Případ se ve středu v noci rozšířil po sociálních sítích, kde výrazně začal poutat pozornost veřejnosti a rozproudil vášnivou diskuzi o přiměřenosti zásahu.

Ke konfliktu došlo ve chvíli, kdy se dvoučlenná hlídka strážníků Městské policie Uherské Hradiště pohybovala po Havlíčkově ulici. Přestupku se měl dopustit muž ročníku 1980, vedoucí dítě.

Odmítl mít zakrytá ústa a nespolupracoval

„Ten byl strážníky upozorněn na platnost povinnosti, mít ve městě zakryté dýchací cesty respirátorem nebo rouškou,“ řekl mluvčí radnice v Uherském Hradišti Jan Pášma.

Přípravné práce pro stavbu dálnice D55 Staré Město - Moravský Písek (na snímku úsek mezi Nedakonicemi a Boršicemi).
VIDEO: Zahájili přípravu stavby dálnice D55 Staré Město – Moravský Písek

Muž podle něj odpověděl, že si ústa nezakryje, protože je venku a chce dýchat čerstvý vzduch.

„Opakovaně pak odmítl prokázat svou totožnost. Následně vzal své dítě do náruče a pokoušel se z místa odejít. Strážník mu proto zatarasil cestu,“ popsal situaci Jan Pášma.

Na to ale čtyřicátník nereagoval a z místa začal odcházet. Vzápětí ho, za použití hmatů a chvatů, strážníci na zemi zpacifikovali a odvedli do nedaleké budovy městské policie.

Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha posléze odmítl spekulace o tom, že po odvedení muže strážníky zůstalo dítě bezprizorně na místě potyčky.

„Bylo tam pod dohledem druhé hlídky městské policie, která na místo dorazila a během několika minut dítě odvedla na služebnu městské policie za otcem,“ řekl starosta.

Advokát zadrženého muže situaci popsal jinak

Zcela jinak ale ústy svého advokáta Filipa Petráše popsal svůj nepříjemný zážitek hlídkou řešený muž M. Z.

„Byl se svým tříletým synem na cestě z obchodu zdravé výživy ke svému automobilu, zaparkovanému zhruba 30-50 metrů od obchodu. Při nákupu měl ochranný prostředek řádně nasazen, stejně jako jeho syn. Poté, co vyšli z obchodu, si ochranné prostředky sundali a směřovali k zaparkovanému autu. Na jejich cestě se v té chvíli nenacházely žádné další osoby,“ prozradil Filip Petráš.

Otce se synkem však zastavila hlídka městské policie a upozornila je na chybějící ochranu úst a nosu. Pan M. Z. odpověděl, že o tom ví, jen je na cestě k automobilu a vzhledem k tomu, že se v okolí nenachází žádné jiné osoby, se chce nadýchat čerstvého vzduchu.

„Následně byl hlídkou městské policie vyzván, aby se legitimoval, načež uvedl, že pouze posadí své dítě do auta a bude se hlídce věnovat,” upřesnil advokát.

V tu chvíli příslušníci městské policie použili donucovací prostředky a muže strhli na zem za přítomnosti jeho tříletého syna.

„Pan M.Z. byl fyzicky inzultován, a to přesto, že nebyl nijak agresivní, ani nekladl odpor. Poté byl hlídkou městské policie odveden na služebnu,” vylíčil situaci Filip Petráš.

Po celou dobu muž nebyl informován o tom, co se děje s jeho tříletým synem.

„Tento byl ponechán sám na ulici. Následně byl přiveden na služebnu městské police prodavačkou z pekárny. Po jeho příchodu byl zavřen do cely spolu s M. Z.,” dodal advokát.

Byl zákrok nepřiměřený situaci? Šetří se to

Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) vyhodnotil zákrok strážníků jako nepřiměřený dané situaci a lidsky necitlivý a podal podnět k prošetření události Policií ČR.

„Z trestně právního hlediska posoudí věc Policie ČR, ke které jsem dnešním dnem podal podnět k prošetření události. Z pracovně právního hlediska budeme věc řešit my, a to po důkladném vyhodnocení situace. V tuto chvíli jsou oba strážníci postaveni mimo službu. Jejich zákrok, zejména pro přítomnost malého dítěte považuji za lidsky necitlivý,“ sdělil Stanislav Blaha a omluvil se všem, koho se zákrok strážníků jakkoliv dotkl s tím, že tento incident pošramotil důvěru lidí v městskou policii.

S omluvou přispěchal také velitel Městské policie Uherské Hradiště Vlastimil Pauřík, jenž se ztotožnil s vyjádřením starosty.

„Strážníci nepřesně vyhodnotili společenskou nebezpečnost přestupku a muže v žádném případě nemuseli svést na zem před zraky jeho dítěte,“ řekl Vlastimil Pauřík.

Hlavní křižovatka v Uherském Hradišti z balonu.
Kolony, objížďky, uzavřené přechody. Oprava křižovatky v Hradišti způsobí potíže

Dvojice zasahujících strážníků podle něj pracuje u Městské policie v Uherském Hradišti dva a čtyři roky.

Starosta zároveň upozornil, že v současné době stále platí Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR.

„Všichni jsou povinni toto nařízení dodržovat a v tomto směru postupovala hlídka správně, když muže o této povinnosti poučila. Z pohledu oprávněnosti zákroku k pochybení strážníků městské policie nedošlo,“ doplnil Stanislav Blaha.

Kritický názor na věc má hradišťský zastupitel Michal Dvouletý (Soukromníci Svobodní Nezávislí - Naplno pro Hradiště).

„Přiznám se, že pro mne jako otce malých dětí, jsou zveřejněné záběry noční můrou. Proto se nehodlám s takovými postupy smířit.

„Je nemyslitelné, aby kdokoliv skončil kvůli nenasazenému respirátoru s obličejem na zemi, byl přiškrcován zasahujícím městským strážníkem a to vše před zraky tříletého syna,“ dodal Michal Dvouletý.

Video zásahu šířící se sociálními sítěmi. Načtení někdy může trvat několik vteřin

Třičtvrtě minutová sekvence obsahuje záběry, kdy policisté muže drží na dlažbě Havlíčkovy ulice, zatímco v blízkosti se pohybuje plačící dítě.