Podle všeho půjde o vůbec první veřejnou výstavu. „Ještě dolaďujeme termín, který by měl být blízký k datu narození Tomáše Garrigue Masaryka,“ řekl Deníku Rovnost jednatel tiskárny Milan Jeřábek.

Kniha spolkla více než dvacet tisíc pracovních hodin. Historik Pavel Černý v ní popisuje historické události období října 1918 i osudy pětice osobností, které se zasloužily o vznik samostatného československého státu. Také mnoho dobových fotografií vyšlo v této knize poprvé.

Bývalá ubytovna na ulici Jablonského v Mariánských Horách po opuštění nájemníky, 25. října 2021 v Ostravě.
Otřesné záběry z Ostravy: S potkany v domě hrůzy žilo minimálně dvanáct dětí

Část ze stovkového nákladu si už našla své kupce. Limitovanou sérii připravili odborníci k výročí sta let republiky. Iniciátory vzniku byli kromě historika Černého mecenáš Zbyněk Passer a zlatník Slavomír Primák.

Pro práci s kvalitním ručním papírem vybrali klasický knihtisk Milana Jeřábka a jeho hodonínskou firmu. Zejména proto, že k tomu má potřebné zkušenosti. Hodonínští při tisku Mužů 28. října využili klasickou technologii knihtisku, slepotisku, výseku, termoražby či reliéfního plastického tisku. Téměř na každé straně je zlacení, všechny listy dostaly i speciální vodoznak. Podklady pro publikaci, jako jsou tiskové štočky, raznice, matrice a patrice, byly vyrobené speciálně jen pro tento jedinečný tisk.

Kus náročné práce 

„Je za námi opravdu kus náročné, poctivé a precizní ruční práce. Musím poděkovat všem zaměstnancům, někteří jsou ve firmě již téměř třicet let. Pohled na takovou knihu pohladí a i zadavatel byl s naší prací nadmíru spokojen,“ svěřil se jednatel Jeřábek.

Kniha je uložená v luxusním koženém kufru. Jeho vnitřek je laděný do barev československé trikolóry. Mezi lupou a rukavicemi je kniha doplněná dalšími drahými raritami. Při výrobě celé sběratelské kolekce tvůrci použili pracné a složité ruční technologie.

Silnice do Křišťanovic se hlavně na podzim ztrácí v mlze, která by se dala krájet.
Bruntálská blata. Obec mizí na půl roku v husté mlze, klima prý změnila přehrada

Z Knihařství Žamberk pochází celofrancouzská vazba. V dřevěných deskách z českého dubu je vyřezaný grafický motiv Muži 28. října, který je opět vyzlacený plátkovým zlatem. Vazba má ozdobné rohy z ryzího zlata. Podobně je provedené i kování v horní i dolní čtvrtině výšky vazby. Ta je navíc ještě osazena českými granáty či vltavíny. Na zadní straně knihy je v dřevěné vazbě pět zlatých medailí s hlubokým reliéfem s portréty Mužů 28. října ze čtyřiadvaceti karátového zlata, jejímž autorem je pražský zlatník Slavomír Primák. Sběratelská a investiční kolekce obsahuje i aršík s poštovními známkami.