Karvinský velkodůl ČSA vznikl teprve v roce 1951 a to sloučením Larischových dolů Jindřich, Františka, Jan-Karel a Hlubina. Těžba v šachtách, které pod něj byly později organizačně přiřazeny, však začala o téměř 100 let dříve.

Důl Jindřich byl založen v roce 1856, stejně jako Důl Františka.

Práce v podzemí černouhelné šachty. Ilustrační snímek.
Je konec, poslední vozíky. OKD končí provoz v dolech Darkov a ČSA

Důl Jan-Karel v roce 1862 a je poslední z Larischových šachet, kde se s hloubením jam začínalo v letech 1859 a 1860.

Důl Hlubina byl „nejmladší“ - založen v roce 1867 a jeho původní název byl Hlavní. Na Hlubinu byl přejmenován až v roce 1871. Kutací práce na lokalitě započaly již v roce 1830. Hlubina se stala v pořadí vzniku poslední šachtou rodu Larisch-Mõnnichů v Karviné, která přetrvala až do konečné likvidace pozdějšího závodu Hlubina v 60. letech 20. století.

Karviná, Důl ČSA, jáma Jan Karel rok 1913.Karviná, Důl ČSA, jáma Jan Karel rok 1913.Zdroj: archiv SOA Karviná

Právě v Dolech Jan, Františka a Hlubina došlo 14. června 1894 k největší důlní katastrofě v dějinách revíru, při které zahynulo 235 horníků.

Karviná, Důl ČSA, jáma Jan. rok 1930.Karviná, Důl ČSA, jáma Jan. rok 1930.Zdroj: archiv SOA Karviná

Darkovské šachty

První zmínky o aktivitách spojených s těžbou uhlí v dobývacím prostoru dnešního Dolu Darkov se objevily v roce 1852, tj. před 169 lety. V samých počátcích těžby černého uhlí na Karvinsku vzniká v dobývacích prostorech skupinového dolu Darkov Důl Gabriela. Po Gabriele následovaly doly Hohenegger, Austria, Suchá – Stonava a Darkov. Postupným spojováním šachet vznikl takzvaný Velkodůl 1. Máj, jenž už záhy po válce překračoval v tunách milionové roční produkce. Nejstarší důlní závod Gabriela byl pojmenován křestním jménem manželky majitele, hraběte Žerotína.

První fárání hornických učňů do podzemí Dolu ČSM v roce 2012. Ilustrační snímek.
Konec hornictví na Karvinsku se blíží. Výpověď do konce února obdrží 1277 lidí

V roce 1947 šachtu přejmenovali na Důl Unrra a v roce 1950 na Důl Mír. Na důlním závodě Hohenegger se začalo dobývat uhlí od roku 1889, v roce 1946 byl tento důl přejmenován na Důl 1. Máj. Dolu Barbora se do roku 1920 říkalo Austria, přičemž zahájení těžby v roce 1909 předcházelo vyřešení problémů s přítoky vody při hloubení jámy. Na počátku padesátých let následovalo sloučení s Dolem 1. Máj. V listopadu 1960 pak hlásil první tuny uhlí nový podnik Suchá-Stonava, přejmenovaný v roce 1965 na Důl 9. květen. V roce 1972, tj. před devětačtyřiceti lety, se započalo s budováním závodu 2 - Darkov, který se stal těžební základnou skupinového dolu Darkov. První uhlí z Darkova vyjelo na povrch před devětatřiceti lety – v roce 1982.

Důl Darkov se proměnil na největší a nejvýkonnější středoevropskou šachtu dosahující těžby mezi 4,1 až 4,3 miliony tun ročně.

„Na darkovském skupinovém dole a všech závodech, jež historicky těžily v jeho dobývacích prostorech, se dohromady za celou dobu hornické činnosti vytěžilo těžce představitelných 309 975 900 tun uhlí,“ komentoval těžbu závodní dolu Milan Andrýsek. Poslední, symbolický vozík z Dolu Darkov vyvezou na povrch v úterý 23. února.

Karviná, pohled na Důl ČSA od Karviné. vlevo Sovinec.Karviná, pohled na Důl ČSA od Karviné. vlevo Sovinec.Zdroj: archiv SOA Karviná

Diamo převezme více lidí než plánovalo

Státní podnik Diamo přebere od OKD víc zaměstnanců, než se původně plánovalo. „Z podrobného vyhodnocení rozsahu prací navazujících na ukončení těžby vyplynula možnost uplatnění většího množství pracovníků OKD v rámci útlumových prací, podpůrných procesů a zajištění potřebného odborného a technického zázemí pro činnosti navázané na útlum a likvidaci dolů," uvedl už dříve ředitel Diama Ludvík Kašpar.

Společnost OKD začala bourat těžní věž v areálu bývalého dolu ve Sviadnově, 24. listopadu 2020.
OBRAZEM: Staříč I, Paskov, historie... Těžní věž dolu ve Sviadnově jde k zemi

Podnik Diamo od OKD už od 1. ledna převzal 749 zaměstnanců spolu s utlumovanými doly Lazy, Dukla, Staříč a Frenštát. Z nich si 200 nechal pro útlumové práce a zahlazování následků dolování, ostatní v podniku skončili. Pracovní poměr ukončili většinou dohodou, která jim zajišťuje vyšší odstupné, až jedenáctinásobek průměrného měsíčního výdělku.

Těžit bude už jen ČSM

V provozu tak zůstanou už jen doly ČSM-sever a ČSM-jih, kde by měla podle dřívějších informací těžba skončit příští rok. „Ukončení provozu OKD na Dole Darkov a Dole ČSA je shodné s termínem předání těchto dvou lokalit státnímu podniku Diamo - to je k 1. březnu," řekla mluvčí OKD Naďa Chattová.