„Bylo to velmi dojemné, maminku jsme nemohli navštívit. Oba dva jsme prodělali covid, takže jsme se nemuseli testovat. Proto si tak vážíme toho, že jsme za ní mohli konečně dojít, už jsme měli strach, že se snad společně ani neuvidíme,“ svěřili se manželé Procházkovi ze Zlína, kteří byli v sobotu mezi prvními návštěvníky Domova pro seniory Burešov ve Zlíně.

Právě sem, mohli po rezervaci termínu dojít po více jak dvou měsících za svými příbuznými pouze ti, kteří měli platný, maximálně 48 hodin starý negativní test na covid nebo ti, kteří v posledních 90 dnech toto onemocnění prodělali a měli o tom potvrzení. Další možnost, bezplatné testování návštěv zde totiž k tomu určení pracovníci neprováděli.

„Chtěli jsme vyjít vstříc, ale toto nejsme schopni zajistit, ale nemáme na to personál ani prostory,“ uvedl ředitel domova Vlastimil  Zaydlar.

I zde však přizpůsobili provoz přísným opatřením, které návštěvy provázely.

„U uživatelů testování skončilo, tam už nemusíme testovat, zaměstnance však dle nařízení budeme testovat dál, v tom samém režimu po dobu nouzového stavu. Zatím jsme žádný záchyt neměli, proto mám i starost, aby to tak zůstalo a lidé se nenakazili,“ doplnil ředitel  Zaydlar.

Bazén 25 m v Městských lázních ve Zlíně
Bazény v kraji otevírají. Zájem návštěvníků není velký

Maminka dceru v obleku nepoznala

Stejně přísně postupovali i ve Zlínské Naději, v Domově pro seniory. Zde však testování návštěvníků prováděno bylo.

„Všichni se museli dopředu objednat, zarezervovat si termín. U vstupu jim byla pracovníky vrátnice změřena teplota, pokud neměli potvrzení, tak proveden antigenní test, po jeho negativním vyhodnocení, byl každý návštěvník oblečen do ochranného pláště, byli jim nasazeny rukavice i návleky na obuv a nasazen respirátor na obličej. Občas se tak stalo, že maminka v takové „výbavě“ nepoznala ani vlastní dceru,“ usmála se ředitelka zlínské Naděje Kateřina Pivoňková.

Podle ní jsou v tomto zařízení určeny pro návštěvy dvě místnosti, které se po každé návštěvě pečlivě vyčistí a vydezinfikují.

„Nechceme nechat nic náhodě, naši klienti se na své příbuzné velice těšili a přesto všechna tato opatření chápou,“ doplnila Kateřina Pivoňková.

Radim Holiš, nový hejtman Zlínského kraje. 10. listopadu 2020
Hejtman varuje: Situace se zlepšuje pomalu

Náročná organizace

Na návštěvy teprve čekají v Centru pro seniory Zahrada v Bystřici pod Hostýnem, kde se dveře zařízení otevřou pro příbuzné klientů až v pondělí.

„Zatím jsme jim rozeslali sms zprávy, aby si prostudovali naše webové stránky, jak budeme fungovat, ať volají a rezervují si termín návštěv,“ přiblížila ředitelka společnosti provozující zařízení Eva Winklerová.

Podle ní je velmi logisticky náročné zajistit všechna nařízená opatření a postupy spojené s návštěvami jejich klientů.

„Na své příbuzné se těší, na druhou stranu mají obavu z nákazy, aby se v našem zařízení nerozmohla. Proto chápou, jak je náročné vše zařídit a zabezpečit tak, aby bylo v souladu s vydaným nařízením,“ doplnila Eva Winklerová.

I zde se mohou návštěvníci po dohodě nechat otestovat rychlými antigenními testy.

„Jsou ale jiná zařízení, která tuto možnost dle jejich podmínek nemají aby otestovali návštěvníky,“ připomněla ředitelka Winklerová.

Domov pro seniory. Ilustrační foto
Kontakt s rodinou je víc než strach z nákazy, říkají ředitelé domovů pro seniory

Netestujeme, protože stát testy nedodal

Kromě zlínského Burešova neprovádí zatím testy návštěv ani uherskobrodská Charita. A důvod? Testy, které pojišťovna proplácí, jim nedorazily. Proto je zřejmě zájem o návštěvy tento víkend u nich poloviční.

„Netestujeme, protože stát nám tyto testy nedodal. Takže nyní budeme testovat povinně naše pracovníky v našich 10 službách, což je více jak sto lidí. I tak, pokud nám nebudou testy dodány, nebudeme mít pro ně dostatek testů,“ seznámil se skutečností ředitel organizace Petr Houšť.

Podle něj situace s malým zájmem o návštěvy příbuzných v jejich službách, se může ještě v budoucnu změnit, například díky plošnému testování obyvatel zdarma, či blížících se vánočních svátcích.

Jak na návštěvu do domova?
Podle nařízení se lidé museli při návštěvě prokázat platným, ne starším 48 hodin negativním testem na covid-19. Pokud jej neměli, mohli v některých zařízeních v kraji absolvovat na místě rychlý antigenní test.
Další variantou bylo, že doložili potvrzení, že v posledních 90 dnech nákazu prodělali.
Po celou dobu návštěvy museli mít nasazen respirátor a další ochranné prvky. Povinností pro ně bylo i to, že se na návštěvu museli dopředu objednat.
O víkendu se v kraji neotevřely pro příbuzné klientů všechny domovy, některé z provozních nebo karanténních důvodů umožní návštěvy až po víkendu.