Stalo se to v neděli 15. listopadu před polednem, kdy tu městská policie prováděla rutinní kontrolu zaměřenou na dodržování pořádku, podezřelá individua, dodržování vyhlášky potírající pouliční prostituci a dodržování zákazu stání.

„Naši hlídku zhruba ve čtvrt na jedenáct oslovil řidič jednoho ze zaparkovaných kamionů s tím, že z vnitřní části dalšího návěsu se ozývají nějaké zvuky a bouchání. Přítomní strážníci kontaktovali řidiče daného kamionu a požádali ho o vysvětlení,“ informoval zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Řidič tvrdil, že o běžencích v návěsu neví

Řidič kamionu s podezřelým návěsem byl srbské státní příslušnosti. Ten si prý absolutně nebyl vědom, že by v nákladním prostoru svého kamionu vezl nějaké lidi. „S tímto vysvětlením se samozřejmě strážníci nespokojili a požádali dotyčného, aby nákladní prostor ukázal. Hlídka zjistila poškození jedné plomby a po otevření nákladního prostoru objevila osm mužů, kteří se ukrývali mezi nákladem dřeva,“ pokračoval Novotný.

Řidič srbského kamionu tvrdil, že o běžencích na návěsu nic neví. „Do vozidla se museli dostat jedině v Maďarsku, kde bylo auto nějakou dobu bez dozoru,“ tvrdil strážníkům.

Poté městská policie všechny aktéry případu zadržela. Na místo přivolala hlídku Policie ČR, která si případ i zadržené převzala k dalšímu šetření.

Odcházející hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (vlevo, KSČM) a jeho nástupce Jan Schiller (ANO)
Noví zastupitelé dali slib. Hejtmanem Ústeckého kraje zvolili Jana Schillera

Letos už policie v Ústeckém kraji zaznamenala 22 osob při tranzitní nelegální migraci. Jak vysvětlila policejní mluvčí Šárka Poláčková, cizinecká policie skupinu běženců, tedy jednoho mladistvého a sedm dospělých, zajistila a z jejich výpovědí se dozvěděla, že měli údajně do kamionu nastoupit na neznámém místě za pomoci převaděče.

„Protože cizinci nemohli prokázat svoji totožnost ani oprávnění k pobytu na území ČR a EU, byli zajištěni a eskortováni na policejní služebnu k provedení dalších opatření. Během pondělí byli všichni umístěni do zařízení pro zajištění cizinců a bylo s nimi zahájeno správní řízení k vyhoštění z území členských států Evropské unie,“ přiblížila Poláčková.