V Rakovníku se za poslední roky vystřídala dlouhá řada cizinců a pořád jich tady je deset. Brzy navíc může přibýt Nyianco Bleck, který loni hrál výborně, ale jako občan Kamerunu nyní musí čekat ve Francii na povolení opustit zem. „Má vystaveno povolení být ve Francii, ale ne na volný pohyb po unii. Pokud by přijel, hrozilo by mu, že ho chytí cizinecká policie a deportuje,“ vysvětluje předseda SK Rakovník Marek Tvrz.

Proč tolik cizinců v týmu? Rakovník před třemi roky postoupil z divize do ČFL až dodatečně a rychle potřeboval zkvalitnit kádr, protože rozdíl mezi divizí a ČFL je (ač si to mnozí nemyslí) hodně výrazný.

II. kolo okresního přeboru: Rynholec (ve světlém) - Tn Rakovník B.
FOTO: Dvě penalty proměněné, jedna chycená – ani to výhru nestačilo

Shánět nové a kvalitní hráče v tuzemsku není levná záležitost, a tak vsadili na zahraniční posily. Navíc sehnali za hranicemi i partnera, finančně totiž klub zajistila společnost KSG Abulmouti Kaakiho. Přišel i zahraniční trenér, Tunisan Mohamed Ben Hassen, který však v Česku roky žije. Jeho výhodou jsou řeči, protože se domluví dobře s domácími hráči i cizinci. „Mluví francouzsky i anglicky, česky také,“ vyjmenovává Tvrz.

Spolu s ním vede SK Rakovník i jedno velké české fotbalové jméno, Jiří Novotný. Ikona pražské Sparty pochází nedaleko od Rakovníka, ze Stochova na Kladensku, s Ben Hassenem se dobře zná, a nakonec ho klub využil i jako hráče. Více než padesátiletý Novotný zalátal v úvodu letošního ročníku ČFL díry po cizincích, které se nepovedlo dostat na soupisku včas.

Jak cizinci v Rakovníku žijí? Podle Marka Tvrze v pohodě. Klub jim sehnal ve městě byty, kde borci povětšinou z Francie nebo Portugalska žijí a sami si hospodaří. Pokud něco potřebují, kluboví činovníci se jim snaží pomoci. „Výhodou je, že všichni umí aspoň základy angličtiny, takže se domluvíme. V pohodě vycházejí i s našimi českými kluky. Ti je přijali už proto, že vidí, jak moc nám herně pomáhají,“ tvrdí Tvrz.

Bohužel, jeden z nejlepších rakovnických hráčů Jaroslav Červený se s projektem neztotožnil a v létě zamířil do Karlových Varů. I bez něj tak Rakovník těžko hledá cestu k bodům do tabulky, zatím má jediný. „Ano, ale neměli jsme kádr pohromadě a měli hodně těžké protivníky jako Domažlice nebo Vltavín. Teď nám začne série zápasů, kdy máme už větší šanci, a věřím, že body začnou přibývat,“ dodal Marek Tvrz.

Hráči ze zahraničí v SK Rakovník:

Ilja Bolšakov (brankář) – Rusko

Idir Ahmin (obránce) – Francie

Ibrahima Doucoré (záložník) – Francie

Junior Ainca Agostinho (útočník) – Portugalsko

Potchi (záložník) – Portugalsko

Baba Laminne Traore (útočník) – Pobřeží Slonoviny

Patrik Gbegbe (záložník) – Francie

Mohamed Akandji (útočník) – Francie

Mehdi Lahbeb (obránce) – Tunisko/Francie

Barbosa Wilson (útočník) – Portugalsko

Duel o třetí místo sehrály týmy SK Lány a FC Netrénujeme // Fotbalový turnaj 4+1 / Lidice
Koncert v Lánech, takový fotbal se tady roky nehrál