Nyní pořadatelé řeší, jak uchránit atmosféru brněnských Vánoc a zároveň dodržet veškerá opatření. "Nevíme, jaká bude situace. Snažíme se najít variantu, která bude bezpečná a nebude znamenat nekonání trhů. Chceme udělat všechno proto, abychom neochudili místní ani návštěvníky města o oblíbenou atmosféru vánočního Brna a současně podpořili provozovatele služeb ve městě," řekla mluvčí brněnského turistického informačního centra Adéla Nováková. Jeho zástupci připravují trhy na Dominikánském náměstí a na náměstí Svobody. Nyní jednají o možnostech řešení, jak trhy uspořádat.

Tabulka: Vánoční trhy v Brně

• Vánoční trhy jsou letos plánované od 27. listopadu do 23. prosince.

• Aktuální podoba trhů není jistá, vše ovlivní opatření proti koronaviru.

• Pořadatelé se připravují na různé scénáře.

Podobu trhů koordinují i s ostatními pořadateli trhů. "Vánoční strom, betlémy i výzdobu ulic chceme zachovat za všech okolností," uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Právě městská část se stará o podobu trhů na Zelném trhu a Moravském náměstí.

Podle Dobešové jsou připravení trhy uskutečnit, ať už v plném rozsahu nebo omezené formě. "Snažíme se připravit několik různých variant rozmístění stánků, atrakcí pro děti a dalších adventních zajímavostí, tak abychom mohli reagovat na různé situace, které by kvůli koronaviru mohly nastat," dodala Dobešová.

Variantami je například rozvrhnout trhy do sektorů nebo rozmístit stánky do ulic kolem náměstí, aby lidé chodili po městě a neshlukovali se jen na náměstích.

Problematické parkování na Bakalově nábřeží v Brně.
Ve vnitrobloku na Bakalově nábřeží zlegalizují přes 70 parkovacích míst

Doprovodný program ovlivní především opatření ohledně počtu lidí, která budou v platnosti v době konání trhů.

"Může nastat cokoliv, například to, že zrušíme hromadné rozsvěcení stromku, že zrušíme vystoupení kapel na pódiu a další. Termín rozhodnutí zatím necháváme otevřený, trochu času ještě máme," upřesnila Dobešová. Rozhodnutí padne nejpozději v polovině listopadu, protože stavba tržiště zabere zhruba deset dní.