Trmal: Reprezentovat svoji zemi? To je to nejlepší

„Samozřejmě s výkonem i výsledkem jsem spokojený. Kluci k utkání přistoupili zodpovědně a hlavně v prvním poločase předvedli velmi dobrý výkon a krásné akce. Pomohl nám rychlý gól, na který jsme vzápětí navázali. V naší hře byly povedené věci. Klidně jsme mohli vstřelit víc branek,“ říká domácí kouč Bronislav Červenka.

Hanáci po porážce s Frýdkem-Místkem a remíze v Uherském Brodě potřebovali zabrat, což se jim proti třetiligovému outsiderovi náramně povedlo. Fotbalisté Kroměříže protivníka nijak nešetřili, už v úvodní části mu uštědřili drsnou lekci.

„Na soupeři bylo vidět, že má svoje problémy. Hostující tým složený převážně z mladých kluků se sice snažil, ale na třetí ligu to asi není,“ míní Červenka, který ale sportovně ocenil výkon Valachů ve druhé půl za hrozivého stavu 6:0. „Soupeř to nevzdal. Naopak, druhý poločas nevypustil, snažil se a běhal až do konce. Bylo vidět, že hosté nechtějí dostat desítku,“ prohlásil Červenka.

I. B třída: Bakov - Holubice
Gól z půlky domácí Bakov nezlomil. Rozhodl extra dlouhý rozstřel

Valašské Meziříčí v páteční předehrávce zahrozilo pouze jednou. A bylo to hned v první minutě. Po dlouhém autu stopera Deklevy hlavičkoval jeden z Valachů těsně vedle. Jinak se hráči Valmezu hlavně bránili. První tutovku Hanáků ještě zneškodnil pozorný gólman Pobořil, pak už to ale jelo.

Skóre otevřel z penalty kanonýr Silný, který vzápětí uklidil balon do sítě podruhé. Než se hosté zbrchali, bylo to rozdílem třídy. Okleštěk si narazil balon s Cupákem a zamířil přesně. Ve 25. minutě se na Kovář na hranici šestnáctky elegantně zbavil protihráče a povedeným obloučkem zvýšil na 4:0.

Hostující kouč Bedrich stáhl ze hry obránce Sováka a na trávník poslal Popa. Ani tato změna v sestavě ale debakl neodvrátila. Rozjetí Hanáci se těžko zastavovali. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu a centru Jelečka se hlavou trefil mazák Motal.

Marián KOVAŘÍK, fotbalový útočník, hájí v jarní části barvy divizního nováčka z Bruntálu.
Kovařík touží po návratu do profifotbalu: Bruntál beru jako odrazový můstek

Poločas snů i svůj hattrick završil Silný, který po úniku z poloviny hřiště zasadil soupeři šestý úder. Klubový rekord ale borci v červenobílých dresech nepřekonali. Domácí totiž po přestávce žádnou branku nepřidali a spíše v klidu dokráčeli za vysokým, nicméně hlavně povinným vítězstvím.

„Ve druhém poločase se utkání spíše dohrávalo,“ uvedl Červenka. „Sice jsme si vypracovali nějaké šance ke skórování, ale hráči to řešili až příliš složitě. Některé situace zbytečně přehrávali, balon dlouze drželi nebo tahali. Chtěli to řešit nestandardně,“ přidal kroměřížský trenér.

Těžkou hlavu z toho neměl. Hlavní byl výsledek a tři body. „Jsem rád, že jsme nastříleli nějaké góly a zvedli si sebevědomí. Snad na výkon navážeme také v dalších zápasech. I když víme, že proti nám budou stát silnější soupeři, než byl Valmez,“ dodal Červenka.

Josef Hušbauer s bratrem Janem
Bratr slávisty Hušbauera skončil v nemocnici. Ranou pěstí ho tam poslal soupeř

Jeho protějšek Marian Bedrich nepovedené utkání raději nekomentoval. „Ještě bych někomu ublížil a to nechci,“ dodal.

Zatímco Kroměříž na jaře poprvé zvítězila, poslední tým MSFL po zimě stále čeká na první gól i bod.

SK Hanácká Slavia Kroměříž – TJ Valašské Meziříčí 6:0 (6:0)

Branky: 11. z penalty, 17. a 38. Jan Silný, 23. Tomáš Okleštěk, 24. Marián Kovář, 28. Lukáš Motal. Rozhodčí: Černý - Mayer, Vejtasa (Vidlák). Žluté karty: Fojtík, Dekleva (oba valašské Meziříčí). Diváci: 223

Kroměříž: Jícha – Šmerda, Matoušek, Zavadil, Jeleček (62. Krhut) – Cupák, Motal (75. Vyhlíd), Okleštěk – Silný, Kovář, Masař (68. Marchuk).

Valašské Meziříčí: Pobořil – Matyáš (46. Kocián), Michálek, Dekleva, Sovák (25. Pop) – Bartozel (46. Palo), Žilinský, Fojtík, Šichor, Vrána – Furmánek.

Ondřej Páv (ve žlutém) uniká klíčanskému Tomáši Petříčkovi.
Sedm gólů v krajském přeboru! Páv se může nosit vážně hrdě